Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför deltävling tre på Island

Precis som i Norge är man i morgon framme vid den tredje och sista deltävlingen den isländska uttagningen Söngvakeppni Sjónvarpsins. I motsats till norrmännen verkar dock islänningarna ha sparat det bästa till sist. Eller nåja, vi serveras i alla fall här tävlingens jämnaste startfält, och nivån är klart högre än i de tidigare två. Det lär bli en stenhård fajt - även om det känns upplagt för final för Aftur heim i spåren av upphovsmannen Sigurjón Brinks bortgång.

Så här tycker jag om den tredje deltävlingens bidrag:

Georg Alexander - Morgunsól
Vi börjar med elektronikingenjören Georg som bestämt sig för att satsa på musiken och just nu arbetar på sitt första soloalbum som är tänkt att släppas i vår. Morgunsól är en tillbakalutad må-bra-låt med skönt blåsarrangemang, men det händer just inte mycket. En helt ok inledning i alla fall!

Magni Ásgeirsson - Ég trúi á betra líf
Den isländske eurovisionveteranen Eiríkur Hauksson har tagit hjälp av den maltesiske diton Gerard James Borg för att knåpa ihop texten till den lågmälda Ég trúi á betra líf som man utan större kunskaper i isländska kan anta handlar om tron på ett bättre liv. Jag gillar de sköna harmonierna och hur låten växer tre minuter igenom - och ser den gärna i final. Är mer tveksam till att han verkligen har chans att nå dit...

Jógvan Hansen - Ég lofa
Färöingen och tidigare X Factor-vinnaren är tillbaka i tävlingen igen efter att ju ha blivit tvåa efter Hera Björk förra året med One More Day. Jag tycker det här är en bättre låt, även om inledningen håller mer än resten av låten lyckas hålla. Att få Coldplay-vibbar i den här tävlingen hör inte till vanligheterna. Tar han sig bara igenom morgondagens nålsöga kan det räcka långt.

Buff - Sáluhjálp
Peter Örn Guðmundsson lyckades ju inte ta sig till final då han tävlade solo i den första deltävlingen med Elísabet - trots att jag tycker han förtjänade det. Nu har han dock chansen igen tillsammans med sitt band Buff och låten Sáluhjálp - och jag tänker hålla tummarna för honom den här gången också. Låten träffar mig helt rätt med sina blå toner, nostalgiska instrumentering och Peters röst som passar låten som hand i handske. Kanske gör den sig bättre i mina lurar än på en eurovisionscen, men en finalplats tycker jag den ska ha!

Sigurjón's friends - Aftur heim
Sist ut är låten Sigurjón Brink skrivit och skulle ha framfört. Efter hans hastiga bortgång kommer den nu i stället att göras av fem av hans vänner, alla välkända musikprofiler på den isländska scenen. Den tragiska bakgrunden är gripande, och kommer förmodligen att generera i ett helt gäng extraröster på lördag - röster jag inte tycker att Aftur heim som låt riktigt förtjänar. Jag tycker den är alltför flåshurtig, klämmig och konstruerad för att göra något för mig - och jag håller benhårt fast vid att banjospel är en styggelse.
Inför deltävling tre på Island Reviewed by Pierre on 17:07:00 Rating: 5

4 kommentarer:

 1. Själv hoppas jag att "Aftur heim" vinner Islands ESC-uttagning. Inte p.g.a. omständigheterna utan för att det är en väldigt bra låt, full av spelmans-glädje.

  2009 kom en liknande låt tvåa i Islands ESC-uttagning, “Undir regnbogann“, så om "Aftur heim" vinner så kan det inte helt bortförklaras med sympatiröster utan vi är många som uppskattar denna form av musik. :D

  SvaraRadera
 2. @Schlagerpinglan: Även om det är så att ett större antal islänningar tillsammans med en eller annan schlagerpingla uppskattar spelmansglädje med banjospel, så tror jag att genren har begränsad appeal sett till bredden av Europa. Det finns en plats för alla genrer och stilar i den samtida musikkulturen, men den här tror jag hör till dem som återfinns i ett av de mer undanskymda hörnen av denna. :)

  SvaraRadera
 3. Här håller jag med dig helt. Jag tror inte heller att "Aftur heim" har så mycket att hämta i Eurovision, då den förmodligen har en ganska smal målgrupp. Min poäng var bara att en eventuell vinst lätt kan avfärdas som sympatiröstning, men inte nödvändigtvis behöver vara det.

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas, och vill även tro, att Yohanna vinner finalen, men "Aftur Heim" kan mycket väl bli tvåa. Inte kan väl någon ytterligare låt blanda sig i kampen om guldpokalen? "Sáluhjálp" har jag däremot gått igång ordentligt på, efter sisådär tre lyssningar. Fin musik, helt enkelt. Och den behöver inte alltid, eller ska inte alltid, vinna.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.