Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Spanien

Daniel Diges - Algo pequeñito

I eurovisionsammanhang är the curse of number two, nummer tvås förbannelse, ett välkänt begrepp. Hittills har aldrig något bidrag lyckats vinna tävlingen från startnummer två, men hela åtta gånger har bidraget som startat som tvåa hamnat sist i resultatlistan. Förbannelsen slog till senast för två år sedan då britternas Andy Abraham blev jumbo med Even If. Året innan dess var det spanska D'Nash som gick ut som tvåa med sin I Love You Mi Vida. De slapp jumboplatsen, men fick bara fyra bidrag bakom sig i finalens resultatlista. Kommer det att gå bättre i år när Spanien återigen fått det förargliga startnummer två?

De senaste åren har Spanien legat i framkant när det gäller innovativa sätt att ta ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest. Medan vi i Sverige i år hade webjokern som en trevande och ganska misslyckad parentes i årets melodifestival har spanjorerna gått in för att utnyttja internet till fullo i sin uttagning. Alla som ville delta inbjöds i år att lägga upp sitt bidrag på internet varefter en webomröstning tog vid för att sålla fram tio finalister till en tvsänd final. Resultatet blev en riktigt hygglig final med vid spridning på genrer där en jury samsades med tvtittarna om att välja vinnaren - som blev solklar. Spanjorerna ville skicka Daniel Diges och ett musikalnummer i valstakt, Algo pequeñito, till Oslo.

29-årige Diges har många strängar på sin lyra och har synts som både pianist, kompositör, skådespelare, programledare för barnprogram i tv - och som musikalartist. Det senare skiner igenom i framförandet av hans eurovisionbidrag, där han självsäkert lyser på ett sätt som går rakt igenom rutan när han tar ut svängarna så långt det går med sitt bidrag. Den enkla texten i Algo pequeñito handlar om hur viktiga de där små detaljerna är för vårt välmående och vår lycka och den ramas in av ett arrangemang som för tankarna till cirkus - ett tema som också tas upp både i framförandet och i den officiella videon.

Jag tycker det här är skönt charmigt och hoppas att Spanien trots det där startnumret kommer att uppmuntras tillräckligt mycket att fortsätta skicka bidrag med kvalitet framöver. Jag tror paketet som helhet är alltför klassiskt för att ha chans till topplaceringar, men jag hoppas, kanske lite optimistiskt, på en plats strax utanför topp tio - om Diges lyckas charma Europa som han gjort med mig. Framförandet från den spanska finalen kan ni se här, medan vi återigen kollar den officiella videon i circusmiljö:

Bidragets upphovsman: Jesús Cañadilla, Luis Miguel de la Varga, Alberto Jodar och Daniel Diges
Bidragets startnummer: Nummer 2 i finalen.

Spaniens fem senaste bidrag:
2005: Son de Sol - Brujería (final 21a)
2006: Las Ketchup - Bloody Mary (final 21a)
2007: D'Nash - I Love You Mi Vida (final 20e)
2008: Rodolfo Chikilicuatre - Baila El Chiki Chiki (final 16e)
2009: Soraya Arnelas - La Noche Es Para Mí (The Night Is For Me) (final 24a)

Spaniens bästa placering:
Spanien har vunnit Eurovision Song Contest två gånger och två gånger på raken dessutom - men det är länge sedan nu. Vinsterna kom 1968 och 1969 med först Massiel och La la la och sedan den fyrdelade vinsten för Salomé och Vivo Cantando året därpå.

Läs även andra bloggares åsikter om
Eurovision Song Contest 2010 - Spanien Reviewed by Pierre on 11:40:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Jag hoppas verkligen att Daniel lyckas ge Spanien en topp-tio-placering (för det är en av mina fyra favoriter) men vågar inte riktigt tro på det själv. Visst imponerade Daniel från första början men låten i sig behövde ett antal lyssningar innan den uppskattades fullt ut. Som ett Big Four-land så får de ju inte så många extralyssningar och det kan nog fördärva en del för Spanien. Tyvärr.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.