Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Melodifestivalen - deltävling III Göteborg

Efter de två första deltävlingarnas överlag ganska trista låtar och i stor utsträckning förutsägbara resultat blev det ett helt annat ljud i skällan i Melodifestivalens tredje deltävling från Göteborg där vi fick det mesta man kan hoppas på i Mello - bättre låtar, ett dramatiskt favoritfall och en schlagerskräll som heter duga.

Efter att hittills fått fyra killar till final utjämnades könskvoten i ett slag då de fyra tjejerna i Timoteij gjorde det som inget kunde förutse och skrällde till sig kvällens förstaplats och raka spåret till Globen. Väldigt oväntat - men riktigt kul! Jag kan inte låta bli att spekulera i om framgången kan spåras till vad som verkar vara SVTs strävan att hålla allt som liknar de schlagers Sverige brukar älska till ett minimum i tävlingen..?

Visst nådde Darin som tippat Globen, men han gör det inte som deltävlingsvinnare, och då undrar jag om inte hans chanser till en Osloresa i maj redan är borta. Ikväll var han så nära man kan komma att vara både en vinnare och en förlorare samtidigt.

Här är kvällens resultat och mina omdömen:
Till final:
1. Timoteij - Kom
Jo, visst funkar schlageretno med tuggummirefräng i Melodifestivalen! Det är bara att krypa till korset och erkänna att jag underskattade kraften i en refräng som sitter som ett hubbabubba i håret! De västgötska schampoflickorna känns som en oväntat lyckad kombo av Sommaren i city-Angel och Sarek och min enda riktiga invändning är egentligen varför de valt en så beige och stillastående framtoning på scenen. Caracola träffade mitt i prick med en besläktad låt för ett par år sedan, Timoteij levde lite väl mycket upp till gräset de valt namn efter. Årets första riktiga melloskräll, och den största på flera år faktiskt, är i alla fall ett härligt faktum!

2. Darin - You're Out Of My Life
Som artist var Darin helt överlägsen ikväll. Det var ett tag sedan jag såg honom live, men han har ju gått och blivit något som börja likna ett fullblodsproffs på scenen! Han tar scenen och kamerorna med självklarhet och ger sin låt mesta möjliga känsla och inlevelse. Låten är inte lika stark. Den lär välförtjänt skörda framgångar på både försäljningslistorna och radiostationernas spellistor under lång tid framöver men jag saknar det. Det där som skiljer agnarna för vetet. Det där som gör en vinnare. Det blev han inte ikväll - och det kommer han inte att bli i Globen.

Till Andra Chansen:
3. Alcazar - Headlines
Alcazar är tillbaka - och vindmaskinen är framplockad igen. För min del är det helt ok om båda är med varje år. Faktiskt. Jag var skeptisk till att de skulle vara med i år igen, dels för risken att de blir utslitna och folk tröttnar, men också för att låten inte skulle hålla måttet. Jag tycker att låten håller klar globennivå, men kanske har folk fått sig en dos Alcazar för mycket? Väldigt trist i så fall, jag tänker i alla fall hålla alla tummar jag har när det är dags för Andra Chansen - Headlines förtjänar att vara med i Globen.

4. Crucified Barbara - Heaven Or Hell
Det må vara trash metal tjejerna i korsfästa Barbara levererar i vanliga fall, men i mina öron var det här en ganska saggig midtempoballad av standardformat. Jag gillar verkligen sångerskan! Hon och de andra tjejerna lyfte låten en bra bit över den grå horisonten med ett framträdande som kändes genuint och osade självförtroende, vilket ju också räckte till en plats närmare himlen än helvetet.

Utslagna:
5. Erik Linder - Hur kan jag tro på kärlek
Efter minutklippet drog jag paralleller till Ted Gärdestad. De var inte lika tydliga ikväll, då Erik mer tonade fram som en lite väl präktig frikyrkopastor. Trots det går Erik genom rutan på ett sätt som gör att han kommer undan med alla de standardmetaforer som finns staplade på hög här. Låtens tema känns dessutom underligt i den här inramningen och därför är jag lite förvånad över att jag tycker det här är riktigt sympatiskt.

6. Getty - Yeba
Jag har fortfarande samma invändningar som efter att ha hört sextio sekunder igår. Det är en spännande ljudbild i Yeba, och visst funkar det på scenen, särskilt tack vare dansarnas insats, men som helhet har jag svårt att se låtens berättigande i Melodifestivalen. Urvalsjuryn måtte ha fått något snett motiverat direktiv om att kvotera in världsmusik, men vilken poängen med det är är ett mysterium. I kvällens konkurrens känns dock sjätteplatsen helt ok.

7. Elin Lanto - Doctor Doctor
Vi får hoppas att Elin åtminstone fick sin medicinering nu när hon uppenbarligen inte fick särskilt många poäng, så att hon inte behöver åka hem helt tomhänt från Göteborg. Jag förstår inte alls tänket här. Låten är svag från början, men det mossiga hårdrocksarret sänker ju det lilla som trots allt finns ner under scenen och Elins hjälplösa bimbolook hjälper inte precis till för att lyfta.

8. Johannes Bah Kuhnke - Tonight
Det var inte Johannes kväll ikväll. Tonerna satt inte alls där de skulle och då hjälper inget charmigt leende i världen. De sura tonerna kom till och med i sådan mängd att jag kom på mig med att grina illa till den grad att jag missade själva låten. För det fanns väl en låt där också? Jag såg det inte före kvällen, men efter att ha hört alla åtta kändes jumboplatsen given.

Media: Aftonbladet, Expressen, DN, SvD.
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Melodifestivalen - deltävling III Göteborg Reviewed by Pierre on 21:44:00 Rating: 5

3 kommentarer:

 1. Fantastiskt skoj att Timoteij knep en plats till finalen, själv fick jag en stark Sertab/eurovisionfeeling och första låten som verkligen satte sig direkt i skallen, otippat med enorm hitpotential, blir stark vinnarkandidat i Globen från mig :)

  SvaraRadera
 2. Kolla gärna mina tankar kring årets melodifestival. ESC är bland den bästa tiden på året,svenska melodifestivalen är en folkfest man inte missar.


  Timoteij var helt ok (ej meningen att skoja till det) och darin är den största stjärnan i sverige skulle jag vilja säga,synd bara att det inte var en ännu starkara låt.

  SvaraRadera
 3. Anders: Jag tycker det är både kul och välförtjänt att de gick till Globen. Men Oslo? Nja... låten kanske håller, men inte framträdandet och leadsångerskan övertygade mig inte ikväll. Men... det är för tidigt för min del att uttala mig om Globen ännu. :)

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.