Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Nya regler i Melodifestivalens final

Idag avslöjar SVT att det blir radikala förändringar i årets final av Melodifestivalen. Efter förra årets försök med fem svenska och sex internationella jurygrupper slängs i år de svenska ut helt och ersätts av elva internationella jurygrupper med syfte att ge ett större inflytande åt den den publik som sedan kommer att bedöma vårt bidrag i Eurovision Song Contest.

De internationella jurygrupperna placerade Anna Bergendahl på nedre halvan i finalen förra året, en fingervisning som visade sig ge genomslag när det gällde i Oslo. Hade de fått som de velat hade Sverige istället representerats av Salem al Fakir.

En annan nyhet är att folkets röster den här gången kommer att fördelas procentuellt i stället för som förut i potter om 11 + 22 + 44  + 66 + 88 + 110 + 132 poäng. Lägger man ihop dessa potter blir summan 473 poäng vilka nu alltså kommer att portioneras ut efter hur många procent av telerösterna som varje bidrag får. Teoretiskt sett kan alltså ett och samma bidrag skrapa hem alla 473 - och de kan också fördela sig över samtliga bidrag.

Det nya systemet med procentuell fördelning kommer att få konsekvensen att poängen direkt kommer att spegla hur det svenska folket tycker om bidragen, men hur detta påverkar resultatet är svårare att förutse. Om tittarna fördelar sina röster jämt har juryn större möjlighet att få inflytande, medan en klar favorit hos folket enkelt kommer att kunna köra över juryns poäng. Ser vi på de senaste sex årens finaler så innebär regeln dock överlag ett klart svagare stöd för folkets vinnare - åtminstone så länge inte svenska folket är överens om en överlägsen vinnare. Ingen av folkets vinnare hade nämligen fått mer än de 116 poäng Nanne hade fått 2005 - som ju var en stor favorit hos tvröstarna - att jämföra med de 132 poäng folket hittills fått dela ut till sin favorit.

Hade systemet använts redan förra året hade det gett en enda skillnad i resultatlistan - Andreas Johnson och Ola som blev sexa och sjua hade bytt platser med varandra, men Annas segermarginal hade blivit ynka fyra poäng jämfört med de 31 hon vann med i våras. Detta eftersom telerösterna fördelade sig relativt jämt.

Året innan hade skillnaderna blivit desto större. Malena Ernman hade bara blivit trea på grund av svagt jurystöd och Måns Zelmerlöw hade tagit hem segern med Hope and glory, fyra poäng före Caroline af Ugglas. Sedan får vi gå tillbaka till 2005 för att ge utslag på segerplatsen, då just Nanne hade vunnit före Martin Stenmarck.

Jag gillar att de svenska jurygrupperna försvinner. Jag är inte imponerad över deras tyckanden i tävlingen på senare år och det känns betydligt mer relevant med utländska grupper som ser bidragen på samma sätt som när vårt bidrag väl ska ut i Europa. Däremot är jag mer skeptisk till att i så stor utsträckning släppa tyckandet till de nya jurygrupperna. Mycket talar i alla fall för en mer oförutsägbar final än någonsin.

Nya regler i Melodifestivalens final Reviewed by Pierre on 13:34:00 Rating: 5

4 kommentarer:

 1. Du har räknat fel.Du måste avskeda de svenska jurygrupperna, dvs ta bort deras röster för 2009 och 2010 för att få jämförbarar resultatprojektione
  r. Då blirr esultatet...2009: 2009: 1.Caroline 196p, 2.
  Sarah 172p, 3.Måns 115p, 4.Malena 98p, 5.Sofia 91p ---Vilken dramatik 2010 om nya systemet hade varit: 1.salem 164p, 2.eric saade 163p, 3.anna 149p, 4.darin 107p 5.timoteij 106p...då blev det ju istället 1.anna 214p, 2.salem 183p, 3.eric 159p, 4.darin 117p, 5.timoteij 95p.

  SvaraRadera
 2. Georgie: Nej, jag inser inte varför jag måste avskeda de svenska jurygrupperna. Min uträkning gällde bara systemet med procentuell fördelning av tittarrösterna. Däremot tänkte jag inte på att tolv jurygrupper röstade 2009 vilket gav en annan totalpoäng - Måns hade vunnit med fyra poäng före Caroline. Alla övriga år har det varit elva jurygrupper som bedömt tio låtar, varför inga andra justeringar behöver göras.

  SvaraRadera
 3. Varför tycker du att det e bra att svenska jurygrupperna försvinner, är det svenska melodifestivalen eller inte. Om vi skall göra det till en internationell tävling kan vi la lika väl slänga ut de svenska låtskrivarna o bara ha utländska artister. Nej tycker ta bort jurygrupperna helt o låt svenska folket välja den låten de gillar mest. Sen får resten av europa tycka vad de vill i ESC, jag blir mer glad då om det går bra för den svenska!

  SvaraRadera
 4. @Claes: Som jag skriver i inlägget ÄR tävlingen trots allt internationell - en tävling som går ut på att tävla mot europeiskt motstånd. Därför är det inte dumt att få det perspektivet redan när vi väljer låt. Däremot tycker jag vi ska representeras av en helsvensk låt, (liksom jag tycker att andra länder också ska representeras av helt inhemska bidrag), så jag gillar inte att utländska kompositörer i år får plats, och jag vill inte ha utländska artister i Melodifestivalen.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.