Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Slovakien

Kristína - Horehronie

Slovakiens comeback i Eurovision Song Contest förra året efter elva års frånvaro blev ingen succé. Landets bidrag fick bara en enda konkurrent bakom sig i semifinalens resultatlista - men skam den som ger sig. För trots att Slovakien hör till de yngsta och minst meriterade eurovisionländerna är de samtidigt ett av länderna som satsar mest på tävlingen.

Deras uttagning i år omfattade sex kvartsfinaler, två semifinaler och en final. I ärlighetens namn var det tilltaget i överkant med tanke på låtmaterialet i kvartarna, men slovakerna manövrerade skickligt ut stolpskotten och fick till en riktigt hög nivå i finalen där de dessutom gjorde det viktigaste av allt - gav vinsten till det saftigaste russinet i kakan.

Det där russinet heter Horehronie, en etnopoppig naturromantisk hyllning till skönheten i området runt floden Hron framförd av 24-åriga Kristína Peláková. Kristína har på kort tid blivit ett stort namn i hemlandet med ett platinassäljande debutalbum och plural i singelettor i ryggen och låtens upphovsmän hör till landets mest meriterade.

För min del är det här ett av årets absolut starkaste bidrag. Jag har kärat ner mig helt i den sköna melodin, den exotiska instrumenteringen och de gröna träddansarna men tycker framför allt att helheten i bidraget gör att det förtjänar en av topplaceringarna i år. Trots den tydliga nationella förankringen framstår låten som bred och har en stadig fot i 2010 och dessutom lyckas man få låtens tema att nå fram trots att de flesta av oss inte förstår ett ord av texten. Ett fetare crescendo och jag hade till och med kunnat tänka mig att se Slovakien som vinnare i år, men ett rimligare tips är att de åtminstone lyckas nå en plats på topp tio.

Bidragets upphovsmän: Martin Kavulič och Kamil Peteraj.
Bidragets startnummer: Nummer 4 i semifinal I.

Slovakiens tidigare bidrag:
1994: Martin Durinda & Tublatanka - Nekonečná pieseň (final 19e)
1996: Marcel Palonder - Kým nás máš (final 18e)
1998: Katarína Hasprová - Modlitba (final 21a)
2009: Nela Pocisková och Kamil Mikulčík - Leť Tmou (semi 18e)

Slovakiens bästa placering:
Slovakien facit så här långt är inte mycket att skryta med. De har aldrig hamnat högre än den artonde plats Marcel Palonder fick 1996 med bara fem bidrag bakom sig i resultatlistan, en bedrift som väger ganska jämt med Martin Durindas & Tublatankas nittonde plats två år tidigare eftersom de då trots allt hade sex bidrag bakom sig.

Läs även andra bloggares åsikter om
Eurovision Song Contest 2010 - Slovakien Reviewed by Pierre on 07:30:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.