Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Webjokern - en liten brandfackla

Idag slogs ytterligare fem bidrag ut ur årets webjokertävling, men jag tänker trots det, aningen frustrerad, lägga ett annat fokus på dagens webjokerinlägg. I tävlingens slutskede går nämligen Christer Björkman ut på tävlingens hemsida och uppmanar oss att rösta klokt och ta så väl låten som artisten i akt - en uppmaning som vem som helst utrustad med ett hyggligt mått av logiskt sinne inser är ganska poänglös. Med det upplägg som webjokertävlingen har nu ligger den ju ganska långt ifrån att överhuvudtaget vara en låttävling.

På spel står två platser i Sveriges största musiktävling. En chans att få visa upp sig för landets största tvpublik och i förlängningen få in en fot i en tuff bransch. Idag är webjokertävlingen i praktiken den enda chansen en oetablerad låtskrivare och artist har till en sådan plats, vilket ju gör värdet i de två åtråvärda platserna enormt för de tävlande.

När SVT väljer att marknadsföra tävlingen minimalt spelar det ingen roll att ett antal entusiaster trots allt letar rätt på sidan, lyssnar på bidragen och lägger en röst på sin favorit enligt Björkmans uppmaning. Då de rösterna förmodligen fördelar sig över samtliga bidrag enligt en normalfördelningskurva samtidigt som det totala antalet inkomna röster är relativt lågt så raderas betydelsen av dem effektivt av att det satts ett röstningstak på hela 100 röster per telefonabonnemang.

Den artist eller upphovsman som ser värdet i en melodifestivalplats och har tillräckliga ekonomiska medel inser att det är både smart och väl värt pengarna att köpa på sig ett stort antal kontantkort för att sedan lugnt bevaka sin plats i tävlingen och vältajmat pumpa kontantkorten på de där hundra smsen vardera när det behövs - och som grädde på moset uppmuntra sin omgivning till att göra detsamma. Man behöver inte studera rörelserna i listan över bidrag särskilt länge för att förstå att det är ungefär så här det går till, och att det inte sker undantagsvis. Det är snarare kutym, en förutsättning för att hålla sig kvar i tävlingen och i förlängningen helt avgörande för resultatet.

Intet ont om dem som spelar efter reglerna så som de nu ser ut, men mitt hjärta för Melodifestivalen värker när tävlingen tar den här riktningen, bort från den bästa amatören och mot den som är villig att betala mest. Min stora fråga är varför SVT väljer den här vägen - för nog borde de inse konsekvensen av upplägget. Var ligger rimligheten i det löjligt höga röstningstaket, och varför alls göra webjokertävlingen så lik en auktion när ett så stort fokus sägs läggas på låten när det handlar om bidragen som går rakt in i huvudtävlingen?

Gör om och gör rätt, eller förklara åtminstone varför tävlingen ser ut som den gör! Just nu sätter jag mina sista hopp om vettiga webjokerbidrag i Melodifestivalen dels till att uppmärksamheten omkring tävlingen ökar ordentligt på slutet och dels till den där tvsända finalen, för det finns ju trots allt några dugliga låtar kvar! I finalen kommer förhoppningsvis kontantkortspaloozan till slut att sättas ur spel och agnarna sållas från vetet - men då är ju redan alla bidrag utom fem bortskalade.

Hur det gick idag? Här är listan över placeringar efter dagens sållning:

Vidare i tävlingen:
1. (1) Engla - Don't stop
2. (6) Anton & Dejo - I wanna be with you
3. (5) Billy - Tusen nätter
4. (13) Little miss Trouble - Center of attention
5. (2) Jonas Matsson - On my own
6. (3) Björn Hasselquist - Beautiful world
7. (4) Succubus - Raise your hands
8. (10) OneVoice - Varje steg
9. (11) Madeleine Jangklev - Stay with me
10. (8) Julia Alvgard - Better or worse
11. (9) Lollo Manford - Hurricane
12. (15) Fredrik och Magnus - Get out
13. (20) Trison - Lovar & svär
14. (18) Fredrik Andersson - People
15. (14) Mona Ersare - Over the rooftops

Utslagna:
16. (7) Johan Kollberg - I don't need no fortune teller
17. (17) Mirna Dakerman - Running back
18. (12) Sophie och Michael Ahlberg - Winner
19. (16) Matilda Warme - Call the angels
20. (19) Natalie - Just a dream

Min egen omröstning ute i högerspalten höll inte riktigt med om det resultatet. Den ville istället skicka ut Björn Hasselqvist, Johan Kollberg, Fredrik Andersson, Mirna Dakerman och Madeleine Jangklev medan flest röstade på Mona Ersare, Natalie och Succubus. Sammanlagt 172 röster registrerades. Ny omröstning med de 15 kvarvarande är utlagd!
Webjokern - en liten brandfackla Reviewed by Pierre on 14:09:00 Rating: 5

16 kommentarer:

 1. Får man verkligen rösta hundra gånger? Inte klokt i så fall. Skilde 32 röster för att ta sig vidare idag, inte ens ett kontantkort ju.

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med dig i dina kloka ord. Som anhörig till en av artisterna blir man nästan lite ledsen över tävlingsreglerna. Hade jag haft gott om pengar hade släktingen stått i tv final, men hade det varit rätt? Nä precis som du skriver vore en förklaring från Svt på sin plats.
  Ser hellre att en jury hade tagit tag i detta så artisterna inte åker ur av ekonomiska skäl.
  Fortsätt med ditt goda arbete.
  Johan

  SvaraRadera
 3. Pierre, utmärkt inlägg.

  Mycket märkligt att man inte länkar till din blogg när man valt att länka till några andra bloggar. Kanske just för dina åsikters skull, vi vet ju att Thomas Hall har varit här och spridit sin otäcka doft redan.

  SVT har lurat hela svenska folket när deltagarna engagerat vänner och familj för att rösta. Snopet, när deltagarna måste ringa tillbaka och säga "Ledsen, men om du inte röstar hundra gånger är det som att du inte röstat alls."

  Thomas Hall och Christer Björkman. Är det så att ni får en andel av SMS-intäkterna? SVT får ju redan 4 miljarder om året att fördela, varav Melodifestivalen redan har sponsorer så det räcker och blir över. Må bästa låt vinna? Jo, tjena. Uselt.

  SvaraRadera
 4. En sak är säker, jag kommer aldrig betala tv-licens igen eller på något sätt uppmuntra att lägga en krona på något som går till SVT.

  SvaraRadera
 5. Pierre: Tack för ett mycket bra inlägg!
  Jag håller med J att det är konstigt att SVT länkar till komersiella siter som QX och Poplight och även har en länk till Schlagerprofilernas blogg. Nog borde det varit rimligt att länka även till "Pierre´s Schlager Experience" och "Schlagerpinglans" bloggar som båda har bevakat både Melodifestivalen och ESC under en längre tid.
  "Anonym"

  SvaraRadera
 6. Dessutom spelar det ingen roll om det är något alla gör eller inte. Om så bara fem tävlande använder reglerna på det här sättet så blir melodifestivalplatserna köpta.

  SvaraRadera
 7. Komiskt att inte denna sida länkas, förklarar en del.....

  SvaraRadera
 8. Är det bara jag som tycker att det är underligt att SVT på på "Webbjokersidan" länkar till Poplight? Poplight hårdbevakar just nu TV4s IDOL som enligt Peter Jidhe är Sveriges Största Musiktävling.
  "Anonym"

  SvaraRadera
 9. Tack för alla kommentarer! Jag tycker att Anne slår huvudet på spiken - det räcker att fem tävlande utnyttjar reglerna på det här sättet för att det ska vara illa nog.

  Vad gäller vilka sajter SVT länkar till så har de ju all rätt att fritt välja och vraka, men lite märkligt är det allt att de väljer att inte länka varken hit eller till Schlagerpinglan trots att vi såvitt jag vet är de som bevakat tävlingen hårdast.

  SvaraRadera
 10. Är det någon som för huvudtaget tycker n å n låt är bra??
  Det finns ca 3800 bidrag inskickade av proffs som inte kommer med utan 2 platser går till webbjokrar, amatörer som ingen velat sajna! Finns bara en förklaring; SVT tjänar pengar på det!! Ingen av dessa låtar eller arister skulle ens vinna en lokal talangtävling nånstans i vårt avlånga land!

  SvaraRadera
 11. Du har tydligen inte fattat någonting om webbjokern.
  En osignad Rihanna skulle inte ens vinna webbjokern utan simkort.

  Mona, Nathalie, Lise mfl är bra mycket bättre än de sämsta bidragen som kommer in den sk " etablerade" vägen.

  Du verkar inte ha lyysnat på bidragen alls. Håller dock med om att många är bedrövliga....

  SvaraRadera
 12. Men så sjukt att inte länka till dig och Pinglan som är dom enda som följt tävlingen typ varenda dag! Dom där andra har ju knappt skrivit nånting!

  SvaraRadera
 13. Vad SKÖNT att någon bloggare verkligen uppmärksammar det här! TACk Pierre!

  Jag hoppas att någon klok tidning tar efter.. det här behöver VERKLIGEN komma ut till granskning och känndedom hos det svenska folket. Det här får ju inte upprepas! Det är skandal!

  Jag hoppas att någon driver den frågan?

  SvaraRadera
 14. @Sam: Det verkar just inte vara någon som driver frågan. Webjokertävlingen syns inte i några stora media och få verkar alls ta frågan på något större allvar. Jag lär dock återkomma...

  SvaraRadera
 15. Jag tycker att man skall kräva en redovisning för röstningen. Om antalet röster, efter delningen med 100 ligger nära den siffran för alla så undrar man var och när röstade svenska folket ? Vem orkade gå igenom 200, 100 eller 50 låtar och rangordna dessa? Det kanske kommer att göras det den 8 november men då har redan de andra köpt sig sina platser i finalen. Björkman kan gott gå och man borde åtminstone gottgöra något för åtminstone de bidragen som kom bland de 20 eller 50..... Skandal är alldeles för lättviktigt ord för att använda i detta sammanhang.
  SVT har ni någon åsikt eller ändrar ni den under auktionens gång som ni gjorde under tävlingen gång.
  KRÄV KORTEN PÅ BORDET! BEVISA ATT RÖSTERNA ÄR INTE KÖPTA. ATT KONTANTKORTEN INTE TILLHÖR SAMMA NAMN.

  SvaraRadera
 16. Om 17000 personer röstat fram 50000 röster eller 500 det är ju frågan och den kan besvaras ganska fort,
  sen kan man ju dela det med antalet röster/person....om alla har röstat 100 gånger så är det ju släktingar och vänner
  om 50000 röster motsvarar ungefär 500 kontant kort så har ju inte svenska folket rösta
  Jag tycker att man skall kräva en redovisning för röstningen. Om antalet röster, efter delningen med 100 ligger nära den siffran för alla så undrar man var och när röstade svenska folket ?

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.