Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Turkiet

maNga - We Could Be The Same

Under många år var Turkiet Eurovision Song Contests eviga hackkyckling som nästan jämt fick nöja sig med ströpoäng och placeringar i slutet av resultatlistan. Vändpunkten kom 1997 då Şebnem Paker & Grup Etnic otippat nådde ända upp till pallen med Dinle. Turkiet var helt plötsligt att räkna med, och efter ytterligare några år med lagom anständiga mittplaceringar fick de sin första seger 2003. Sedan dess har de fått tävla i finalen varje år och just nu är de inne i sin bästa svit någonsin med tre raka år av placeringar på topp tio - en svit jag tippar att de enkelt utökar i år.

I år valde det turkiska tvbolaget TRT internt ut femmannagruppen maNga som landets eurovisionrepresentanter. Bandet beskriver själva sin musik som en blandning av nu-metal, hiphop och traditionell turkisk musik och har nått stora framgångar i Turkiet under andra halvan av 00-talet. Även internationellt har det börjat röra på sig, främst efter förra årets album Şehr-i Hüzün som sålde bra runt om i Europa och bland annat ledde till att de vann pris som Best European Act vid MTV Europe Music Awards förra året.

Deras låt We Could Be The Same är skriven av bandets sångare Ferman Akgül och passar väl in på beskrivningen av bandets musik här ovan. Det är en energisk upptempolåt med en text om förbrödning trots gränser och olikheter som skickligt undviker temats sedvanliga klyschor och i stället lyckas kännas både trovärdigt och uppriktigt. Låten är både ett av fältets mest samtida och egna bidrag och också ett av få som närmar sig musiken jag vanligtvis har i öronen. Jag både hoppas och tror på en riktigt hög placering för maNga, och i ett startfält med få alternativ både för den som föredrar tyngre musik och för den som annars lever sitt musikliv genom de aktuella topplistorna tror jag att det till och med kan bli turkisk seger i Oslo.

Premiärframförandet av We Could Be The Same hittar du här, den uppdaterade versionen av låten finns här och här nedan kollar vi den snygga videon:

Bidragets upphovsman: Ferman Akgül
Bidragets startnummer: Nummer 17 i semifinal II.

Turkiets fem senaste bidrag:
2005: Gülseren - Rimi rimi ley (final 13e)
2006: Sibel Tüzün - Superstar (semi 8a, final 11a)
2007: Kenan Doğulu - Shake It Up Shekerim (semi 3a, final 4a)
2008: Mor ve Ötesi - Deli (semi 7a, final 7a)
2009: Hadise - Düm tek tek (semi 2a, final 4a)

Turkiets bästa placering:
Turkiet fick en efterlängtad första seger 2003 då Sertab Erener vann med Everyway that I can, landets hittills enda seger.

Läs även andra bloggares åsikter om
Eurovision Song Contest 2010 - Turkiet Reviewed by Pierre on 16:33:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.