Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Tvåan blev etta i Kroatien

I lördags var det final för Kroatiens uttagning till Eurovision Song Contest, Dora. Tio bidrag hade direktkvalificerat sig dit och ytterligare sex tog sig dit via fredagens semifinal.

Tävlingens upplösning blev av det lite mer udda slaget. Att teleröstarna och juryn inte har samma vinnare är mer regel än undantag, men att varken teleröstarnas eller juryns vinnare tar hem slutsegern är betydligt mer ovanligt. På rak arm kan jag inte påminna mig något sådant exempel, men det var alltså precis vad som hände i Kroatien i årets upplaga av Dora.

Juryn delade ut sina 16 poäng till Feminnem, tjejtrion som ju tävlade för Bosnien Hercegovina för fyra år sedan med Call me, medan teleröstarna gav högsta poäng åt Tomislav Bralic & Klapa Intrade. De fick dock båda lägre poäng av den andra jurygruppen vilket banade väg för Igor Cukrov med sånghjälp av Andrea Susnjara, som var både juryns och teleröstarnas tvåa.

Vinnarlåten är en ballad av medelhavssnitt, komponerad av Tonci Huljic som också låg bakom Kroatiens bidrag 1995 (Nostalgija - Magazin, 1999 (Marija Magdalena - Doris Dragovic) och 2001 (Strings of my heart - Vanna). 24-årige Igor Cukrov slog igenom när han blev finalist i kroatiska upplagan av Idol, Operacija trijumf. Frågan är vem kroaterna ska skylla på om det inte går bra i Moskva?

Resultat, topp 5:
1. Igor Cukrov - Lijepa Tena (15 jurypoäng + 15 poäng från teleröstarna = 30 poäng)
2. Tomislav Bralic & Klapa Intrade - Ne damo te pismo naša (13 + 16 = 29 poäng)
3. Feminnem - Trebam te (16 + 12 + 28 poäng)
4. Ivo Gamulin Gianni - Daj mi jedan razlog (14 + 13 = 27 poäng)
5. Aria - Istina je (11 + 8 = 19 poäng)
5. Cager Zoc & Papak Dance Company - Ritam da se ritam (10 + 9 = 19 poäng)
5. Ana Bebic - Mrzim spore stvari (2 + 11 = 19 poäng)

Andra bloggar om: , , ,
Tvåan blev etta i Kroatien Reviewed by Pierre on 16:25:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. 2000 vann Nina Åström i Finland på detta sätt. Juryn gillade Nylon Beat, tittarna Nightwish, och det blev Nina som åkte till Globen.

    SvaraRadera
  2. Jag skulle till och med vilja kalla det här en finsk paradgren... Mina adopterade landsmän har ju dessutom lyckats skicka iväg en låt som inte hade toppoäng från en enda jury... Boulevard var ingens favorit 1988 men vann på höga medelpoäng medan alla jurygrupper försökte taktikrösta bort andra favoriter till fördel för sina egna...

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.