Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför final i Norge

Vi fortsätter att kika närmare på startfälten i kvällens finaler! Även norska Melodi Grand Prix når ikväll sin slutstation efter en svag säsong. Efter tre deltävlingar slåss nu åtta bidrag om att få representera Norge i Düsseldorf.

Tittarna har halva makten att utse vinnaren medan den andra halvan ligger hos fyra regionala jurygrupper från deltävlingarnas värdstäder. I en första omröstningsomgång avgörs vilka fyra bidrag som går vidare till gullfinalen. Där nollställs räkneverken och gullfinalisterna får uppträda en gång till innan allt avgörs. Så här tippar och tycker jag om finalisterna:

1. Helene Bøksle - Vardlokk (Cecilie Larsen, Helene Bøksle, Sindre Hotvedt, Knut Avenstroup Haugen)
Fältet inleds med en av mina favoriter. Helene Bøksle bjuder på tre minuter magisk sagovärld bland norska fjäll och fjordar på ett sätt som gör att man nästan ser troll och älvor kika fram bland rökdimmorna på scenen. Det handlar alltså om etnisk schlager med tydlig norsk färg, dessutom med en övertygande artist som drar in oss i tvrutan. Konservativt, men väldigt snyggt utfört - den vore väl förtjänt av att ta sig vidare till gullfinalen.

2. Sie Gubba - Alt du vil ha (Magne Almås, Petter Øien)
Sie Gubba tävlade precis som Bøksle i den första deltävlingen i Ørland, men tvingades till skillnad från henne att ta varvet via Siste Sjanse för att ta sig till final. Bandet gör dansbandsmusik med folkton, en beskrivning som också passar väl in på Alt du vil ha, en äckligt klämmig dansbandsdänga med en fiol som ger en spelmanston. Jag får dessutom otäckt kliande utslag över hela kroppen. Usch.

3. Babel Fish - Depend on me (Tarjei van Ravens, Halvor Holter)
Rutinerade bandet Babel Fish vann välförtjänt den andra deltävlingen i Florø med den här snyggt uppbyggda och arrangerade nostalgiska balladen som sakta lyfter under tre minuter för att avsluta i en skön orgie av stråkar och falsettkörer. Jag tycker mycket om den, särskilt när den fått några veckor på sig att växa fast i huvudet - vilket kanske inte gör den till en vinnare i det här forumet, men en plats i gullfinalen tror jag på.

4. The Lucky Bullets - Fire below (Knud Kleppe)
Om det fanns nostalgiska element i förra låten så är nästa rena museibesöket. Här får vi nämligen en all inclusive resa i tidsmaskin till 50-talet, komplett med stålkam, brylcreme, rockabillyposer och tidstypiska kläder - och självklart en låt som matchar paketet. The Lucky Bullets må ha eld i brallan, men jag känner mig helt likgiltig inför det här.

5. The BlackSheeps - Dance tonight (Agnete Johnsen, Emelie Nilsen)
De forna Melodi Grand Prix Nordic-vinnarna, tonåriga Agnete och Emelie i the BlackSheeps tävlar för första gången i den fullvuxna tävlingen med en låt de skrivit själva, den gitarrdrivna poplåten Dance Tonight. Visst är det imponerande att de åstadkommit det här själva - men i ärlighetens namn verkar den där festen de vill dansa på redan ha börjat gå på tomgång. Det händer just inte mycket på de tre minuter vi får titta in på.

6. Stella Mwangi - Haba haba (Beyond51, Big City)
Jag var inte nådig när jag recenserade Haba haba inför den tredje deltävlingen i Skien - men det var innan jag sett den på scenen. Stella Mwangi är en stjärna och hade kunna lyfta vilket betongblock till låt som helst till oanade höjder. Nu är inte Haba haba vilken låt som helst utan en exotisk och dansant hyllning till livets möjligheter med refräng på swahili. Det låter fjärran från allt man kan tänkas förknippa med Norge - men är trots det den troliga vinnaren i morgon och dessutom ett spännande val. Stella är dock mycket bättre än sin låt.

7. Åste & Rikke - Not that easy (Ah-åh-ah-åh) (Rikke Normann)
Åste & Rikke vann den första deltävlingen med skönt r'n'b-gungande ah-åhn och framförallt två fantastiska röster. Nu verkar det dock finnas risk att vi bara får höra en av dem ikväll. Åste har nämligen legat däckad i influensa under hela veckan och inte deltagit under repetitionerna. Under repen har Rikke sjungit ensam, men jag hoppas hon får sällskap ikväll - det som finns av låt här bygger på två röster. Trolig gullfinalist om sjukdomstrasslet får en lösning.

8. Hanne Sørvaag - You're like a melody (Hanne Sørvaag)
Sist ut är förra årets vinnare, fast då var det som kompositör bakom Didrik Solli-Tangens My Heart Is Yours som Hanne fick ställa sig överst på pallen. Den här gången ställer sig Hanne själv vid mikrofonen med en gitarr på magen och leverar ett stycke strömlinjeformad radiopop så putsad att man lyckats slipa bort allt av egen identitet.

Media: VG - 1,2,3,4,5,6,7.
Inför final i Norge Reviewed by Pierre on 16:09:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Som Nordmann, og tro til det jeg slekter på, er jeg rett og slett forbanna over at så genereisk møkk id et hele tatt får delta.

    Tenk om Norge kunne bevise for verden at vi er en Metallnasjon. Men det er dog lenge sia vi mista testiklene.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.