Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Femton jokrar i Melodifestivalen

Idag lättade SVT på förlåten för förutsättningarna i nästa års Melodifestival. Det har ryktats om revolution efter de senaste årens skrala utdelning i Eurovision Song Contest, men det var inte riktigt någon sådan som aviserades idag, även om ett par av förändringarna är av ganska stor dignitet.

Webjokertävlingen för helt oetablerade artister och upphovsmän kommer, precis som tidigare sagts att finnas kvar, men den här gången kommer två av bidragen därifrån att gå vidare till huvudtävlingen istället för som under förra årets premiär bara ett.

Urvalsjuryn kommer att finnas kvar, men den ska nu bara ta ut femton av startfältets bidrag. Övriga femton kommer istället att väljas av SVT själva, ungefär på samma sätt som de tidigare valt ut fyra jokrar då de haft möjlighet att särskilt bjuda in artister och antingen välja bidrag bland dem som skickats in eller att specialbeställa låtar.

Christer Björkman menar att förändringarna görs för att säkerställa underhållningsvärdet i tävlingen och att det förhoppningsvis också i förlängningen ska leda till bättre resultat i Eurovision Song Contest. I samband med det hintade han också om att ytterligare förändringar är att vänta: Det kräver lite fler saker som har med röstningen och finalen att göra, och dit kommer vi senare. Det här är steg ett, sedan får vi återkomma om det andra.

Jag tycker det här låter spännande! Webjokertävlingen var sannerligen ingen succé förra året, men om SVT styr upp den så kan det bli något, för tanken är fortfarande god. Melodifestivalens jokrar har hittills både fyllt syftet att bredda tävlingen och höja kvaliteten och det har varit mer regel än undantag att en joker gått hem med vinsten. Kan SVT hålla den nivån för femton bidrag borde det kunna leda till ett positivt utslag - så länge de inte styvnackat håller fast vid den skitnödiga genrekvoteringen man hållit på hittills.

Vägen till nästa års melodifestival sammanfattas i bilden nedan (klicka för större bild):
Media: Aftonbladet, Expressen.
Femton jokrar i Melodifestivalen Reviewed by Pierre on 13:49:00 Rating: 5

2 kommentarer:

 1. Jag ställer mig starkt kritiskt till upplägget. Tyvärr kommer det bli mycket svårt för oetablerade artister/låtskrivare att ta sig fram i webjokertävlingen som endast vigs åt två platser resten 30 platser är vigda åt etablerade och är inte öppen för de oetablerade. Den här tävlingen är ingen talangtävling längre utan ett toppstyrt underållningsjippo.

  SvaraRadera
 2. Klart at det inte är en talangtävling. Det är en låttävling.
  Amatörerna vinner aldrig ändå, så jag kommer inte att sakna dem så mycket.
  Jag tror inte det går att säga bu eller bä förrän vi har sett vad SVT väljer för låtar.
  Norge har kört fullt ut med att NRK väljer nästan samtliga i deras startfält, utan någon jury, och så dåligt har det inte ju gått för dem de senaste åren.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.