Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Bäddat för ett ramaskri på lördag?

När Melodifestivalen går till final på lördag är det med helt nya förutsättningar jämfört med tidigare år. Två regeländringar inför årets final gör den mer spännande och oförutsägbar än någonsin, men att döma av de frågor jag får av min omgivning efter att tidningarna nu börjat nämna dem är det tydligt att svenska folket inte alls är införstådda med varken de nya reglerna eller vilka konsekvenser de får - vilket kan bädda för ett kollektivt ramaskri när rösterna fördelats på lördag kväll. Särskilt som trenden i deltävlingarna varit talat sitt tydliga språk: Tvtittarna röstar med hjärtat på det de gillar bäst, utan hänsyn till utsikterna för låtarna i Eurovision Song Contest.

Jag skrev om de nya reglerna redan när de släpptes i början av januari, men eftersom de flesta då ännu inte vaknat till årets mellosäsong skadar det inte att vi kikar på dem igen. Det handlar främst om två stora förändringar. Den ena är att de elva jurygrupperna i år alla är internationella och var en representerar ett av våra konkurrentländer. De elva länderna är Frankrike, Irland, Grekland, Kroatien, Malta, Norge, Ryssland, San Marino, Norge, Tyskland, Storbritannien och Ukraina. Det är sagt att dessa jurygrupper kommer att bestå fem ledamöter vardera, som antingen har någon form av musikkoppling och/eller intresse för ESC, och/eller vara representativa för landets smak. Jurygruppernas poäng delas som vanligt ut enligt modellen 1+2+4+6+8+10+12 poäng.

Det är givetvis svårt att förutsäga hur dessa kommer att rösta på lördag, men vi fick ju en fingervisning redan förra året, då sex av grupperna var internationella. Dessa placerade Salem al Fakirs bidrag högst, följt av i tur och ordning Eric Saade, Andreas Johnson och Ola. Fyra sinsemellan ganska olika låtar - men med det gemensamma att de bäst av bidragen i fältet motsvarar hur en internationell listhit låter i Europa idag. Applicerat på årets startfält tycker jag det främst talar för fördel Danny och sedan, möjligen med vissa reservationer, i första hand för Nicke Borg, Swingfly och Eric Saade.

I röstningssystemet som gällt de senaste åren har svenska folket vant sig vid att ganska enkelt kunna köra över juryn med sin topp-pott på 132 poäng. Det gav t.ex. Anna Bergendahl segern ifjol och Malena Ernman året dessförinnan. Här kommer den andra stora förändringen in. Tittarnas röster kommer inte längre att fördelas i potterna 11+22+44+66+88+110+132 poäng utan proportionellt efter hur många röster varje bidrag faktiskt fått. Det innebär t.ex. att ett bidrag som fått tio procent av rösterna också får tio procent av röstpotten 473 poäng, alltså 47 poäng.

Men här kommer den viktiga poängen(!). Det här systemet skulle ge en fördel åt tittarna OM de varit hyggligt eniga om vilket bidrag de vill se som vinnare. I praktiken är vi sällan det utan fördelar våra röster ganska jämt mellan bidragen. Med det här systemet hade till exempel Anna bara fått 98 poäng av tittarna förra året - trots att hon var en tydlig vinnare bland tvrösterna - och slutat trea efter både Salem al Fakir och Eric Saade. Även Malena Ernman året innan hade slutat trea med Måns Zelmerlöw som segrare.

Jag lutar åt att vi till slut kommer att landa i en uppgörelse mellan förhandsfavoriterna Eric Saade och Danny - ett scenario som inte borde ge upphov till några alltför högljudda ramaskrin, men osäkerhetsfaktorerna inför lördagen är många, både dem emellan och med hänsyn till deras konkurrenter. De svenska gallupundersökningarna som finns tillgängliga pekar ut Eric Saade som tittarnas favorit - men tycker de internationella jurygrupperna att Popular låter internationell hit eller alltför mycket svensk schlager? Hur ställer de sig till the Monikers, en annan gallupfavorit, nostalgiska galenskaper? Och om det är så att Danny är en tydlig internationell favorit - hur stort stöd har han hos tvtittarna?

Vilka svaren på de här frågorna än är gör vi nog klokt i att förbereda oss på att det är jurygrupperna som får sista ordet den här gången och att kvällstidningarnas rubriksättare kommer att ha en riktigt fet orgie på lördag natt - ivrigt påhejade av de tvtittare som röstat väldigt svenskt och schlager.

Läs även andra bloggares åsikter om: 
Media om Melodifestivalen just nu: Aftonbladet, Expressen, DN.
Bäddat för ett ramaskri på lördag? Reviewed by Pierre on 12:13:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.