Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

En koll på läget i Finland

Inte bara Norge förändrar, finska YLE har ju inför den här säsongen presenterat ett helt nytt uttagningsformat, Uuden musiikin kilpailu eller i kortform UMK, som nu ersätter det väl inarbetade och en smula urvattnade Euroviisut.

Att vinnaren kommer att få representera Finland i Baku i vår ses nu som en bonus, den uttalade målsättningen är istället att plocka fram det bästa av samtida finsk musik, musik som kan toppa de inhemska listorna.

Under hösten har hågade tävlande bjudits in att ladda upp sina bidrag på en hemsida varur en jury nu sållat fram de 40 bästa. Dessa kan man nu lyssna och rösta på fram till den 27 januari då en jury kommer att välja ut tolv finalister - utan att behöva ta hänsyn till de inkomna rösterna.

Därefter kommer man att kunna följa de tävlandes resa mot final i en tvsänd show varje vecka under ledning av Anne Lainto och Joona Kortesmäki, där de tolv först kommer att förses med en professionell coach och vässas och slipas för att läggas på radiokanalen YleX spellista. De åtta bästa av dessa går sedan vidare till en klubbspelning och därefter återstår bara en final den 25 februari där de sex bästa gör upp om tvtittarnas gunst - och biljetten till Baku.

Efter en första genomlyssning av de fyrtio kvarvarande bidragen konstaterar jag att det råder en skriande brist på refränger i fältet - men att det också finns ljusglimtar. Under första varvet hann jag fastna för tre av låtarna. Ingen av dem osar av stora kommande eurovisionframgångar, utan ligger snarare i närheten av vad jag brukar lyssna på utanför eurovisionbubblan. Nu får man ta en första genomlyssning för vad den är och dessutom ha i minnet att en del av tävlingens upplägg är att låtarna i sig ska genomgå en resa - så mycket kan hända. Du kan lyssna på alla de fyrtio bidragen här, medan du nedan hittar direktlänkar till mina tre tidiga favoriter:

DCX - Erase you
Iconcrash - We are the night
The Spyro - Teleport my heart
En koll på läget i Finland Reviewed by Pierre on 20:37:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Tack so mycket for choosing our song to your TOP3. Much appreciated

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.