Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Webjokern - bidragen i delfinal II

Idag släpptes de åtta låtarna i webjokertävlingens andra delfinal för lyssning på SVT Melodifestivalens hemsida. Jag har självklart kollat in dem, men tvingas konstatera att det inte heller den här veckan finns någon potentiell jättedödare i fältet - även om ett av bidragen höjer sig en bra bit över mängden. Här har ni de åtta, med mina kommentarer efter ett par genomlyssningar:

Deltävling II:
Keylas - For the Win (Oscar Lindstein)
Det gick inget vidare för Keylas låt i den första delfinalen - den hamnade ju sist - och frågan är om de inte har chans att upprepa den prestationen igen. Trots tio lovande första sekunder är fortsättningen nästan kränkande lam och frågan är om det överhuvudtaget är möjligt att sjunga att man här för att vinna med mindre övertygelse än så här.

Nordic Shine - What If (Stefan Lebrot)
Vi börjar med det intressanta; sångaren och låtskrivaren Stefan Lebrot är son till en eurovisionvinnare. Pappa Jean-Pierre Millers är nämligen upphovsman till 1983 års vinnare från Luxemburg, Si la vie est cadeau. I webjokern tävlar han med gitarrbaserad poprock som förvisso låter som alldeles riktig musik (hepp!) men som är alldeles för ohookig för att kännas annat än hopplös i mellokontexten.

Elin Jakobsson - I'm Yours (Jozsef Nemeth)
Jag tippar att låtskrivaren Jozsef Nemeth har hört en eller annan låt med the Commodores, att han gärna varvar dem med jazz och att jag skulle tycka det här var helt ok bakgrundsmuzak om jag gick ut för att svälja en bärs efter jobbet en tisdagkväll - men nu var det ju inte den scenen det här handlade om.

David Nestander - Beautiful Love (Erik Kohl)
Erik Kohl tycker att han här skrivit en riktigt bra schlager. Jag undrar om han inte bläddrade lite för långt i NE och hamnade på sömnpiller istället för schlager när han plockade sin definition av det ordet.

Kajsa Ingemansson - Kitchen Floor (Niclas Malmberg)
Låtskrivaren tycker att det behövs fler låtar i Melodifestivalen som inte är skrivna enligt standardreceptet - och det resonemanget har jag inte svårt att köpa. Det betyder ju dock inte alls att jag tycker man ska släppa in precis vilken skit som helst i tävlingen. Låten sägs ha legat i en byrålåda  i 24 år - och där hade den gott kunnat få stanna kvar.

Sören Karlsson - Se mig som jag är (om du ser) (Sören Karlsson)
Jag är svårflirtad om än inte helt omedgörlig när det handlar om låtar som kan beskrivas med ordet klämmig - men det här är alldeles för styltigt och banalt för att vara ens i närheten av att passera det nålsögat.

Demoröst - A Heartbeat Away (Jonas Lundström)
Hoppsan! Mitt bland alla blinda webjokerhöns dyker det plötsligt upp ett flygfä med möjlighet att lyckas hitta ett frö! Visst är det här ofärdigt råmaterial, men om man dumpar den anonyma demosångerskan, plockar in någon med mer djup och Pritchard i rösten och stuvar om lite så kan jag helt klart se den här suggestiva balladen med sin elektroniska inramning på en melloscen. Klart mest intressant bland årets webjokerkandidater hittills.

Greta - Through the Fire (Margreta Sandkvist, Jim Wallenborg)
Här hade det behövts en sångerska. Den kaotiska inramningen i den här Ruslana-light-etnon lyckas ju helt utradera den lövtunna sånginsatsen som presteras här. Lite synd kanske, för om man blundar hårt och försöker tänka sig en riktig röst så finns här ju faktiskt en låt man skulle kunna göra något kul av.

Dags att tippa då. Trots att jag känner mig peppad av att jag lyckades pricka in båda finalisterna i den första delfinalen så känns det inte lika lätt att sticka ut hakan den här gången. A Heartbeat Away känns som en solklar finalist ett par ljusår före Through the fire och What if, men om jag tvingas välja mellan de båda sistnämnda sätter jag slanten på den senare.
Webjokern - bidragen i delfinal II Reviewed by Pierre on 20:46:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.