Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför deltävling två i Norge

Förra veckan lade norska NRK ut låtarna i Melodi Grand Prixs första deltävling i sin helhet på sin hemsida. Den här veckan har man valt att bara publicera halvminutsnuttar av bidragen i den andra deltävlingen. Trist och en smula orättvist, men skam den som ger sig. Bidragen spelades nämligen i radioprogrammet Nitimen i förmiddags, och den sändningen kan man höra via det programmets hemsida. Nöjer du dig med halvminutsnuttarna så finns de här.

Så här tycker jag om låtarna i Bodø (Länkarna går till artistinfo hos NRK):

1. Venke Knutson - Jealous Cause I Love You
Venke slog igenom på allvar i Norge i och med listettan Just a minute för fem år sedan. Nu debuterar hon i MGP med en glad poplåt med klara Tamla Motownvibbar om hur hon är svartsjuk på killen hon älskar och befarar att svartsjukan kommer att kväva deras förhållande. Temat går inte ihop med stämningen i låten, men kan man bortse från det är det här en trevlig bagatell som för övrigt är svensk på ett hörn - Alexander Kronlund är en av upphovsmännen.

2. Skanksters - Life is Here Today
Rejält stilbyte! Här blir det norsk glad ska med ett band som lär ha lyssnat en hel del på Madness. Eftersom det bandet ger mig svåra eksem i hörselgången blir betyget här därefter, och om inte norrmännen har en faiblesse jag missat för ska med falsksång så lär det här inte gå hem på lördag.

3. Tomine Harket - Be Good To Me
Sorry Tomine, men du får stå ut med att refereras till som A-ha-Mortens dotter, årets yngsta deltagare i MGP med sina 16 år. Sina unga år till trots har hon redan stor scenvana efter flera musikalroller. Här tävlar hon med en spröd ballad till piano som lider svårt av att Tomine artikulerar illa vilket gör texten svår att överhuvudtaget urskilja.

4. Hanne Haugsand - Don't Stop
Efter tre debutanter kommer vi till en tidigare vinnare. Hanne tog ju hem MGP för tio år sedan som medlem i Charmed med låten My heart goes boom. Hon har redan gjort ett försök att göra om bedriften, 2006 deltog hon med Heaven's in your eyes - som blev sist. Jag är rädd att det inte går särskilt mycket bättre när hon nu är tillbaka i sadeln i år med en blek låt som kunnat vara bättre om man arrat bort det där billiga pumpande basljudet jag hade på keyboarden jag fick när jag var tolv.

5. Maria Arredondo - The Touch
Nu är vi framme vid ett av årets mest emotsedda bidraget, skrivet av fyrfaldige MGP-vinnaren Rolf Løvland. Hans tidigare vinnare har alla sinsemellan väldigt olika karaktär, och nu lägger han en femte till samlingen. Här rör han sig nämligen i de vatten Barbra Streisand simmade i när hon gav sig på ballader. Jag gillar både Streisand och det storslagna arret med symfoniorkester, men låten känns inte 2010. Finalplats ja, men jag tror inte Lövland prickar in vinnare nummer fem.

6. Heine Totland - The Best of Me is You
Heine har en lång karriär bakom sig där han hunnit med det mesta inom showbusiness utom att vara med i MGP. Det ändrar han på i år då han deltar med en positiv låt som andas 70-tal och Stevie Wonder, dock utan dennes styrka att göra refränger som håller en evighet.

7. Alexander Stenerud - Give It To Me
Alexander deltar för tredje året på raken efter att ha nått andra chansen med Always always för två år sedan och tredjeplatsen förra året med Find my girl. Hans nya försök ligger helt i linje med de tidigare bidragen vilket i hans fall innebär att vi hör högvis med ekon av 80-talets synthpophits i begreppets mest positiva bemärkelse. Dubbla(!) tonartshöjningar räcker inte för att göra mig riktigt helfrälst än, men Give it to me lär höra till mina favoriter i årets MGP.

Jag tycker att Bodøfältet är klart svagare än förra veckans i Ørland, men tippar finalplats för Maria Arredondo och Alexander Stenerud med Venke Knutson som främsta utmanare.

Media: NRK, VG x2.
Inför deltävling två i Norge Reviewed by Pierre on 21:15:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.