Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Finland: Paradise Oskar - Da Da Dam

Paradise Oskar - Da Da Dam

Innan Lordi tog hem Finlands första seger 2006 hade det gått sjutton långa år utan att Finland lyckats placera sig på topp tio, och dittills hade de inte heller lyckats ta sig förbi semifinalerna som introducerats två år tidigare. Det har inte blivit fler topplaceringar sedan dess, men med den ökade konkurrensen i tävlingen får det ändå ses som en merit att de återfunnits i final tre gånger av fyra de senaste åren. Förra året föll de på snöret till en finalplats då Kuunkuiskaajat blev elva i sin semifinal.

Under samma period satt den finlandssvenske musikstudenten Axel Ehnström hemma på sin kammare och irriterade sig på den låga nivån på låtarna som tävlade i den finska uttagningen och funderade på om inte han själv skulle skriva något och skicka in. Sagt och gjort, han knåpade ihop Da dam dam, skickade in den, kom med - och tog hem årets tävling med nästan hälften av telerösterna i ryggen i den finska superfinalen.

Med tanke på Axels motiv till att delta är det kanske ironiskt att årets finska uttagning var den låtmässigt svagaste jag hittills sett - men det tar inte ifrån honom någon ära, själv hade jag föredragit Da da dam före flera av senare års finska vinnare. Låten är ett lågmält stycke världssamvete där Axel under sitt artistnamn Paradise Oskar och med hjälp av sin gitarr sjunger om lille Peter som vill ge sig ut i världen för att rädda vår planet. Bland eurovisionfans har låten fått utstå mycken kritik för den pretentiösa texten i kombination med den ordlösa refrängen, men jag tycker nog att den kan få passera som naivt charmig. Om det blir final eller inte tror jag istället hänger på hur Axel själv lyckas ta sig igenom de europeiska tvrutorna. Jag är tveksam - men tippar på en repris av förra årets lindans runt semins tiostreck. Så här såg det ut när Paradise Oskar vann hemma i Finland:

Bidragets upphovsman: Axel Ehnström
Bidragets startnummer: Nummer 10 i semifinal I.

Finlands fem senaste bidrag:
2006: Lordi - Hard Rock Hallelujah (semi 1a, final 1a)
2007: Hanna Pakarinen - Leave me alone (final 17e)
2008: Teräsbetoni - Missä Miehet Ratsastaa (semi 8a, final 22a)
2009: Waldo's People - Lose control (semi 12a, final 25a)
2010: Kuunkuiskaajat - Työlki ellää (semi 11a)

Finlands bästa placering:
Först kom ingenting. Sedan kom ingenting. Sedan kom så latexmonsterna i Lordi och sopade mattan med motståndet i Aten 2006 med Hard Rock Hallelujah - och gav Finland en efterlängtad första seger.

Läs även andra bloggares åsikter om
Finland: Paradise Oskar - Da Da Dam Reviewed by Pierre on 18:51:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Betyg: 2/5. Det är gulligt och charmigt, men den tippar över till att bli alldeles för naiv och pretto på samma gång. Jag ger den dock en tvåa för att melodin har något som ändå griper tag och sticker ut i tävlingen. Jag tippar på en 9:e plats i semin.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.