Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Georgien gör statement mot Putin

Förra året sjöng Georgiens Diana Gurtskaya att fred ska komma, Peace will come, i Eurovision Song Contests final i Belgrad. Bara ett par månader senare bröt kriget ut i Georgien. I kölvattnet av kriget bestämde sig Georgien för att dra sig ur tävlingen 2009 eftersom den ju går av stapeln i Ryssland. Efter övertalning från EBU bestämde man sig dock för att trots allt ställa upp.

Året som gått gick inte spårlöst förbi i kvällens uttagning till Eurovision Song Contest i Tbilisi. Vann gjorde nämligen Stefane Mgebrishvili tillsammans med tjejtrion 3G och med sin låt med den tvetydiga titeln We don't wanna put in och textraden We don't wanna put in/this negative move/it is killing the groove/I just wanna shoot in/some disco tonight/boogie with you i refrängen. Jag kan förstå att georgierna är sugna på att ge Vladimir Putin en känga på hans hemmaplan, men jag tycker det här är surt. Eurovision Song Contest är inte och ska inte vara en arena för politik.

Enligt EBUs regler får tävlingsbidragens texter inte vara politiska, men de reglerna har tillämpats sparsamt under senare år. Minns t.ex. Ukrainas bidrag 2005 eller Israels 2007. Vi får se om och hur EBU tänker agera den här gången... Förutom sitt statement i titelraden är texten till Georgiens bidrag relativt harmlöst och musikaliskt snackar vi ett halvtamt försök till 70-talsdisco á la Disco inferno.

Förhandsfavoriten bland eurovisionfansen, Tika Patsatsia med Miracle, gick inte hem i Tbilisi, men förtjänar en koll av schlagerfantasten. Den påminner inte så lite om Velvets Déjà vu från förra årets melodifestival. Till och med de sura tonerna sitter!

Till sist, vinnarbidraget; så här såg det ut när det framfördes ikväll:

1. Stefane Mgebrishvili & 3G - We don't wanna put in
2. Keti Ordjonikidze - Hang out
3. Boris Bedia - I believe

Media: Aftonbladet, SvD
Andra bloggar om: , , , ,
Georgien gör statement mot Putin Reviewed by Pierre on 23:58:00 Rating: 5

3 kommentarer:

 1. Fast jo... Just Ukraina var ju tvungna att skriva om nästan hela sin text 2005, för att göra den mindre politisk. Det gissar jag att Georgien åker på att göra också. Kan inte tänka mig att en låt som (om man inte är så bra på engelska) kan tänkas uppmana folk att skjuta värdlandets ledande politiker är välkommen i ESC...

  SvaraRadera
 2. Jag gillar (alternativt chockas av och suckar åt) att orden "put in" ackompanjeras i dansen av nån slags modifierad hitlerhälsning.

  SvaraRadera
 3. Tobias: Jo, men om jag minns rätt fick Ukraina visserligen skriva om texten, men bara för att tona ned den. Den var fortfarande i högsta grad politisk. Eller..?

  Birdseed: För att inte tala om pekgesterna, som väl känns mer pistol än boyband!

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.