Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Åtta minutklipp från Sandviken

Det är fredag och dags för åtta nya mellominutklipp, nu från Melodifestivalens andra deltävling i Sandviken. Precis som förra veckan är det ett ruskigt brett fält. Så brett att man undrar om inte SVT och urvalsjuryn tagit i lite för hårt i sin strävan att klämma in precis allt. Jag hade kunnat köpa det om vi fått oss till livs gräddan av alla dessa genrer, ett pärlband av brokiga potentiella vinnare - men så här långt känns det mer som att man känt sig nöjd med att kunna pricka av ännu en musikstil på listan.

Ännu inget som omedelbart luktar mellovinnare alltså - vilket långt ifrån betyder att fältet genomgående är uselt. Så här tycker jag efter veckans minutklipp, men som vanligt får ni vänta på betygen tills jag hört hela låtarna: (Minutklippen ligger ute fram till sändningsstart i lördag kl 20.00)

1. Eric Saade - Manboy
Jag hade stora förväntningar på Eric Saade. En Kempelåt i händerna på Sveriges nyaste och hetaste popprins skulle kunna vara hur bra som helst. Men det ÄR ju inte det. Alls. Jag hade kanske, men bara kanske, kunnat svälja textrader som Manboy, manboy, you can call me manboy, men året då urvalsjuryn säger sig ha satsat på texterna och valt bidrag som har något att säga blir de rena skämtet. När klippet dessutom inleds med något som låter som soundtracket till typ Scooby Doo på spökslottet för att gå över i Brittans Womanizer har min gräns för en fredageftermiddag passerats. Välladdad för dansgolvet hade jag dock med största sannolikhet varit mer positiv - och jag hoppas ännu att jag kan ändra uppfattning i morgon.

2. Andra generationen och Dogge - Hippare Hoppare
Texterna ja. Högsta prioritet i år. Eller hur var det nu? Jag är karamellen som får alla att må bra? Tjenare. Jag var ingen fan av Kebabpizza slivovitza heller, men jag kan trots det förstå varför det skämtet gick hem, särskilt som det faktiskt svängde en hel del. Balkan reggaeton á la Andra Generationen går inte hem hos mig, och den här gången har jag svårt att se dem få särskilt många fler fans överhuvudtaget.

3. Anna-Maria Espinosa - Innan alla ljusen brunnit ut
Efter de inledande bidragen känns nästan Anna-Marias avskalade schlagerballad med jazztouch befriande enkel och lättillgänglig, dessutom med en text alla i någon mån kan identifiera sig med. Hon sjunger med personlighet vilket ger låten identitet trots klyschorna. Låten är svårbedömd på en minut, hur resten låter och framför allt; hur Anna-Maria framstår på scenen kommer att avgöra hennes öde i morgon.

4. MiSt & Highlights - Come And Get Me Now
Den som hängde med redan i höstas när webjokern valdes vet att jag inte var nådig i omdömet om vinnaren Come and get me now. Jag skrev att en enveten stank av billigt keyboard ligger som en dimma över ett vokalt skavsår till låt där upphovsmännen tydligen tröttnade efter att ha knåpat ihop en vers. Det har hänt mycket sedan dess! Låten har blivit lyssningsbar powerpop i dansbandstappning med den klistriga hooken i refrängen väl bevarad - chanserna för den är betydligt större än för de stackare som investerat i låten i hopp om vinst.

5. Pauline - Sucker for love
Fältets joker har en låt jag gillar alldeles på riktigt oavsett arena, med stora chanser att bli min favvo på lördag. Pauline & Co har uppenbarligen lyssnat på Amy Winehouse och är dessutom väl bevandrade i Tamla Motowns låtarkiv. Det svänger som sjutton och är Pauline lika skön på scenen som hon brukar borde det gå bra på lördag. Frågan är bara om svenska folket är lika sålda på soulpop med koll på sina rötter som jag är.

6. Andreas Johnson - We Can Work It Out
När Andreas mellodebuterade tyckte jag det var fantastiskt kul att en creddig poprockkille med framgångar utanför Sverige ville vara med. Sedan dess har han hunnit bli melloinventarie och i mina öron en ganska trött sådan. Ett litet hopp tändes när det sades att årets bidrag var ett steg tillbaka mot Glorious, hans första stora hit. Det verkar stämma, We Can Work It Out är åt det hållet. Bara så mycket tristare. Snark.

7. Kalle Moraeus & Orsa spelmän - Underbart
Årets, eller är det senaste decenniets, mest genuint svenska bidrag kan säkert dra in en hel del poäng på just det. Underbart känns hemvävd och svensktoppsmysig och jag är övertygad om att lättsmält folkviseton kan gå hem brett. Jag överdoserade fioler i Eurovision förra året (läs Rybak) och tycker inte att vadmalshullingarna här sätter sig tillräckligt hårt.

8. Hanna Lindblad - Manipulated
Låt er inte luras av Hannas musikalmeriter, för Manipulated är tung klubb med pumpande bas som ger förhoppningar om stor danshow på scenen i morgon. Den lär behöva en helt hejdundrande show för att gå hem i stugorna skulle jag tro, för inte lär lördagsglaset rött få folk tillräckligt klubbsugna för att gå igång på det här. Jag kan dock tänka mig att göra det om låten får rätt inramning på scenen.

Att tippa känns svårare än förra veckan, men om jag måste klämma fram ett tips får det bli Pauline och Andreas Johnson till final. Pauline är en röst med hjärtat och jag har gärna har fel om Andreas. Kalle Moraeus går till Andra Chansen medan Anna-Maria, Eric och MiSt & Highlights får battla om den andra platsen där. Eftersom det ryktas om årets show från Eric Saade lär han ligga bäst till av dem.

Media: Aftonbladet, Expressen, SvD.
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Åtta minutklipp från Sandviken Reviewed by Pierre on 15:53:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.