Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Turkiet: Yüksek Sadakat - Live it up

Yüksek Sadakat - Live it up

Sedan Turkiets första och hittills enda seger 2003 har de istället för att bara plöja på i samma etnopoppiga spår också profilerat sig som huvudleverantörer av rock i modern tappning till Eurovision Song Contest. Tre sådana bidrag har det blivit hittills (For Real 2004, Deli 2009 och We Could Be The Same 2010) och jag håller alla högt på min lista över favoriter från det senaste årtiondet. I år får vi ett fjärde.

Femmannabandet Yüksek Sadakat har spelat ihop i fjorton år och spelar rock i en vid bemärkelse - med inspiration från rockens alla tidperioder, och gärna kryddat med inslag från inhemskt turkisk musik. I vintras utsågs de internt av det turkiska tvbolaget TRT som landets representanter i Düsseldorf och i slutet av februari presenterades deras tävlingsbidrag, Live it up.

Om man ska tro på bookmakers och fanomröstningar så kommer Turkiet att bryta sin svit av topptioplaceringar i år - men det tycker jag inte man ska göra. Live it up håller visserligen inte riktigt samma klass som förra årets silvermedaljlåt We Could Be The Same, men den är en av ett fåtal låtar i fältet som reflekterar hur musik kan låta i den där riktiga musikvärlden utanför eurovisionbubblan just nu, den har få konkurrenter i sin genre. och refrängen är dessutom tillräckligt hookig för att kunna koppla ett bredare grepp om tittarna. Självklart blir det final - och där tippar jag en slutplacering runt tiostrecket:

Bidragets upphovsman: Kutlu Özmakinaci och Ergün Arsal
Bidragets startnummer: Nummer 5 i semifinal I.

Turkiets fem senaste bidrag:
2006: Sibel Tüzün - Superstar (semi 8a, final 11a)
2007: Kenan Doğulu - Shake It Up Shekerim (semi 3a, final 4a)
2008: Mor ve Ötesi - Deli (semi 7a, final 7a)
2009: Hadise - Düm tek tek (semi 2a, final 4a)
2010: maNga - We could be the same (semi 1a, final 2a)

Turkiets bästa placering:
Turkiet fick en efterlängtad första seger 2003 då Sertab Erener vann med Everyway that I can, landets hittills enda seger.

Läs även andra bloggares åsikter om
Turkiet: Yüksek Sadakat - Live it up Reviewed by Pierre on 17:17:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Betyg: 3/5. Ännu en svag trea. Inte min påse och inte i närheten av "Deli" eller "We could be the same". Men den har en hook som sätter sig och den låter lite som en Kiss-låt från 80-talet som blingats till lite. Min favoritgrej med låten är synthljudet som kommer efter refrängermna och som löper igenom hela vers 2. Jag tycker dock, totalt sett, att den är lite tjatig och not all that helt enkelt. Tippar på en 5:e plats i semin.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.