Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Tyskland

Lena Meyer-Landrut - Satellite

1996 ville 29 länder delta i Eurovision Song Contest, men det fanns bara plats för 22. Man bestämde sig därför för att genomföra ett slutet förkval för att avgöra vilka som skulle få tävla i huvudtävlingen. Ett av bidragen som misslyckades med att ta sig dit var Tysklands, Blauer Planet med Leon. Tyskarna, som hade tyckt sig ha en vinnarkandidat, var väldigt besvikna vilket ledde till publiktapp och tal om att dra sig ur. Det är bakgrunden till en regel som infördes 2000 - att Tyskland, Spanien, Frankrike och Storbritannien alltid är direktkvalificerade till Eurovision Song Contest i egenskap av huvudsponsorer till tävlingen. Tävlingen har helt enkelt inte råd att riskera deras medverkan eftersom de ensamma står för 40% av dess budget. Det är dags att titta närmare på The Big Four, och vi börjar med landet som står bakom regeln om deras finalplats.

I år satsade Tyskland stort på sin uttagning under namnet Unser Star für Oslo. Den inleddes på känt idolmanér redan i höstas med auditions runt om i landet för att dammsuga varenda provins på talanger. Bland 4'500 hugade valdes tjugo talanger ut att delta i ett antal tvsända elimineringsomgångar som så småningom ledde fram till en avgörande final där Tysklands eurovisionrepresentant valdes.

Finalen vanns av artonåriga Lena Meyer-Landrut som under de inledande omgångarna utmärkt sig genom alldeles egna tolkningar av artister som t.ex. hennes favorit Kate Nash. Hennes tävlingslåt Satellite, som också valdes ut i finalen, sammanfattar väl de kvaliteter Lena visade upp i kvalet; bubblande, smittande charm och ett oemotståndligt egensinne i en text om känslan av att vara förälskad.

Jag har fallit raklång för både Lena och hennes satellit och tror det finns förutsättningar för att hela Europa ska kunna göra detsamma. Det har visat sig vara en nackdel att först höras i finalen, men jag tror inte att det har avgörande betydelse. Efter många år av eurovisionmotgångar har Tyskland bäddat för en plats i toppstriden i år, kanske rentav för den första segern på 28 år.

Bidragets upphovsman: Julie Frost och John Gordon
Bidragets startnummer: Nummer 22 i finalen.

Tysklands fem senaste bidrag:
2005: Gracia - Run & Hide (final 24a)
2006: Texas Lightning - No No Never (final 14e)
2007: Roger Cicero - Frauen regier'n die Welt (final 19e)
2008: No Angels - Disappear (final 23a)
2009: Alex Swings Oscar Sings - Miss Kiss Kiss Bang (final 20e)

Tysklands bästa placering:
Visst minns ni Tysklands enda vinnare hittills? 1982 hördes Nicole överallt med sin vinnarlåt Ein bißchen Frieden, en av tävlingens riktiga klassiker.

Läs även andra bloggares åsikter om
Eurovision Song Contest 2010 - Tyskland Reviewed by Pierre on 09:00:00 Rating: 5

3 kommentarer:

 1. Wow vilken låt! Blauer Planet alltså! Den hade jag missat, skitbra ju! Satellite är jag mer tveksam till.

  SvaraRadera
 2. Denhär låten är så HIMLA överskattad. Herre Gud !!
  Vad ser folk i den här EXTREMT platta och smaklösa låten :S
  Det är ju bar löjligt.
  Det finns ju inget i detta som man kan tycka är snyggt eller värt att lyssna på. Känns som en B-låt för mig enftersom det verkligen inte ger några andra signaler. Dessutom sjunger hon ju HEMSKT dåligt live. Har du hör det ?
  Gör det inte ^^ Det låter inte vackert !

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Jag följde hela den tyska uttagningen och håller inte alls med om att hon sjunger illa live - tvärtom faktiskt. Vad man tycker om låten sedan är ju en smaksak. :)

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.