Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Melodifestivalen - Deltävling IV Malmö

Kvällens melodifestivaldeltävling från Malmö, årets fjärde, visade sig vara precis det svårtippade getingbo jag förutspådde igår. Det skrällde till redan när de fem första låtarna gått vidare och det visade sig att Anna Sahlene och Maria Haukaas Storengs duett inte fanns med bland dem. Aj aj aj... inte sjutton var sex bidrag bättre än Killing me tenderly!

I det läget började jag tro att finalplatserna var vigda åt Sarah Dawn Finer och huga, Star Pilots. Jublet till fejkpiloternas nummer var oroande, liksom deras framgångar i gårdagens publikundersökning. Nu blev det inte alls så. Istället plockade Agnes bort Johan Becker och kompani, medan Malena Ernman gick direkt till final, på bekostnad av Sarah Dawn Finer. Men hur var egentligen de inbördes placeringarna de fyra emellan?

Så här lyder mina omdömen om kvällens bidrag:
1. Agnes - Love Love Love
Med guldlamé och mängder av hårextensions á la Beyoncé jobbade Agnes hårt för att kompensera att Love love love saknar hetta, men varken det eller guldregn och vindmaskin lyckades dölja det faktum att låten är betydligt svagare än hennes båda hitsinglar On and on och Release me. Hennes arbete betalade sig dock, men frågan är om hon inte nådde finalen på merit av nämnda hits snarare än på kvällens låt.

2. Star Pilots - Higher
Jisses... jag tröttnade redan vid presentatonsklippet med den ihopdiktade historian om kvartettens bakgrund som stridspiloter utbildade i Alabama, och det blev inte bättre av att deras låt visade sig vara en så uppenbar rip på Sunset Strippers uppdatering av Boy Meets Girls Waiting for a star to fall att plagiatdebatten lär dyka upp som ett brev på posten om de når längre i tävlingen. Det enda som inte var förutsägbart med det här bidraget var att solisten Johan Becker förpassades till bakgrunden till förmån för de struttande fejkpiloterna. Jag fattar nada av att de fick gå till Andra Chansen. Vad såg ni som jag missade?

3. Susanne Alfvengren - Du är älskad där du går
Susannes stillsamma framträdande stående ensam framför en stjärnhimmel stack ut i kvällens startfält, men enligt svenska folket tydligen inte på ett positivt sätt. Jag håller inte med om att hon var sämst ikväll. Hennes inlevelse gick genom rutan, och den här gången hade Pling inte hängett sig åt den metafororgie hennes hantverk annars verkar ha urartat i. Tråkigt förresten att Susanne slipat bort sin gotländska till den grad!

4. Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng - Killing Me Tenderly
2009 års Bobbysocks lånade Ani Loraks silhuettlådor från förra året till sin souldoftande Killing me tenderly, liksom alla de trademarks som kännetecknar ett bondtema. Deras röster funkade fint tillsammans och jag gillar verkligen refrängen, men det slår inte direkt gnistor om kemin dem emellan och verserna matchar inte refrängens direkthet. De anmärkningarna gör dock inte deras placering ikväll mer rättvis. Årets största skräll i negativ riktning i min bok.
5. Thorleifs - Sweet Kissin' In The Moonlight
Nej, dansbandsmusik är inte tidlös och kvällens framträdande av Thorleifs kändes dessutom mer som ett dammigt muséebesök än en spännande resa i tiden och det känns snarare som att ABBAs Waterloo och Chips Dag efter dag dras i smutsen än hyllas när de dammar förbi ackompanjerade av dubbelbugg och saxofon. Att dansbandsmaffian lyckades ta dem till en femteplats är knappast ett hälsotecken för svenskt musikliv.

6. Sarah Dawn Finer - Moving On
Som jag misstänkte efter minutklippet igår behövde Moving On tre minuter på sig för att komma till sin rätt. Sarah stående framför en sol iförd en orientalisk gardin lyfte den episka och dramatiska balladen för varje sekund tills Sarah själv gjorde detsamma. Nu räckte det inte till final ikväll, men jag tippar att Sarah på ett eller annat sätt kommer att ta sig till Globen trots allt. Hon hör definitivt hemma där!

7. Next 3 - Esta Noche
Nej, Next 3's hybrid mellan rap, reggaeton och r'n'b kändes betydligt mer valpig och trevande än het och spännande på scen och jag hade riktigt svårt för rappartierna på svenska. Gissar dessutom att Esta Noche funkat bra mycket bättre om tävlingen varit i juli och inte i ett vinterkallt februari. Norrköpingsgrabbarna bör vara riktigt nöjda med sin sjätteplats.

8. Malena Ernman - La Voix
Årets allra sista låt, jokern Malena Ernman, med en låt av pop och opera i allians, lär höra till mina favoriter i Globen, men jag är lite överraskad över att svenska folket också ville ha med henne dit. Opera i mello har inte räckt dit förut, och jag trodde att refrängen på franska riskerade att bli den definitiva käppen i hjulet. Nu blev det inte så, och ingen är gladare än jag för det! Malena är ett proffs ut i fingerspetsarna, med utstrålning och glimt i ögat och hennes låt lär vara länge i mina lurar.

Vidare till omgång två:
Malena Ernman, Star Pilots, Agnes, Sarah Dawn Finer, Thorleifs.

Utslagna:
5. Thorleifs - Sweet Kissin' In The Moonlight6. Next 3 - Esta Noche
7. Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng - Killing Me Tenderly
8. Susanne Alfvengren - Du är älskad där du går
Vidare till dueller om finalplats:
Star Pilots vs. Agnes
Sarah Dawn Finer vs. Malena Ernman

Till final:
Agnes - Love Love Love
Malena Ernman - La Voix

Till Andra Chansen:
Star Pilots - Higher
Sarah Dawn Finer - Moving onInternationella juryns val:
Sarah Dawn Finer - Moving on
Melodifestivalen - Deltävling IV Malmö Reviewed by Pierre on 22:47:00 Rating: 5

4 kommentarer:

 1. Nämen nu e du väl ute och cyklar... Inte är Malena Ernman enda jokern som gått till final direkt, E.M.D då??? :-)

  SvaraRadera
 2. Cornelia har redan sagt det...så jag säger bara: MALENA TILL MOSKVA! :D

  SvaraRadera
 3. Haha... så klart! Jag var trött igår kväll! Men jag skickar gärna Malena till Moskva!

  SvaraRadera
 4. benjamin lüning2 mars 2009 17:44

  vadå joker hon var ju bäst roligt me final i sverige 2010 för malena kommer soppa mattan av dom andra i moskva

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.