Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Nya regler i Melodifestivalen

Melodifestivalfebertempen stiger! Idag har SVT släppt på förlåten för de sedan tidigare utlovade nyheterna i Melodifestivalen. Så här ser det ut på nyhetsfronten när Melodifestivalen kickar igång om en knapp månad:

I de inledande deltävlingarna går det bidrag som får flest röster i den första röstningsomgången direkt till Globen utan att vara med i den andra röstningsomgången.

Precis som förut åker tre bidrag ut efter den första omgången, medan nu fyra får fortsätta att tävla om en finalplats och två platser i Andra Chansen i den andra omgången.

Tidigare har ju det inbördes styrkeförhållandet mellan de två finalisterna varit höljt i dunkel - nu blir det ändring på det. Det ska bli intressant att se vad det här får för konsekvenser! Vad händer med resultatet när man i den andra omgången inte längre kan rösta på den stora favoriten? Kommer man att färgas i finalen av att man vet vilket bidrag som lyckats bäst i deltävlingen?

I finalen kommer sex av de elva jurygrupperna att vara internationella. De utländska jurygrupperna kommer att vara sammansatta för att ge en jämn spridning över Europa. Syftet är, precis som förra årets mindre lyckade försök, att ge de svenska tittarna en indikation på hur övriga Europa ser på våra kandidater.

SVT gör alltså ett nytt försök att ge tvtittarna en internationell infallsvinkel på tävlingen efter förra årets mindre lyckade försök, då en internationell jury fick knuffa ett redan utröstat bidrag vidare till final. Nu får den internationella juryn ett större inflytande i praktiken, vilket jag tycker är bra - men frågan är om den här varianten verkligen leder ända hem?

Den innebär ju att det internationella perspektivet visserligen kommer att ha reell påverkan på slutresultatet, men eftersom vi tittare inte får veta vad de tycker förrän röstandet är i sitt slutskede och poängen ska delas ut kommer det inte att påverka vår syn på bidragen förrän alldeles strax innan det är för sent att tänka om (om man nu skulle göra det).

Det ska dessutom bli intressant att höra hur tvtittarna reagerar när den internationella juryn dyker upp först när allt ska avgöras. En röd tråd genom deltävlingarna hade nog inte skadat... Trots det - det här är ett steg åt rätt håll!

Media: SVT, Aftonbladet, SvD.
Andra bloggar om:
Nya regler i Melodifestivalen Reviewed by Pierre on 14:29:00 Rating: 5

3 kommentarer:

 1. Det är ju en paus mellan jurygruppernas avlämnande av röster och folkets, så varför skulle inte det kunna påverka röstandet under den perioden?

  SvaraRadera
 2. Jo det är ju just det - det internationella perspektivet kommer alltså inte in förrän den där pausen, alldeles i slutskedet av hela tävlingen. Mer minimal påverkan än så går väl knappt att åstadkomma utan att dra ned den till noll?

  SvaraRadera
 3. Per-Martin Rudhamn17 januari 2010 15:43

  http://open.spotify.com/track/2knkar0jm4HismPYxT8KEL

  När slutade Sverige producera denna typen av schlager? Nä upp till kamp för melodifestival rerun ;-)

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.