Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Slovenien

Ansambel Roka Žlindra & Kalamari - Narodnozabavni rock

Sedan systemet med semifinaler i Eurovision Song Contest introducerades 2004 har bara två bidrag behövt stå ut nesan att kamma hem noll poäng redan i semifinal, nämligen det schweiziska bidraget från 2004, Celebrate med Piero Esteriore & the Music Stars, och förra årets tjeckiska bidrag Aven Romale med Gypsy.cz. Om årets tävling kommer att generera ett tredje bidrag som sällar sig till det mindre smickrande sällskapet tror jag att Sloveniens ligger bäst, eller kanske hellre sämst, till.

Slovenien kallas ibland Balkans Skara av eurovisionfansen för sin vana att liksom Sverige skicka lättillgängliga och melodiska, om än en smula daterade och lätt kitschkryddade, poplåtar. Den vanan bryter de dock helt med i år. Årets slovenska uttagning EMA vanns nämligen i stor stil av Ansambel Roka Žlindra & Kalamari som fick nästan fem gånger så många poäng som tävlingens tvåa med sin Narodnozabavni rock.

Bidraget är ett samarbete mellan två band, den yngre folkmusikgruppen Ansambel Roka Žlindra och veteranrockbandet Kalamari, vilket ger fullt utslag i deras låt som hejvilt blandar båda genrerna till en sanslös orgie i folkdräkter och traditionella rockattribut. Hur slovensk folkmusik låter? Vi tänker ofta på Slovenien som en ex-jugoslavisk republik och glömmer att landet delar både Alperna och kulturell bakgrund med till exempel grannlandet Österrike, så tänk lederhosen, joddling och svettig After Ski i rustik bierstube och du hamnar riktigt nära. Blanda i lika delar illa åtgången gubbrock och du har Narodnozabavni rock.

Det här är lätt årets sämsta bidrag. Mina öron vill inte veta av det alls och jag undrar vem som egentligen ska tilltalas av det. Slovenien har dessutom ont om goda grannar i sin semi och lär få lita till Kroatien om de ska slippa den där förargliga nollan.

Bidragets upphovsman: Marino Legovič och Leon Oblak
Bidragets startnummer: Nummer 11 i semifinal II.

Sloveniens fem senaste bidrag:
2005: Omar Naber - Stop (semi 12a)
2006: Anžej Dežan - Mr Nobody (semi 16e)
2007: Alenka Gotar - Cvet z juga (semi 7a, final 15e)
2008: Rebeka Dremelj - Vrag naj vzame (semi 11a)
2009: Quartissimo feat. Martina - Love Symphony (semi 16e)

Sloveniens bästa placering:
Slovenien har hunnit vara med i Eurovision Song Contest femton gånger nu, men hittills utan att lyckas göra riktig succé. Som bäst har de blivit sjua två gånger, 1995 med Darja Švajgers Prisluhni mi och 2001 med Nusa Derendas Energy.

Läs även andra bloggares åsikter om
Eurovision Song Contest 2010 - Slovenien Reviewed by Pierre on 08:00:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.