Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

8 x minutklipp från Malmö

I morgon är vi framme vid den fjärde och sista av melodifestivalens deltävlingar, den i Malmö, vilket innebär att vi från idag har möjlighet att höra minutklipp av låtarna som kompletterar årets startfält. Den möjligheten har jag utnyttjat under eftermiddagen, och så här låter min dom så här långt (OBS Länkarna fungerar bara fram till 20.00 i morgon!):

1. Agnes - Love Love Love (Anders Hansson)
Agnes succéalbum Dance Love Pop har gått varmt här i vinter, så det var med viss förväntan jag klickade fram smakprovet på hennes tävlingsbidrag. Dessvärre lämnar det mig besviken. Visst känns soundet igen från plattan, men så här långt känns det som om det finns halvdussinet starkare låtar på den. Om Love love love andas kärlek så är det kärlek på avsvalnande, och hur kul är det?

2. Star Pilots - Higher (Johan Fjellström, Joakim Udd, Johan Becker)
Johan Becker, och de tre fejkpilotpolarna som ger alibi åt det där s:et i Pilots, erbjuder en livslång flygtur i vad som verkar vara en nära släkting till förra sommarens hit In the heat of the night. 80-tals AOR, här med ekon av Boy Meets Girls Waiting for a star to fall, i dansant 2000-talskostym som RixFM och dess likar med säkerhet kommer att kasta sig över efter att stjärnpiloterna åkt ut i morgon, eftersom det är lättlyssnat, småtrevligt, oprovocerande och harmlöst. Eller trist om man så vill.

3. Susanne Alfvengren - Du är älskad där du går (Ingela Pling Forsman, Bobby Ljungren, Henrik Wikström)
Ute i periferin någonstans har jag uppfattat att Susanne har släppt album med ojämna mellanrum alltsedan genombrottet i mitten av 80-talet. De har gått mig spårlöst förbi, men ända sedan storhetstiden har jag burit med mig hennes Ögon man aldrig glömmer som ett guilty pleasure. Kanske är det därför jag, trots ryggandet vid första ordet, prettoklyschan människobarn, faktiskt tycker om det här. Du är älskad där du går är ett lågmält må-bra-anthem som det förmodligen blir svårt för de flesta att värja sig helt emot. Ger sig folk tid att lyssna även på ett bidrag som inte skriker och ropar tror jag Susanne har skrällchans.

4. Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng - Killing Me Tenderly (Amir Aly, Henrik Wikström, Tobbe Petersson)
Mmm... en hybrid mellan schlager och det moderna soulsound som gjort Duffy stor, kryddat med en touch Bond-tema är vad vi bjuds på här. Soundmässigt känns det helt rätt, men i det här klippet saknas edgen som gör en vinnare. Och jag har fortfarande inte förstått poängen med att göra den som en duett. Haukaas Storeng var fantastisk i ESC förra året, här känns hennes medverkande som ett billigt försök att få någon exotisk bonuspoäng.

5. Thorleifs - Sweet Kissin' In The Moonlight (Lina Eriksson, Mårten Eriksson)
Oh my... dansbandsshuffle med kardborrerefräng, precis på det där krystat klämkäcka sättet som får mina öron att instinktivt krulla ihop sig vid tanken på genren. Får jag bestämma blir det jumboplats i morgon... men det får jag ju inte. Dansband sägs ju ha nått en ny guldålder efter Dansbandskampen, men allvarligt. Kan det, någonsin, bli mossigare än så här?

6. Sarah Dawn Finer - Moving On (Sarah Dawn Finer, Fredrik Kempe)
Minuten av Sarahs comeback låter musikalballad, men den räcker inte för att få grepp om låten. Jag gissar dock att det blir en helt annan sak på tre minuter med en Sarah Dawn Finer i sitt esse som bygger upp låtens dramatik och stämning med den pondus hon ju besitter. Svårbedömd här, men jag misstänker att min tvekan lätt kan bli självklarhet i morgon.

7. Next 3 - Esta Noche (Michael Xavier Barraza, Jimmy Almgren, Adam Soliman)
Jag hade trott att det var Malena som ensam skulle stå med en musikalisk hybrid i morgon, men inte. Debutanttrion från Norrköping kommer ju med ett än större hopkok av genrer; rap, reggaeton och r'n'b, på både svenska och spanska. Jag blir inte fångad och tippar en plats på nedre halvan. Vilken det blir är helt beroende på det intryck de ger på scenen. Träffar de rätt kan de plocka unga röster, om inte ligger jumboplatsen nära.

8. Malena Ernman - La Voix (Fredrik Kempe, Malena Ernman)
Sist ut i år är den sista jokern, och då är det dags för genmanipulation á la Melodifestival. En lågmäld vers, närmast pratsjungen, till ett klubbigt beat leder fram till en refräng med opera på franska, inte olikt Fredrik Kempes egen Vincero. Om opera och pop i fusion är en styggelse eller alldeles fantastiskt lär bli en snackis i morgon kväll. Jag gillar i alla fall det här, och håller låten vad första minuten lovar kan den till och med bli min favorit.

Lite tips då! Nja, lättippat känns det inte, men med kniven på strupen får det bli så här: Till final: och Sarah Dawn Finer och Malena Ernman. Till Andra Chansen: Agnes och Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng. Men det finns stort utrymme för alternativ. Hur stor möjlighet har en opera/pophybrid att gå hem i stugorna? Och hur stor är egentligen dansbandsvurmen? Jag tror och hoppas den är överskattad, men anar att namnet Thorleifs ger dem minst en femteplats. Liksom jag är lite skraj för fejkpiloternas reklamradiofierade karbonkopia till svennebanandanslåt. Så lättköpta är ni väl inte..?

Media: Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen, SvD, SvD.
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
8 x minutklipp från Malmö Reviewed by Pierre on 18:24:00 Rating: 5

3 kommentarer:

 1. Nja, jag vet inte jag... Alfvengren är ju så tillrättalagt och tråkigt...huvaligen!

  Dawn Finer har ett kanonbidrag på G. Det hörs!

  SvaraRadera
 2. Hoppas på Maria från Norge i duett med Anna Sahlene. Den och möjligtvis Dawn Finer eller Alfvengren. Agnes är bättre än vanligt, men ändå inte tillräckligt. Thorleifs lika intressant som kamelbajs och Star Pilots inte mycket att ha - men jämfört med Next 3 låter det i alla fall bra. Har aldrig liksom fattat vitsen med rap. I mina öron låter det mest som pladder. Slutligen då den där operadängan i technotappning. Låter precis som hon ramlat i en hög med brännässlor samtidigt som hon blir biten av en pittbullhund.

  SvaraRadera
 3. Jerry: Tillrättalagt, jo, och någon vinnare är det inte, men jag tycker den är helt ok.

  JJ: Jag kan köpa rätt mycket av det du skriver, men din recension av Malena går bara bort. Biten av en pitbull? Jisses... :)

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.