Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2010 - Ukraina

Alyosha - Sweet People

EBUs regelverk är tydligt med att politiken ska hållas utanför Eurovision Song Contests scen. Förra året stoppades till exempel Georgiens gliring till Vladimir Putin, vilket gjorde att landet drog sig ur tävlingen för att återkomma i år. Politiska spel bakom kulisserna verkar EBU däremot ha en mer neutral hållning till, vilket årets cirkus runt val av bidrag i Ukraina är ett gott exempel på.

Redan i december förklarade det ukrainska tvbolaget NTU att de tänker skicka Vasiliy Lazarovich till Oslo och i början av mars valdes sedan låten I love you ut åt honom i en show i tv. Ungefär samtidigt var det presidentval i Ukraina vilket ledde till att landet fick en ny president, Viktor Yanukovych. Han tillsatte snabbt en ny chef för NTU som lika snabbt ogiltigförklarade valet av Lazarovich och förklarade att en ny uttagning skulle hållas.

Så skedde, dagen före deadline för länderna att presentera sitt bidrag för EBU. Den här gången vann sångerskan Alyosha och låten To be free. Dessvärre visade det sig att låten publicerats redan för ett par år sedan vilket diskvalificerade den för deltagande i Eurovision Song Contest. Ukraina stod alltså utan låt vid deadline med böter som följd innan de några dagar senare klämt fram en ny låt åt Alyosha - Sweet People.

24-åriga Alyosha heter egentligen Olena Kucher och arbetar med musik på heltid, både som artist, producent, sångpedagog och låtskrivare åt andra. Sweet People är en rockballad med en uppmaning till fred där Alyosha får gott om utrymme att ta ut svängarna med omfånget i sin röst. Jag blev ganska avigt inställd av alla turer i uttagningen, men när jag blundar för det hör jag en stark finalkandidat här, särskilt om Alyosha får en stylist och jobbar med inlevelsen i den angelägna texten - för den stora tillgången här är Alyosha själv, låten tar sig aldrig riktigt på egen hand.

Bidragets upphovsmän: Olena Kucher, Borys Kukoba och Vadim Lisitsa
Bidragets startnummer: Nummer 8 i semifinal II.

Ukrainas fem senaste bidrag:
2005: GreenJolly - Razom nas bahato (final 19e)
2006: Tina Karol - Show Me Your Love (semi 7a, final 7a)
2007: Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai (final 2a)
2008: Ani Lorak - Shady Lady (semi 1a, final 2a)
2009: Svetlana Loboda - Be My Valentine (Anti-Crisis Girl) (semi 6a, final 12a)

Ukrainas bästa placering:
Redan andra gången Ukraina deltog tog de hem sin första seger. Året var 2004 och Europa föll som en skog av furor för Ruslanas Wild Dances.

Läs även andra bloggares åsikter om
Eurovision Song Contest 2010 - Ukraina Reviewed by Pierre on 13:36:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.