Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Portugal: Homens da Luta - A luta é alegria

Homens da Luta - A luta é alegria

Portugal har nu hunnit delta i Eurovision Song Contest 44 gånger, utan att någon gång hamna högre i resultatlistan än på en sjätteplats. Den bedriften ger dem en förstaplats - i statistiken över länder som deltagit flest gånger utan att lyckas vinna. Absolut ingenting talar för att det blir ett brott i den statistiken i år - däremot tror jag risken för en jumboplats bland årets bidrag är överhängande.

Årets upplaga av den portugisiska uttagningen Festival da Canção inleddes med en uttagning på internet, där folket fick gå in och rösta för att få fram ett startfält till en tvsänd final. Tyngdpunkten i startfältet låg i vanlig ordning på musik som låter omisskännligt portugisisk, även om det fanns undantag. Finalen blev en oerhört jämn historia eftersom expertjuryn och de teleröstande tvtittarna inte alls var överens. Det ledde bland annat till att halva startfältet i finalen slutade på samma poäng - och att segern gick till tittarnas favorit A luta é alegria med Homens da Luta, trots att juryn bara placerade den som femma.

Homens da Luta började som en duo med bröderna Vasco och Nuno "Jel" Duarte som de fiktiva karaktärerna Neto och Falancio för fem år sedan. Duon har sedan utökats till ett band, men med samma inriktining - att med grund i traditionell portugisisk musiktradition skriva texter med politisk satir, ofta med utgångspunkt i den portugisiska revolutionen 1974 mot det dåvarande diktaturstyret i landet. Den grunden gäller även för deras tävlingsbidrag i Düsseldorf, som är skrivet i protest mot den pågående politiska och ekonomiska krissituationen i Portugal och är en uppmaning till mannen på gatan att göra sin röst hörd.

Hur man än vänder och vrider går det inte att hitta ett enda rätt här. Melodin är svårfångad, bandet presterar inget som kan liknas vid sång och de ser ut som en misslyckad maskerad - och då har jag ändå inte kommit till det poänglösa i att försöka framföra ett budskap till Europa på ett språk ingen förstår. Att det dessutom är politiskt, vilket Eurovision Song Contest uttryckligen inte är en arena för, gör det här fullständigt obegripligt. Uselt!

Bidragets upphovsmän: Vasco Duarte och Nuno "Jel" Duarte
Bidragets startnummer: Nummer 16 i semifinal I.

Portugals fem senaste bidrag:
2006: Nonstop - Coisas de nada (semi 19e)
2007: Sabrina - Dança comigo (Vem ser feliz) (semi 11a)
2008: Vânia Fernandes - Senhora do mar (semi 2a, final 13e)
2009: Flor-de-Lis - Todas as ruas do amor (semi 8a, final 15e)
2010: Filipa Azevedo - Há dias assim (semi 4a, final 18e)

Portugals bästa placering:
Den där sjätteplatsen nåddes 1996 tack vare Lúcia Moniz och hennes O meu coração não tem cor.

Läs även andra bloggares åsikter om
Portugal: Homens da Luta - A luta é alegria Reviewed by Pierre on 11:01:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Betyg: 1/5. Jag kan inte ge detta en nolla för jag gillar faktiskt "a luta é alegria"-partiet. Ja, jag erkänner! Men den politiska/pajiga inramningen i kombination med dåliga verser och obegripliga passager (refrängen?) där de sjunger jättefort. Nä usch! Detta går fetbort. Tippar på en 17e plats i semin.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.