Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Webjokertävlingens bästa

Det har varit en intensiv webjokervecka för min del. Sedan bidragen släpptes i måndags har jag lyssnat igenom samtliga, sållat bort, lyssnat om och lyssnat lite till för att nu ha vaskat fram tävlingens tjugo i mitt tycke bästa låtar.

Just det där sista ordet, låtar, är viktigt. Jag har försökt att lägga allt fokus på just låten och bortse från både kackiga och fantastiska videor, liksom dito arrangemang och till och med artister. Tävlingen handlar ju om just låten och här dessutom i form av råmaterial, vilket vi ju såg redan förra året. Vinnarlåten då, Come and get me now med MiSt stöptes ju om fullständigt mellan webjokervinst (se här) och melodifestivalframförande (se här). Jag har också försökt att värdera i vilken mån låten skulle kunna funka i just Melodifestivalen.

Jag konstaterar att det finns bra mycket fler låtar jag gillar bland årets bidrag än förra året, men också att röstarna hittills gjort ett riktigt hyggligt jobb. Nästan samtliga på min lista ligger redan bland de hundra bästa - men flera av dem behöver helt klart din hjälp om de ska klara att hänga med till de tjugo bästa. Dags att kolla? Då gör vi det:

1. (204) Natalie - Just a dream
Jag fastnade redan första gången jag hörde den drömskt vackra Just a dream och sedan dess har jag bara blivit stärkt i övertygelsen om att jag skulle vilja se det här på en melloscen. Den liknar inget annat vi sett förut i Melodifestivalen och är kanske inte heller vad svenskarna vanligtvis kastar sig över och röstar på - men vi såg redan i år en vilja till att tänka i nya banor. Jag tycker vi fortsätter på den linjen, för det här kan funka i Europa! Visst är det en liten smula tidigt att tänka ditåt, men tanken kittlar! Just nu plats 32.

2. (299) OneVoice - Varje steg
Hjärnan säger att det här är för enkelt och banalt, men mitt schlagerhjärta skiter fullständigt i det och övertalar lätt både mina fötter och höfter att också rösta på Varje steg. Ett givet val för den som liksom jag, Linda och Ylva tycker att klassisk omedelbar schlager alltid har en självklar plats i Melodifestivalen.

3. (142) Engla - Don't stop
Englas låt är en potentiell floorfiller med internationell appeal och dessutom försedd med en refräng som snabbt sitter och bjuder in till allsång där på dansgolvet. Skulle funka finfint med ett fett dansnummer på en melloscen i vår!

4. (162) Fredrik och Magnus - Get out
Fredrik och Magnus bubbligt somriga gladpoplåt Get out är kanske den av samtliga låtar som ligger närmast vad jag lyssnar på utanför mellobubblan. Lättillgängligt och sofistikerat på samma gång.

5. (250) Succubus - Raise your hands
Schlagerkärlek på hårdrocksvis! Det är inte svårt att se varför Succubus redan skrapat ihop tillräckligt många röster för en topplacering. Klart det här skulle kunna funka i Melodifestivalen.

6. (302) Nina Lagerqvist - Vem saknar dig?
Fältets bästa ballad handikappas av en trist video, så strunta helt i den - blunda och lyssna istället! Uppriktiga känslor förmedlade på ett trovärdigt sätt är inte vardagsmat i vår mello.

7. (245) Mona Ersare - Over the rooftops
Amerikansk singer/songwritertradition i ett spännande möte med vår svenska visskatt gör att Over the rooftops hamnar högt på min lista. Musikaliskt nytänk måste premieras - särskilt som resultatet är så här bra.

8. (152) Lillian Hörnberg och Mattias Gummesson - En saga har blivit sann
Etnopop med naturromantik, en flöjt, ett beat och en klisterrefräng skulle lätt kunna bli ett framgångsrecept i Melodifestivalen igen i den här tappningen - men då är det dags att ni börjar rösta.

9. (118) Julia Alvgard - Better or worse
Har fördelen av att kännas 2010, och som en låt färdig för framgång i de kommersiella radiokanalerna. Med lite jobb kan Better or worse säkert funka minst lika bra i Melodifestivalen.

10. (127) Nadina - Change of heart
Inleder med fem sekunder intro lånat från Tragedy och fortsätter sedan in en skön poplåt med potential och framförallt en refräng som snabbt fastnar.

11. (288) Clarity - Torn
Dramatisk balladduell med snygg stämsång i ett möte någonstans i farvattnen mellan musikal och klassisk hårdrocksballad.

12. (293) Billy - Tusen nätter
Omedelbar och smittande powerpop i rakt nedstigande led släkt med Per Gessles alster från den tid då han ännu var poprelevant.

13. (282) Musicemia - The unchosen
Folkpop med gitarr och dragspel som känns genuint och på riktigt. Behöver ett par lyssningar för att fastna - så se till att ge den den chansen!

14. (223) Clara - Mr lonely man
En snabb googling på Clara avslöjar att hon bara går i nian vilket gör hennes bidrag desto mer imponerande! Är väl förtjänt en bra placering - och oavsett om det blir så eller inte hoppas jag få höra mycket mer från henne framöver!

15. (275) Jimmy Nejd - Stilla blå
Jimmy levererar en stämningsfull ballad med klassiskt mellokrystad text á la Pling om ljus som vänder om, nätter som börjar om och änglar från samma land. Nej, jag varken kan eller vill värja mig mot sådant.

16. (310) Johannah Granqvist - Whisper in your ear
Jag har möjligen överdoserat medelhavspop av rumpskaksmodell under senare eurovisionår, men det här är utan tvekan en habil representant för genren!

17. (286) Sandra Lannér - Tonight
Snygg ballad av klassiskt eurovisionsnitt, dessutom med en sångerska som bara måste få följa med låten till Melodifestivalen om den skulle nå så långt!

18. (212) Robin Kvarnström - Love you enough
Det finns lite att jobba med här, men jag gillar grundmaterialet! Robins schlagerpoplåt sitter redan vid första lyssningen och skulle kunna bli kanon om den fick chansen. Den behöver dessutom dina röster, så kom igen nu, annars får jag själv knuffa den över 100-strecket.

19. (211) Trison - Lovar & svär
Har du funderat över hur det hade låtit om Cheiron-gänget hade satt tänderna i ett dansband? Det hade inte jag, men jag tippar att det hade låtit ungefär som i Trisons smarrigt klichékletiga dansbandspopmacka.

20. (243) Grand Slam - One way to heaven
Schysst låtidé fullknökad med klassiska rockattribut från 80-talet som skulle kunna funka riktigt bra om den fick hjälp att nå hela vägen in i hamn. Just nu saknar jag ett bett med vassa tänder sådär halvvägs in i låten.

Hepp, det var det hela! Ta inte så hårt på låtarnas inbördes placeringar - de kan lätt förändras med några lyssningar. Jag utesluter inte heller att jag trots allt missat en pärla, så fortsätt gärna att tipsa!

Vill du rösta på någon av låtarna? SMSa låtens startnummer till 72211 (Kostnad 3.60 kr/sms).
Webjokertävlingens bästa Reviewed by Pierre on 20:01:00 Rating: 5

4 kommentarer:

 1. Tack för Musicemia-tipset! Sitter här och spelar om och om och om igen... men borde sova :) Fortsätt uppdatera din lista... kanske nåt mer intressant dyker upp :) !

  SvaraRadera
 2. @Ulrica: Visst är den bra! Härligt att du gav den chansen! Det finns ett par låtar som helt klart har häng på min favvolista - så det lär nog bli en uppdatering av den förr eller senare!

  SvaraRadera
 3. Det är riktigt najs att höra att vi är kvar som favoriter på din topplista Pierre! :)
  Det börjar bli riktigt nervkittlande efter första gallringen nu. Vi hoppas verkligen att det fortsätter strömma in röster på vårt bidrag så vi kommer vidare. Kanske främst för vår oerhörda kärlek till Mello, som är det vi främst vill förmedla med låten. Det är positivt att den känns enkel och ett givet val för schlagerfantaster! Det är också något vi vill förmedla på scen om vi kommer så långt så att vi får uppträda! Vi är totalt redo och sugna på att få gå upp och köra den live!

  Tycker inte du att det skrivs alldeles för lite om webbjokern på större forum och i webbtidningar på nätet? Det är helt klart en viktig tävling, för när alla sitter där hemma i sofforna och tittar på Melodifestivalen i vinter vill ju alla att det ska vara dom två bästa bidragen som gått vidare i webbjokern och inget annat! Eller hur?

  SvaraRadera
 4. @Ylva: Jo nu börjar det bli spännande på allvar! Men visst skrivs det för lite - och det beror mycket på SVT. Med den plattform de har hade det inte krävts mycket för att höja intresset för tävlingen avsevärt! Hoppas ni fortsätter slåss i toppen, jag håller min atummar!

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.