Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Åtta minutklipp från Göteborg

Efter de två första mellodeltävlingarna var det med en smula dämpad entusiasm jag tog mig an de åtta minutklippen från morgondagens deltävling i Göteborg. Nog har det funnits ett par ljuspunkter även i de två första deltävlingarna, men som helhet har utbudet lämnat en hel del övrigt att önska.

Med stor lättnad kan jag konstatera att jag har all anledning att använda betydligt mer positiva ordalag den här veckan även om jag inte gör vågen. Ljuspunkterna är starkare och överlag känns det som en kvalitetshöjning. Här har ni mina omdömen om veckans klipp: (Minutklippen ligger ute fram till sändningsstart i lördag kl 20.00)

1. Alcazar - Headlines (Peter Boström, Tony Nilsson)
Ända sedan det blev klart att Alcazar skulle delta igen har jag varit en smula orolig och försökt hålla förväntningarna lågt, kanske främst för att det kändes som om de halkade in på ett bananskal när de hoppade på en låt som Eric Saade ratat. Var de kanske alltför sugna att vara med igen och därmed beredda att ta vilken låt som helst? Så var det ju alldeles tydligt inte! Jag hade stora svårigheter att ens ta mig vidare till de övriga sju efter att ha låtit Headlines gå på repeat igen igen och igen. Jag gillade Stay the night mycket, men utan att vara helt till mig i trasorna. Headlines mer slickade pop med post-it-refräng är betydligt mer min påse och jag tror inte det spelar någon roll om så de där rubrikerna handlar om någon fånig manpojke resten av låten - det här är min favorit i morgon och möjligen en bra bit längre än så.

2. Johannes Bah Kuhnke - Tonight (Sharon Vaughn, Anders Hansson)
Fältets första ballad levereras av skådespelaren Johannes Bah Kuhnke som helt uppenbarligen kan sjunga också. Utstrålning lär han ha mycket av och det kommer att behövas om han ska kunna konkurrera med deltävlingens övriga ballader. Jag gillar den musikaliska uppbyggnaden i det man får höra under minuten, men textmässigt är det bara ett ändlöst upprepande av att han kommer att få mig att känns elden ikväll. Det lär bli svårt att få det att räcka för att tittarna ska bli eld och lågor.

3. Elin Lanto - Doctor Doctor (Mirja Breitholtz, Tony Nilsson)
Jag gillar den electro-Elin som har hörts på hennes senaste singlar och sörjer därför att hon här ersatts av en Elin som med bimboplut tigger och ber om sin medicin i en sunkig 80-talsrockinramning. Usch så trist, det här är fältets enda riktiga besvikelse för min del. Det lär inte bli någon rusning till telefonerna i morgon, mer än möjligen från landets mest pliktskyldiga doktorer som erbjuder sina tjänster.

4. Erik Linder - Hur kan jag tro på kärlek (Kenneth Gärdestad, Niclas Lundin, Tony Malm)
Jag såg inte mycket av Talang 2009, men när jag zappade förbi fastnade jag för Erik Linders röst och inlevelse. Det är dock inte den som är slående här utan hur mycket Ted Gärdestad det låter både om Erik och låten. Floskelvarning utfärdas, men om de lyckas hålla balansen tre minuter igenom är jag säker på att Erik kan ge dem trovärdighet nog att gå hem i morgon - och ett långt liv efter festivalen för hans bidrag.

5. Getty - Yeba (Getty Domein, Tuomas (Tiny) Pyhäjärvi)
Jag gillar ljudbilden och beatet i Yeba, men kan inte uppbringa någon förståelse för att man plockar in en låt på Kongos officiella språk ingala i Melodifestivalen. Vi förstår ingenting och en eventuell europeisk publik skulle inte vara klokare vilket gör Yeba till själva definitionen av begreppet chanslöst i den här deltävlingen. Däremot hade det var riktigt spännande att höra hur en svensk text låtit här. Har jag förresten sagt hur sugen jag är på att skicka en låt på svenska till Eurovision? Det vore på tiden att vi vågar göra det igen.

6. Timoteij - Kom (Niclas Arn, Gustav Eurén, Karl Eurén)
När årets mellobidrag tillkännagavs i oktober förra året så hette det här bidraget Run, men någonstans på vägen har det istället fått svensk text och titeln Kom. Det framförs av fyra västgötska tjejer som alla går på musikgymnasiet i Skara och har med sin tuggummirefräng i schlageretnoförpackning alla förutsättningar att bli en favorit under kommande årets alla mimframträdanden på klassens timme i svenska lågstadieklasser - och några att bli det även hos mig. Omedelbarhet har aldrig varit en nackdel i mello, och om Timotei håller på scenen borde de kunna ha häng på en andra chans i morgon.

7. Darin - You're Out Of My Life (Henrik Janson, Tony Nilsson)
Några har redan utnämnt Darin till årets självklare vinnare - men de har tydligen totalt missat alla stjärnfall tävlingen sett genom åren. Många gånger har de berott på att man trott att det räckt att kliva upp scenen utan att ha en låt med sig. Jag är ännu inte övertygad om att Darin har det, men hör heller inget som talar emot det. Hans låt visar alla tecken på att vara av sorten som behöver sina tre minuter för att växa ut i full blom så den första minuten säger inte mycket alls. På bara sextio sekunder är det en smula trist, men det är snyggt och här finns en potential som jag tror vi får se i full kraft i morgon.

8. Crucified Barbara - Heaven Or Hell (Håkan Larsson, Björn Lönnroos, Jörgen Svensson)
Hoppet hos de som är sugna på lite tyngre musik grusas här precis som i den första deltävlingen då korsfästa Barbara precis som Pain of Salvation tävlar med en ballad. Heaven or hell är dock åtminstone några kilo tyngre än Road Salt men inte helt greppbar i kortformatet. Det låter genuint och en kort YouTubesafari visar att bandet inte kommer att göra bort sig på scenen. Kombinationen sista numret ut och ett lagom vasst bett ger dem fördel på balladen före. Frågan är hur stor.

Veckans tips? Att Alcazar och Darin går till final och att Erik Linder och Crucified Barbara får en andra chans känns som ett hett förstahandstips efter vad jag hört så här långt. Vi får se om det håller i morgon!

Media: Aftonbladet x2, Expressen, DN, SvD.
Andra bloggar om:
, , , , , , , ,
Åtta minutklipp från Göteborg Reviewed by Pierre on 15:55:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Vi tror Erik och Darin till final och Alcazar och Timoteij till 2:a chansen :-) Kram från Kalmar

    SvaraRadera
  2. Vi tror Erik och Darin till final och Alcazar och Timoteij till 2:a chansen :-) Kram från Kalmar

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.