Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Israel

Harel Skaat - Milim

Varför är Israel med i Eurovision Song Contest? Om samtalet med mindre eurovisionnördigt sällskap glider in på Eurovision Song Contest dyker den frågan alltid upp förr eller senare. Vi tar och reder ut det en gång för alla! Eurovision Song Contest är inte en tävling för det geografiska Europa utan ett samarbetsprojekt mellan de tv-bolag som är medlemmar i EBU - the European Broadcasting Union, ett namn som säkert har gjort sitt för begreppsförvirringen. Flera av tv-bolagen som är medlemmar hör nämligen hemma i länder utanför Europa. Förutom Israel är till exempel flera av länderna i norra Afrika representerade i EBU, varav Marocko faktiskt deltagit i tävlingen en gång, 1980 då Samira Bensaïd blev näst sist med Bitakat Hob.

I år representeras Israel av den 28-årige Harel Skaat som utsågs internt av tv-bolaget IBA medan hans låt Milim utsågs i en direktsänd show i TV med hjälp av flera jurygrupper och tvtittarnas röster - alla helt eniga om vilken låt man ville skicka till Oslo. Skaats sångtalang upptäcktes tidigt och redan som sexåring vann han sin första talangshow, men det var först 2004 som karriären tog fart på allvar i och med deltagandet i den israeliska versionen av Idol, Kokhav Nolad, där han blev tvåa. Sedan dess har han lyckats hålla sig kvar i rampljuset med bland annat fem listtoppande singlar och turnéer för utsålda hus. IBA ville skicka honom till Eurovision Song Contest redan förra året, men då hindrades han av en schism med sitt skivbolag vilket ledde till att platsen i stället gick till Noa & Mira Awad. I år fick han alltså chansen igen!

Milim, vilket betyder Ord på hebreiska, handlar om alla de ord som ensamma finns kvar efter en separation. Låten är en dramatisk ballad som efter en stillsam inledning byggs upp mot ett crescendo där Harel får visa att han har en fantastisk röst. Det här är både en av årets starkaste röster och en av årets starkaste låtar samtidigt som Harels utseende inte direkt skadar helhetsintrycket, vilket tillsammans lär leda ända till final. Jag tror att låten är för sofistikerad för att nå ända fram till seger, men nog borde det bli en hög placering i finalen.

Harel berättade nyligen att låten just nu spelas in på nytt med ett orkesterarrangemang som ska göra låten fylligare, men tills den är klar får vi nöja oss med framträdandet från finalen i Israel:

Bidragets upphovsmän: Tomer Adaddi och Noam Horev
Bidragets startnummer: Nummer 3 i semifinal II.

Israels fem senaste bidrag:
2005: Shiri Maimon - Hasheket shenish'ar (semi 7a, final 4a)
2006: Eddie Butler - Together We Are One (final 23a)
2007: Teapacks - Push The Button (semi 24a)
2008: Boaz Mauda - The Fire In Your Eyes (semi 5a, final 9a)
2009: Noa & Mira Awad - There Must Be Another Way (semi 7a, final 16e)

Israels bästa placering:
Israel har vunnit Eurovision Song Contest tre gånger. Först två år på raken 1978 och 1979 med Izhar Cohens och Alpha Betas A-ba-ni-bi respektive Milk and Honeys Hallelujah och sedan 1998 då Dana International vann med Diva.

Läs även andra bloggares åsikter om
Eurovision Song Contest 2010 - Israel Reviewed by Pierre on 08:00:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Ska du åka till Eurovision 2010?

    Annars kan du vara med i en tävling om biljetter dit.

    http://fashionize.se/blogg/vinn-biljetter-till-eurovision

    Ha det fint!

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.