Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Albanien: Aurela Gaçe - Feel the passion

Aurela Gaçe - Feel the passion

Det har förmodligen undgått få att deltagarländerna i Eurovision Song Contest väljer ut sina bidrag på en rad olika sätt. I några länder väljer tvbolaget ut bidraget helt internt. I andra gör man det, liksom i Sverige, via ett varierande antal deltävlingar som leder fram till en final. Somliga nöjer sig med en stor final medan ytterligare andra i varierande grad utnyttjar internet för att göra sitt val. Man skiljer sig också åt när det gäller vem som får välja - tvtittarna eller olika former av jurygrupper eller kombinationer av dessa.

Ytterligare andra gör som Albanien - och låter en tävling som var etablerad långt innan landet började delta i Eurovision Song Contest fungera som uttagning. I Albaniens fall handlar det om Festivali i Këngës, en musikfestival som hållits årligen ända sedan 1962. Det är en jury som gör valet, och i år föll det på den rutinerade sångerskan Aurela Gaçe - som förutom ett gäng andra- och tredjeplatser redan vunnit tävlingen två gånger förut, men det var 1999 och 2001, innan Albanien gjorde sin eurovisiondebut.

Låten hon vann med heter Kënga ime, en kraftfull rockballad med tydlig etnisk färg som sedan vinsten vässats, fått en engelsk text och titeln Feel the passion. Aurela har en mäktig pipa och jag gillar det orientaliska anslaget i låten - men det är lite väl gapigt för att falla mig helt i smaken. Jag tror Europa är inne på samma linje, vilket lär ge ströpoäng - men jag är tveksam till att de blir tillräckligt många för en finalplats. Här är den snygga officiella videon:

Bidragets upphovsmän: Shpetim Saraci och Sokol Marsi
Bidragets startnummer: Nummer 3 i semifinal I.

Albaniens fem senaste bidrag:
2006: Luiz Ejlli - Zjarr e ftohtë (semi 14e)
2007: Frederik Ndoci & Aida - Hear my plea (semi 17e)
2008: Olta Boka - Zemrën e lamë peng (semi 9a, final 17e)
2009: Kejsi Tola - Carry me in your dreams (semi 7a, final 17e)
2010: Juliana Pasha - It's all about you (semi 6a, final 16e)

Albaniens bästa placering:
Den sjundeplats som Albaniens allra första representant Anjeza Shahini nådde 2004 med The image of you är fortfarande oöverträffad.

Läs även andra bloggares åsikter om
Albanien: Aurela Gaçe - Feel the passion Reviewed by Pierre on 21:14:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Betyg: 2/5. Den sätter sig snabbt på hjärnan och har en stark refräng, men precis som du skriver är detta på tok för gapigt. Den är jobbig och jag känner mig mentalt utmattad av att lyssna igenom hela låten. Jag tippar på en 15:e plats i semin.

    SvaraRadera
  2. Jag lägger mig i också. 2/5 härifrån mig. En svag tvåa. Gapigt, knaggligt fast jag gillar divan i henne. Ingen finalist.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.