Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Kroatien

Feminnem - Lako je sve

I de två senaste upplagorna av Eurovision Song Contest har man tillämpat en regel som sagt att juryn har rätt att välja det tionde finalbidraget från varje semifinal om inte topp tio redan sammanfaller med teleröstarnas resultat. Det var den regeln som gjorde att Charlotte Perrelli lyckades ta sig till final för två år sedan och den tog också det kroatiska bidraget Lijepa Tena med Igor Cukrov feat. Andrea till final förra året. När teleröstarna sagt sitt låg den bara på trettonde plats, men det blev alltså final trots allt vilket ger den en alldeles egen liten plats i eurovisionhistorien - som bidraget med lägst placering i en semifinal som ändå fått tävla i final. I år är regeln borttagen och i stället har juryn halva makten i både finalen och semifinalen.

Även Kroatiens uttagning Dora fick en solklar vinnare i år då trion Feminnem - Neda Parmać, Nika Antolos och Pamela Ramljak - kammade hem högsta möjliga poäng med sin ballad Lako Je Sve. De betyder att de, åtminstone till två tredjedelar, gör comeback i Eurovision Song Contest. För fem år sedan tävlade de ju för Bosnien Hercegovina med den diametrala motsatsen till årets sofistikerade ballad - vulgoschlagern Call me som landade på en fjortondeplats i Kiev. Sedan dess har en av medlemmarna bytts ut och de har hunnit göra två mindre lyckade försök att få representera Kroatien (med Navika 2007 och Poljupci u boji 2009) innan det alltså gick vägen i år.

Lako Je Sve är en riktigt snyggt producerad ballad med en text på kroatiska där tjejerna lägger fram en lagom ångestfylld kärleksförklaring efter ett diffust svek. Även den har nämnts som en favorit till slutsegern i Oslo - och även den hör till dem jag inte alls tror har chans att leva upp till sådana förhoppningar. För hur fint den än ligger i örat så går den aldrig in under huden och hur bra den än låter i studioversionen har tjejerna gång på gång visat att tonsäkerhet inte är deras starkaste sida när det är dags att ställa sig på scenen. Om inte rösterna går i fullt sken tror jag på en finalplats, men där tror jag de får nöja sig med en placering i mittskiktet.

Det vokalt wobbliga vinnarframträdandet från Dora kan ni se här medan vi kollar den väldigt mycket mer tillrättalagda officiella videon:

Bidragets upphovsman: Branimir Mihaljević, Pamela Ramljak och Neda Parmać
Bidragets startnummer: Nummer 15 i semifinal II.

Kroatiens fem senaste bidrag:
2005: Boris Novković feat. Lado Members - Vukovi umiro sami (semi 4a, final 11a)
2006: Severina - Moja štikla (final 13e)
2007: Dado Topić feat. Dragonfly - Vjerujem u ljubav (semi 16e)
2008: Kraljevi Ulice & 75 Cents - Romanca (semi 4, final 21a)
2009: Igor Cukrov feat. Andrea - Lijepa Tena (semi 13e, final 18e)

Kroatiens bästa placering:
Kroatiens har två fjärdeplatser som största meriter hittills i Eurovision Song Contest. Den första nådde de 1996 med Maja Blagdans Sveta Ljubav och den andra tre år senare med Doris Dragovićs Marija Magdalena. Det var dock det kroatiska tvbolaget som låg bakom Riva när de vann för Jugoslavien med Rock Me 1989.

Läs även andra bloggares åsikter om
Eurovision Song Contest 2010 - Kroatien Reviewed by Pierre on 09:00:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Klockren analys. Jag kan omöjligt se den här låten vinna alltihop. Jag skulle hellre se en tjej istället för tre. Dessutom tar låten 5-10 lyssningar innan den riktigt sätter sig. Helt säkert i finalen där den ändå bör ta sig in i Topp 10, eller? 11:e plats?

    SvaraRadera
  2. Nja, jag tippar en plats strax utanför topp tio, 11-15 någonstans!

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.