Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Norge

Didrik Solli-Tangen - My Heart Is Yours

Sedan norska Secret Garden vann Eurovision Song Contest 1996 med Nocturne har samtliga följande upplagor av tävlingen haft olika länder som vinnare - tills Norge ju vann igen ifjol. Norge är med andra ord det enda landet som vunnit tävlingen två gånger de senaste femton åren och kan med det måttet alltså sägas vara tävlingens mest framgångsrika land på senare år. Skulle de lyckas vinna i år igen sällar de sig till Spanien, Luxemburg, Israel och Irland som länder som vunnit tävlingen två (eller fler) år i rad. Jag tror att de har en god chans att lyckas!

Årets upplaga av den norska uttagningen Melodi Grand Prix har redan hunnit utnämnas till årets bästa nationella uttagning av eurovisionfansen* och jag är beredd att hålla med - den var både låtstark och proffsigt genomförd. Finalen blev dock inte särskilt spännande. Poängen rasade över Didrik Solli-Tangen som gick till en överlägsen seger med sin delvis svenskpennade ballad My Heart Is Yours.

22-årige Didrik är en klassiskt skolad tenor som först i och med Melodi Grand Prixsegern mött en bredare publik i större skala. Han vill inte måla in sig i ett fack och betonar gärna att han inte är en operasångare, men den associationen är nog den första många kommer att få när de hör My Heart Is Yours. Låten är en kärleksförklaring som börjar lågmält a capella med Didrik ensam i en strålkastare för att sedan växa låten igenom till ett avslutande megacrescendo. Jag älskar den här typen av gåshudsballader i monsterformat och tycker här finns allt som krävs för att vinna tävlingen - ett snyggo vid micken, en röst utöver det vanliga, en låt som växer och tar tag och en alldeles lagom dos igenkänningsfaktor.

Norge nämns inte bland de största förhandsfavoriterna, men huvudnyckeln till framgång i tävlingen är och förblir bred appeal, så jag tror att proffstyckarna får äta upp att de inte tippade Norge som toppkandidat när mormor, lillsyrran och alla andra blandar sig i ekvationen på finaldagen. Här finns ett par osäkerhetsfaktorer - Didrik startar så tidigt som nummer tre i finalen och han var inte helt stadig på rösten vid vinsten på hemmaplan, men trots det tippar jag hög placering och rejäl vinstchans!

Bidragets upphovsmän: Hanne Sørvaag och Fredrik Kempe
Bidragets startnummer: Nummer 3 i finalen.

Norges fem senaste bidrag:
2005: Wig Wam - In My Dreams (semi 6a, final 9a)
2006: Christine Guldbrandsen - Alvedansen (final 14e)
2007: Guri Schanke - Ven a bailar conmigo (semi 18e)
2008: Maria Haukaas Storeng - Hold On Be Strong (semi 4a, final 5a)
2009: Alexander Rybak - Fairytale (semi 1a, final 1a)

Norges bästa placering:
Norge är nu uppe i tre eurovisionsegrar. Den första kom ju med nu 25-årsjubilerande Bobbysocks La det swinge 1985, sedan följde Secret Gardens Nocturne 1996 och nu senast anledningen till att vi åker till Oslo i år - Alexander Rybaks Fairytale förra året.

*Källa: esctoday.com Media: VG.
Läs även andra bloggares åsikter om
Eurovision Song Contest 2010 - Norge Reviewed by Pierre on 12:46:00 Rating: 5

3 kommentarer:

 1. Du skriver så bra. Tror också på att Norge gör bra ifrån sig. Sen att vi inte riktigt är eniga om Danmark är en anna sak... (;-)

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte att Norge tar hem det hela i år. Jag tror att både han och låten är lite för präktig för att tilltala tv-tittarna till fullo. Jag tror dock att han kommer få en massa poäng av jurygrupperna men jag tror att det till slut "bara" räcker till en plats strax under toppstriden,någonstans kring plats 4-6.

  SvaraRadera
 3. @Jerry: Tack! Men jag fortsätter styvnackat att hävda att Danmark har en skitlåt. :-D

  @Anonym: Du kan få rätt om slutplaceringen, men präktighet brukar snarare vara en merit i tävlingen. :)

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.