Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Finland

Kuunkuiskaajat - Työlki ellää

Den finska eurovisionuttagningen Euroviisut blev ett riktigt rafflande drama i år där det länge såg ut som om finländarna tänkte göra bort sig helt och skicka humppafarbröderna Eläkeläiset till Oslo. Det avstyrdes i sista stund och istället korades den barfotadansande folkmusikduon Kuunkuiskaajat till vinnare. Med tanke på hur det kunde ha slutat kändes månviskartjejerna som helt ok vinnare, men ärligt talat fanns det en hel handfull bidrag jag hellre sett överst i resultatlistan.

Kuunkuiskaajat (=månviskarna) består av Susan Aho och Johanna Virtanen, två sångerskor som också sjunger i folkmusikgruppen Värttinä. Deras tävlingslåt Työlki ellää känns också väldigt finsk - en trallvänlig folkvisa på finska med inspiration från romsk musik och en text med glimt i ögat om att man faktiskt skulle kunna jobba också, istället för att bara sjunga och dansa.

Tjejerna gör sin låt full rättvisa på scenen med ett självsäkert och charmigt framträdande. Jag uppskattar att finländarna skickar något alldeles eget, på sitt eget språk och Työlki ellää låter dessutom både uppriktig och genuin. Men den låter samtidigt som något de redan hade kunnat ha skickat, precis när som helst mellan tävlingens början för drygt femtio år sedan och nu. Jag går inte riktigt igång på det här, och renodlad finsk folkmusik har tidigare också visat sig ha svårt att charma Europa. Ledsen Finland, jag tror ni bommar den där femte raka finalen.

Liveframträdandet från Euroviisut hittar du här, den mer klubbigt lagde kan kolla in en skön remix här medan vi kollar den officiella videon:

Bidragets upphovsman: Timo Kiiskinen
Bidragets startnummer: Nummer 5 i semifinal I.

Finlands fem senaste bidrag:
2005: Geir Rönning - Why (semi 18e)
2006: Lordi - Hard Rock Hallelujah (semi 1a, final 1a)
2007: Hanna Pakarinen - Leave me alone (final 17e)
2008: Teräsbetoni - Missä Miehet Ratsastaa (semi 8a, final 22a
2009: Waldo's People - Lose control (semi 12a, final 25a)

Finlands bästa placering:
Finland fick ju en efterlängtad första seger för fyra år sedan då Lordi sopade mattan med motståndet i Aten med Hard Rock Hallelujah.

Läs även andra bloggares åsikter om
Eurovision Song Contest 2010 - Finland Reviewed by Pierre on 12:28:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.