Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Serbien: Nina - Čaroban

Nina - Čaroban

Förra året använde sig Serbien av ett helt nytt uttagningsformat efter att ha hamnat utanför eurovisionfinal året före. En kompositör, Goran Bregović, bjöds in att helt på egen hand skriva låtar och sedan plocka ut artister att tävla i en nationell final om tvtittarnas gunst. Konceptet ledde till att Serbien åter tog sig till final och i år bestämde man sig för att återanvända samma uttagningsförfarande - men den här gången med en ny twist.

I stället för en kompositör bjöd man in tre, pappa Kornelije Kovač och hans båda döttrar Aleksandra och Kristina, att skriva vars en låt och sedan välja och coacha en artist att framföra den. Vinnande ur den släktuppgörelsen gick Kristinas låt Čaroban. Kristina hade haft svårigheter att hitta rätt artist, men fann i sista sekund Nina då hon letade runt på YouTube efter lämpliga kandidater - vilket ju visade sig vara ett lyckokast.

Jag tycker att just Nina, eller Danica Radojicic som hon egentligen heter, lyfter låten med precis rätt glimt i ögat - ett lyft jag tror behöver bli ännu högre i Düsseldorf. För även om jag hör till dem som lätt tar till mig och ser solvarm soul som det här som tidlös så måste jag motvilligt medge att låten aldrig riktigt når de höjder man hade velat höra. Jag är rädd att Čaroban är lite för snäll - och hamnar utanför final i Düsseldorf.

Eftersom jag visade den officiella videon alldeles häromdagen backar jag istället bandet och visar hur det såg ut när Nina vann den serbiska uttagningen i februari:

Bidragets upphovsmän: Kristina Kovač
Bidragets startnummer: Nummer 6 i semifinal I.

Serbiens tidigare bidrag:
2007: Marija Šerifovic - Molitva (semi 1a, final 1a)
2008: Jelena Tomašević - Oro (final 6a)
2009: Marko Kon & Milaan - Cipela (semi 10a)
2010: Milan Stanković - Ovo je Balkan (semi 5a, final 13e)

Serbiens bästa placering:
I statistikböcker kan man läsa att Serbien är det enda landet som vunnit tävlingen på allra första försöket - även om det ju är en sanning med modifikation då man ju tidigare tävlat både som del av Jugoslavien och senare som Serbien-Montenegro. Året var 2007, artisten Marija Šerifovic och låten den pampiga balkanballaden Molitva.

Läs även andra bloggares åsikter om
Serbien: Nina - Čaroban Reviewed by Pierre on 17:22:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Betyg: 2/5. Vissa kallar det tidlöst. Jag kallar det mossigt och omodernt. Det är trevligt och färglatt men det berör mig inte på nåt sätt. Precis som du skriver -det är för snällt. Men det är lättrallat och hon är sympatisk - det ger jag den. Tippar på en 14:e plats i semin.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.