Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Grekland

Giorgos Alkaios & Friends - Opa

Här i Sverige tvingade två läckta minutklipp SVT att släppa hela den sista deltävlingens klipp i förväg, men vi var inte ensamma om att ha liknande problem. I Grekland var problemet än större. Där diskvalificerades två av finalbidragen av den orsaken och hot om fler läckor tvingade grekiska ERT att släppa hela det återstående finalfältet i förtid.

Den decimerade finalen vanns av Giorgos Alkaios & Friends och den stompiga Opa, som därmed blir det första bidraget helt på grekiska som landet skickar sedan Thalassa fick sjunga Mia krifi evesthisia i Birmingham för tolv år sedan. I ett ganska anonymt finalfält var den rutinerade Alkaios med sin tjugo år långa karriär och hög med platinaskivor ett lysande undantag. Även för oss svenskar är han bekant sedan tidigare som upphovsman till Antiques debuthit Opa opa från 1999.

Jag var inte särskilt imponerad när Opa vann i Grekland, men låten har hunnit sätta sig ordentligt sedan dess även om jag fortfarande tycker den är landets svagaste bidrag på den här sidan Helena Paparizou. Jag tippar att den enkelt når final men att den får svårt att leva upp till grekernas fina svit på sex raka topp tioplaceringar.

Giorgos och vännerna Gogua Iakovos, Evgenios Buli, Petros Zlatkos och Anastasios Kanaridis lät så här när de framförde Opa i finalen på hemmaplan, men låten har stuvats om sedan dess och framträdandet i Oslo utlovas bli helt annorlunda. Vi kollar den nyinspelade videon som illustrerar låtens tema om att gå vidare och se ljust på tillvaron trots ett mörkare förflutet:

Bidragets upphovsmän: Giorgos Alkaios och Giannis Antoniou & Friends
Bidragets startnummer: Nummer 13 i semifinal I.

Greklands fem senaste bidrag:
2005: Helena Paparizou - My Number One (final 1a)
2006: Anna Vissi - Everything (final 9a)
2007: Sarbel - Yassou Maria (final 7a)
2008: Kalomira - Secret Combination (semi 1a, final 3a)
2009: Sakis Rouvas - This Is Our Night (semi 4a, final 7a)

Greklands bästa placering:
Jublet blev nästan lika stort i Sverige som i Grekland då grekerna äntligen vann Eurovision Song Contest 2005 med svenskgrekiska Helena Paparizou och My Number One för fem år sedan, deras första och hittills enda vinst.

Läs även andra bloggares åsikter om
Eurovision Song Contest 2010 - Grekland Reviewed by Pierre on 07:30:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.