Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Danskt Melodi Grand Prix-bidrag diskas?

Genast efter att de tio finalisterna i årets upplaga av danska Melodi Grand Prix avslöjats igår uppmärksammade en av mina läsare mig på att ett av bidragen, Nowhere med Valen:tine, ett alias för sångerskan Tine Lynggaard, redan fanns tillgängligt på nätet på musiktjänsten Mog.

Jag kollade givetvis upp det, och mycket riktigt, där fanns en låt med rätt titel och med Tine som artist att lyssna på. Givetvis kan ingen säkert veta att det handlar om samma Nowhere som hon tänkt tävla med i MGP, men då låten senare under dagen togs bort därifrån är det rimligt att anta att det faktiskt handlar om just den. Sidan var daterad till den 21 oktober förra året, vilket borde innebära att den funnits tillgänglig på sajten i drygt två månader.

Då jag var osäker på vilka regler som gäller i Danmark om MGP-låtar som finns tillgängliga i förväg skickade jag ut en fråga i cyberrymden via Twitter med en länk till låten. Tweeten hittade snabbt till Danmark och ledde till en artikel i den danska dagstidningen Politiken (se här).

Regeln säger att låtarna som tävlar i MGP inte på något sätt får framföras, publiceras eller säljas utan DRs samtycke - och att överträdelser leder till diskvalifikation. DR undersöker händelsen just nu och ett besked om hur man tänker agera väntas inom kort.

Uppdatering kl 17.30: DR har nu (se här) lämnat besked om att Nowhere inte kommer att diskas då den inte spritts med avsikt och att man inte bryter mot EBUs regler; att en tävlingslåt inte får publiceras före den 1 september. Jag tycker dock att det kan ifrågasättas om det är rättvist mot de andra tävlande att den får vara kvar. Den sprids redan, vilket kan ge en fördel inför finalen den 21 januari.

Uppdatering kl 20.30: Det verkar som om sångerskan trots allt själv lagt ut sin låt i offentlighetens ljus redan i juli, men gjort sitt bästa för att sopa igen spåren. Återstår att se om sista ordet är sagt! Det här fann jag själv när jag nyfiket googlade (Klicka på bilden för större version):


Danskt Melodi Grand Prix-bidrag diskas? Reviewed by Pierre on 16:01:00 Rating: 5

6 kommentarer:

 1. Om du vill ha något att skriva om:

  http://escdaily.com/articles/29517

  Elena var med i grekisk radio tidigare idag, hon sa att hon fick erbjudande om att vara med, att låten hon erbjöds var riktigt bra men hon avböjde det.

  SvaraRadera
 2. F.ö. när hon blev frågad angående en svensk comeback eller internationell karriär svarade hon på något annat eller bytte diskussionsämne.

  Enligt escdaily sa hon att inget album var planerat, men jag tror att det är ett planerat album.

  Vi får väl ta och se vad hon kommer göra 2012..

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Nja, är det en nyhet? Sedan hon tävlade för Grekland har det spekulerats mer eller mindre varenda år om hon inte ska tävla i Melodifestivalen också - och jag skulle tippa att det stämmer rätt bra att SVT verkligen jobbat för det hela tiden också.

  SvaraRadera
 4. Jo, aftonbladet publicerade det som en nyhet i.a.f.

  Hon sa bland annat att låten var bra, men att hon tackade nej. Därmed fick ju hon en låt. Men hon sa även "Säg aldrig aldrig".

  :)

  SvaraRadera
 5. Annonym: Säger hon inte det varenda år sen vinsten 2005?! :-P

  SvaraRadera
 6. Men nu sa hon ju att hon verkligen fick en låt, som var bra. Hon erkände det, annars har det väl bara varit att hon fått ett erbjudande.. :P

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.