Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Den vitryska semifinalen

Som jag skrev häromdagen fick jag avstå semifinalen i den vitryska eurovisionuttagningen Eurofest när den gick av stapeln bara några dagar före jul. Det var helt enkelt för mycket julstök för att få plats med vitrysk schlager. Jag har dock tagit igen skadan - och är riktigt nöjd med att jag tog mig tid till det. Tävlingen erbjöd nämligen både bra show, riktigt schysst låtstandard och högvis med eurovisionkitsch på tveksam engelska.

Det senare representerades till exempel av förra årets vitryska eurovisionrepresentant, Anastasiya Vinnikova, som gjorde ett försök till snabb comeback i tävlingen med härligt euro-ostiga Shining in twilight. Även låtskrivarteamet bakom förra årets bidrag I love Belarus fanns representerat. Släktskapet med den hörs tydligt i Hands up, framförd av hysteriskt glada Aura som förmodligen aldrig gått någon engelskakurs. Eurovisionfantastiskt! Den röstande juryn och tvtittarna var dock inte alls på det humöret utan lämnade båda utanför final.

Istället fick tre av fältets ballader ta steget till final; Eurofest-veteranen Gunesh med en, om än försedd med dubbla tonartshöjningar, repetitiv sådan, Victoria Aleshko med en mer välskriven av klassiskt eurovisionformat och Alena Lanskaya med en kraftfull och dramatisk variant som jag tror skulle kunna funka riktigt bra i Eurovision Song Contest. Till final gick också obegripligt nog Uzaris The winner och kanske hela tävlingens starkaste kort; We are the heroes med Litesound, en poprockig låt med modernt sound som snabbt sätter sig.

Nu ska vi kanske inte fästa oss alltför mycket vid låtarna trots allt. Vitryssarna har nämligen en märklig regel som säger att finalisterna får byta ut sin låt mot en låt i en särskilt framtagen "låtbank" om elva låtar inför finalen. Det enda lockande med den tanken är att tre av de elva låtarna i banken är svenska, med t.ex. Tim Norell och Jonas Gladnikoff som upphovsmän. Nej, jag hoppas att de fem finalisterna håller fast vid sina låtar. Vi kastar ett extra öga på Litesounds låt We are the heroes (övriga låtar hittar du via länkarna resultatlistan nedan):

Till final (utan inbördes ordning):
Gunesh - And morning will come
Litesound - We are the heroes
Alena Lanskaya - All my life
Victoria Aleshko - Dream
Uzari - The winner

Utslagna (utan inbördes ordning):
Thriller - Message to the world
The Champions - It's your time
Nuteki - Superheroes
Aleksandra Gaiduk och Nataliya Baldina - Loveless
German - Keep faith
Anastasiya Vinnikova - Shining in twilight
Ekivoki - Number one
Yan Zhenchak och Outerplain - We are the candles
Aura - Hands up
Anna Blagova - You
Den vitryska semifinalen Reviewed by Pierre on 19:05:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.