Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Serbien

Milan Stanković - Ovo je Balkan

Efter Serbiens och Marija Šerifovics seger 2007 har landets eurovisionkurva pekat nedåt. Efter att ha blivit sexa på hemmaplan i Belgrad missade de finalen med en hårsmån förra året då Marko Kon & Milaan efter sin tiondeplats i semin föll offer för regeln om att juryn hade rätt att välja ett bidrag till final.

I år tog Serbien nya tag genom att ersatta det tidigare inarbetade uttagningsformatet Beovizija med ett helt nytt. Den välmeriterade kompositören Goran Bregović bjöds in och gavs fria händer att skriva tre låtar till en final och dessutom utse artisterna som skulle framföra dem. Vinsten gick till 22-årige Milan Stanković som slog igenom med dunder och brak hemma i Serbien för tre år sedan i ett Idol-liknande koncept.

Hans låt Ovo je Balkan (Det här är Balkan) sjungs på serbiska och låter just väldigt mycket av de folktoner man förknippar med Balkan. Också framförandet hade tett sig som lika mycket Balkan om det inte vore för Milans distinkt egna look som inte riktigt matchar det övriga paketet - vilket kan tänkas ligga honom i fatet när folk greppar telefonerna i maj. Jag tycker att det här svänger ett gäng - det är svårt att inte ryckas med i låten, men tippar att övriga Europa ser det här som alltför exotiskt. Serbien får förlita sig till välvilliga balkangrannar om det ska bli någon final i år - och det kan räcka.

Bidragets upphovsmän: Goran Bregović, Marina Tucaković och Ljiljana Jorgovanović
Bidragets startnummer: Nummer 7 i semifinal I.

Serbiens tidigare bidrag:
2007: Marija Šerifovic - Molitva (semi 1a, final 1a)
2008: Jelena Tomašević - Oro (final 6a)
2009: Marko Kon & Milaan - Cipela (semi 10a)

Serbiens bästa placering:
Redan på första försöket efter separationen från Montenegro vann Serbien Eurovision Song Contest genom Marija Šerifovic och balladen Molitva 2007 - den enda gången en låt på ett annat språk än engelska vunnit sedan regeln om valfritt språk infördes.

Läs även andra bloggares åsikter om
Eurovision Song Contest 2010 - Serbien Reviewed by Pierre on 07:30:00 Rating: 5

3 kommentarer:

 1. "Ovo Je Balkan" tror jag tillhör en av första semins självklara finalister. Inte minst med tanke på den svaga konkurrensen. Jag får liknande vibbar som av "Hora Din Moldova" förra året och tror att Milan hamnar just på en liknande mittenplacering i finalen.

  SvaraRadera
 2. Pär: Du kan ha rätt! Jag tyckte nog att Hora din Moldova kändes färgstarkare på alla sätt, men som du säger, konkurrensen är svag i semi ett.

  SvaraRadera
 3. Serbien goran bregovic är det bästa låtskrivare
  Dom är bäst
  Med vänlig hälsning,
  Hanna Eriksson

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.