Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Melodifestivalfinal - så här går det

Ikväll är det äntligen efter sex veckor dags för klimax för årets melodifestivaläventyr! Enligt förhandssnacket från olika håll verkar dock utgången ganska given; de flesta är överens om att Sverige kommer att representeras av The Ark i Eurovision Song Contest i Helsingfors i maj, deras främsta konkurrenter heter Måns Zelmerlöw och Andreas Johnsson, följda av tre ballader sjungna av kvinnliga sångerskor. Bland dem kommer Sannas mer klassiska schlager att klämma sig in, medan Tommy Nilsson och Anna Book får slåss om sistaplatsen. Blir det så? Nja, knappast. Jag har funderat lite, och har allt funnit finlandsresenären. Här följer mina tips inför kvällen:

1. A little bit of love - Andreas Johnson
Andreas vinner ikväll med en av finalens smartaste låtar. Lagom mycket lån från en älskad klassiker, Love grows, en refräng som snabbt klistrar sig fast, sjungen av en Andreas med nedtonad dos pancake. Lägg till extrapoängen han får för att många tycker att han borde ha vunnit i fjol med Sing for me och voila - we have a winner.

2. För att du finns - Sonja Aldén
Bobby Ljunggren har gjort det förut, snickrat ihop en snygg klassisk ballad och rott hem hela skiten med den. Se på mig blev en stor succé och landade sedan på en tredjeplats i stora finalen. För att du finns är inte sämre. Sonja är dessutom i högform efter en något överraskande finalplats via andra chansen. Tyckte du att hon verkade mena varje ord i deltävlingen? Ikväll kommer du att känna att låten är till dig. Det verkar dessutom vara andrachansenlåtarnas år. I Norge blev en låt från andra chansen, Rocket ride med Jannicke Abrahamsen tvåa och Danmark vann till och med DQ's Drama queen via Andra Chansenkval. Sonja for Helsinki!

3. Samba sambero - Anna Book
Tomas G:son har ett fantastiskt flyt i år. Han är ju redan i Helsingfors, dubbelt upp till och med, då han ju skrivit både spanska bidraget I love you mi vida och norska Ven a bailar conmigo. Ikväll fullbordas trippeln när Anna Book dansar hem vinsten. För det går väl knappt att misslyckas med en låt signerad G:son sjungen av en artist som uppenbarligen har hållit i tjugo år?

4. When the night comes falling - Sebastian
Sebastian blev listetta redan med sin första singel förra året, Do what you're told, och har sedan följt upp den med ytterligare ett par topphits, varav den senaste, Words and violence, fortfarande ligger på listorna. De listplaceringarna kan ingen annan i startfältet konkurrera med. Hans fans är många och har under året ytterligare byggt upp rutinen att rösta sedan hans genombrott i med andraplatsen i Idol. When the night comes falling går i samma stil som hans hits - hur skulle han kunna misslyckas med att vinna?

5. Trying to recall - Marie Lindberg
Livet är en schlager är på väg att bli en realitet. En lågstadiefröken med drömmar om att bli schlagerstjärna är på god väg att nå sitt mål. Folk älskar en underdog och kommer att göra sitt bästa för att askungesagan ska bli sann. Att hon sedan är utrustad med kvällens vackraste ballad, en låt som Anna Ternheim med största sannolikhet hade gett sin högra hand för att ha skrivit och sjungit in själv gör att tävlingen känns i det närmaste onödig. Självklart vinner Marie.

6. Cara Mia - Måns Zelmerlöw
Måns går från klarhet till klarhet. Efter en trevande start på karriären med en blygsam placering i Idol gick han och vann Let's Dance och blev Måns med hela svenska folket, för att sedan gå och sno åt sig huvudrollen i den rosade musikaluppsättningen av Grease. Ikväll sjunger han en låt vars refräng sitter som en padda i asfalten och är dessutom styrkt av att nyss ha blivit utnämnd till Sveriges sexigaste man. Sammetsögon och en rumpa att dö för ger honom de extrapoäng han behöver för att ta hem ännu en titel.

7. Jag tror på människan - Tommy Nilsson
Tommy har en av Sveriges mest välkända och karaktäristiska röster och några av Sveriges mest älskade ballader på sin meritlista. Finns det en enda balladsamlingen som inte rymmer Öppna din dörr eller Allt som jag känner? Han är dessutom den ende i fältet som vunnit tävlingen förut, 1989 med En dag. Nu tävlar han med ännu en ballad - då kan det väl bara sluta på ett sätt?

8. Vågar du, vågar jag - Sanna Nielsen
Sanna har blivit något som är få artister förunnat; hon har gått och blivit folkkär. Sedan hennes genombrott med en svensktoppsetta som elvaåring har hon nu tagit sig till sin fjärde melodifestival på lika många försök. Hon tävlar med kvällens mest klassiska schlager av just det slaget vi med förskärlek röstar fram till vinst i den här tävlingen. Precis som Sonja här ovan har hon dessutom också fördelen av att ha exponerats en gång extra i Andra Chansen. För att inte tala om hennes deltagande i Så ska det låta förra helgen och framförandet av sin låt i Bingolotto i söndags. Smart marknadsföring brukar betala sig och ikväll plockar hon ut vinsten i form av biljetter till Finland.

9. I remember love - Sarah Dawn Finer
Sarah har finalens starkaste röst och ballad som bara växer. Hon har dessutom fördelen av att vara startfältets sista ballad och ligger därmed närmast i minnet när det är dags att rösta. Fördelen förstärks ytterligare av att självaste Christer Björkman ju till och med uppmanat folk att rösta på en ballad. Ett smart drag, bland alla redan klara bidrag till Eurovision saknas just Sarah; en stark sångerska med en riktigt maffig ballad. Allt talar med andra ord för att folk inser att det är Sarah med rösten som ska få rösten ikväll!

10. The worrying kind - The Ark
Ända sedan det blev klart att the Ark skulle delta som joker har allt handlat om dem; Om deras kontroversiella låt med retrofeeling i dubbel bemärkelse. Om deras spektakulära scenshow. Om den karismatiske sångaren, Ola Salo. Om hans nakenchock. De har dessutom redan en etablerad karriär och en bred fanbas i Europa och toppar just nu listorna med senaste singeln Absolutely no decorum, för att inte tala om förhandstipsen. Som om inte det räckte har de dessutom fördelen av att vara sist ut ikväll. Finns det egentligen något alls som talar emot vinst?

Ok, jag ger mig. There can be only one - och ikväll lär det bli The Ark som tar hem biljetten till Helsingfors. Deras vinstmotiv här ovan var utan tvekan enklast att skriva. Jag hoppas att Måns kan utmana och tippar honom som tvåa och någonstans hoppas jag att han till och med vinner, hur mycket jag än älskar the Ark. Andreas kniper tredjeplatsen följd av Sarah och Sanna som hamnar på övre halvan tack vare schlagerfantasterna och de äldres röster. Sonja blir sexa, Sebastian sjua och Maries sura toner gör att hon inte blir bättre än åtta. Sistaplatsen går till Anna Book är jag rädd, även om jag tycker att Tommy Nilsson förtjänar den betydligt mer.
Melodifestivalfinal - så här går det Reviewed by Fred on 17:23:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.