Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Azerbajdzjan

Safura - Drip Drop

Azerbajdzjan satsar i år stenhårt på att vinna Eurovision Song Contest på sitt tredje försök. En mångmiljonbudget är avsatt för omfattande promoting och coachning av deras bidrag - och ett gäng svenskar är engagerade i att ta azererna till seger i Oslo.

Den azeriska uttagningen Line of fire avgjordes i två steg där först tre artister utkristalliserades och sedan en av dem valdes som årets azeriska eurovisionrepresentant. Som vinnare stod till slut 17-åriga Safura Alizade, välkänd hemma i Azerbajdzjan sedan hon vunnit åttonde upplagan av landets Idol-klon Yene Ulduz. Valet av hennes låt satt dock långt inne, men efter två veckors förhalande av beslutet tillkännagavs att hon kommer att tävla med Drip Drop, en modern r'n'b-ballad skriven av svenskarna Anders Bagge, Stefan Örn och Sandra Bjurman och mixad av grammyvinnaren Niklas Flyckt.

Efter vinsten påbörjades projekt promotion och coaching av sällan skådade dimensioner i den här tävlingen. Först tillbringade Safura ett par veckor i Stockholm där hon spelade in både Drip Drop och vad som kommer att bli ett helt album i Anders Bagges studio. Samtidigt engagerades en stråkorkester i Prag för pålägg till låten parallellt med att en ambitiös internetsajt lanserades. Nästa steg blev att engagera den världsberömde koreografen JaQuel Knight för att designa Safuras framträdande i Oslo samt i videon till låten och regissören Rupert Wainwright för inspelandet av videon - som i sin tur lanserats med en omfattande reklamkampanj. Och allt detta samtidigt som Safura åkt runt i Europa och visat upp sig. Jag undrar hur mycket Anna Bergendahls köpcenterturné under våren kostat...

Det är imponerande ansträngningar, men jag tycker att man hamnade fel från början. Drip Drop är en habil men ordinär r'n'b-ballad som hade funkat som utfyllnad på någon av genrens stora divors album utan att skämmas för sig - men utan att någonsin lyftas fram i rampljuset. För min del stör jag mig också på sångerskans ansträngda poserande som känns långt ifrån avslappnat och naturligt.

Det blir självklart final för Safura och hon är utan tvekan en het vinnarkandidat, men jag hoppas att vi inte får en, om än aldrig så väl blingad, medelmåtta som vinnare i Oslo. Den där videon hade premiär alldeles nu idag, så vi tar och kollar in den:

Bidragets upphovsmän: Anders Bagge, Stefan Örn och Sandra Bjurman
Bidragets startnummer: Nummer 7 i semifinal II.

Azerbajdzjans bidrag hittills:
2008: Elnur & Samir - Day After Day (semi 6a, final 8a)
2009: AySel & Arash - Always (semi 2a, final 3a)

Azerbajdzjans bästa placering:
Azererna har ju bara hunnit med två försök, men nådde pallen redan på andra försöket ifjol med AySels och Arashs Always som ju blev en hit även här i Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om
Eurovision Song Contest 2010 - Azerbajdzjan Reviewed by Pierre on 20:52:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Jag tror att denna kommer topp 3! Det finns något extra här, den saken är klar.. (;-)

    SvaraRadera
  2. Jerry: Ja men det skrev jag ju - en osedvanligt stor budget! Men förutom det vet jag inte vad du syftar på. :)

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.