Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Island: Sjonni's friends - Coming Home

Sjonni's friends - Coming Home

Bland alla årets bidrag är det isländska utan tvekan det som har mest uppseendeväckande bakgrund. Tv-bolaget RÚV bullade i vanlig ordning upp för en nationell uttagning under titeln Söngvakeppni Sjónvarpsins, med tre deltävlingar och en för året mer nationell prägel då man bara tillät bidrag på isländska. Den första deltävlingen avlöpte planenligt - men så hände det där som skulle bli utslagsgivande för hela fortsättningen av uttagningen.

En av artisterna som skulle ha tävlat i den sista deltävlingen, Sigurjón Brink, avled nämligen hastigt. Förutom tragiken i händelsen ställdes det arrangerande tvbolaget även om inför dilemmat om hur man skulle behandla Aftur Heim, låten Sigurjón skulle ha tävlat med och skrivit tillsammans med sin fru. I samråd med hans anhöriga beslutades att låten trots allt skulle tävla, framförd av några av Sigorjóns, eller Sjonni som han kallades, vänner - alla välkända profiler i Islands musikliv.

Det var givetvis en fin gest, men där gick också tävlingen ifrån att vara en öppen tävling till att i stor utsträckning i stället bli en manifestation till Sjonnis minne. Det är självklart inte lätt att avgöra hur stort inflytande detta faktiskt hade på resultatet, men det är rimligt att anta att händelsen väckte starka reaktioner och resulterade i ett betydelsefullt antal sympatiröster. I vilket fall gick det ju som det gick -segern gick till Sjonni's Friends och inte till till exempel den favorittippade återvändande Yohanna som tävlade med en i mitt tycke betydligt starkare låt, Nótt.

Det är svårt att tycka illa om Aftur Heim, som i Düsseldorf kommer att framföras på engelska under titeln Coming Home. Det är en glad trudelutt med en sympatisk text om den längtan hem till sin älskade man kan känna så snart man varit hemifrån aldrig så lite för länge. Musikaliskt ger det här mig dock inte mycket, och jag tror att den även om den kan hitta sina fans även ute i Europa får svårt att övertyga tillräckligt många för att det ska räcka till en finalplats - även om chansen finns, för genremässigt är konkurrensen svag.

Bidragets upphovsmän: Sigurjón Brink och Thorunn Clause
Bidragets startnummer: Nummer 14 i semifinal I.

Islands fem senaste bidrag:
2006: Silvia Night - Congratulations (semi 13e)
2007: Eiríkur Hauksson - Valentine Lost (semi 13e)
2008: Euroband - This Is My Life (semi 8a, final 14e)
2009: Yohanna - Is It True (semi 1a, final 2a)
2010: Hera Björk - Je ne sais quoi (semi 3a, final 19e)

Islands bästa placering:
Island har hittills aldrig vunnit, men blivit tvåa två gånger - för två år sedan med Yohannas Is It True och 1999 då Selma blev tvåa bakom Charlotte Nilsson med All out of luck.

Läs även andra bloggares åsikter om
Island: Sjonni's friends - Coming Home Reviewed by Pierre on 14:52:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Betyg: 2/5. En svag tvåa. Den har en catchy hook men det är liksom inte min påse. Gillar inte alls den här typen av musik. En kisspaus. Tippar på en 16:e plats i semin.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.