Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Sverige

Anna Bergendahl - This Is My Life

Anna Bergendahls melodifestivalseger är redan historisk på flera sätt. Bobby Ljunggren vann sin femte seger som upphovsman, vilket gör honom till rekordsegrare i Melodifestivalen tillsammans med Lasse Holm. Anna blev den första 90-talisten att vinna Melodifestivalen - och den första tonåringen sedan Carola tog sin första seger 1983. Det var också första gången svenska folket valde att skicka en ballad till Eurovision Song Contest. Senast vi skickade en ballad, Jill Johnsons Kärleken är för tolv år sedan, var det ännu en jury som ensam stod för valet. Kanske viktigast av allt var att vi samtidigt gjorde ett stort avsteg från vår (o)vana att alltid skicka ett bidrag som matchar formeln för våra tidigare mest framgångsrika bidrag - den klassiskt svenska upptemposchlagern som bara hörs i just Melodifestivalen.

Jag såg Anna första gången när hon gjorde Bonnie Raitts Have a heart under Idols auditions för två år sedan. Jag blev helt knockad och genast övertygad om att hon skulle ta hem segern den säsongen. Nu blev det inte så, hon stannade på en femteplats, men sedan dess har det bara känts som en tidsfråga innan hon skulle dyka upp igen och få det stora genombrottet. Det gjorde hon i februari, i Melodifestivalens sista deltävling i Malmö. Jag var på plats och fick samma känsla igen. Anna lyste på scenen och den stora rösten fick hela Malmö Arena att gå i spinn medan jag satt där med alla möjliga kroppshår på ända. Den här gången var teleröstarna helt med på noterna och resten är historia. Där har ni mitt alibi för att inte kunna vara helt objektiv när jag bedömer This Is My Life.

Sedan mellovinsten har This Is My Life sålt platina och det nysläppta debutalbumet Yours Sincerely gick idag direkt upp på albumslistans förstaplats, men parallellt med framgångarna har olyckskorpar kraxat mer om ett kommande fiasko än sedan Charlotte Nilsson vann Melodifestivalen med Tusen och en natt för elva år sedan. Just det kraxandet har förmodligen de flesta glömt, men alla minns säkert hur det gick sedan...

Jag vågar inte tro på seger, men jag tror att de mest negativa tyckarna kommer att få äta upp sina ord. Kampen om vinsten i årets upplaga av Eurovision Song Contest är mer öppen än på länge och internationellt nämns Sverige som en av de potentiella vinnarna. Både Anna och hennes låt har mycket av det som krävs för framgång i tävlingen och för min del hör de till årets absoluta toppskikt - men konkurrensen är hård. Jag tror stenhårt på en finalplats, och kommer att hålla hoppet om en riktigt fin placering uppe in i det sista.

Bidragets upphovsmän: Bobby Ljunggren och Kristian Lagerström
Bidragets startnummer: Nummer 6 i semifinal II.

Sveriges fem senaste bidrag:
2005: Martin Stenmarck - Las Vegas (final 19e)
2006: Carola - Invincible (semi 4a, final 5a)
2007: The Ark - The Worrying Kind (final 18e)
2008: Charlotte Perrelli - Hero (semi 12a, final 18e)
2009: Malena Ernman - La Voix (semi 4a, final 21a)

Sveriges bästa placering:
Sedan ABBA tog hem vår första seger 1974 med Waterloo har vi med jämna mellanrum vunnit ytterligare tre gånger; 1984 med Herreys Diggi-loo diggi-ley , 1991 med Carolas Fångad av en stormvind och 1999 med Charlotte Nilssons Take Me To Your Heaven. Börjar det inte bli dags för nästa seger..?

Läs även andra bloggares åsikter om ,
Eurovision Song Contest 2010 - Sverige Reviewed by Pierre on 07:30:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.