Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför Danmarks final

Vi är redan i slutet av januari, men ännu är bara två bidrag till Eurovision Song Contest helt klara. Ikväll läggs dock ännu ett till raden då det är dags för den danska finalen av Melodi Grand Prix. Med start klockan 20 gör nio bidrag upp i Aalborg Gigantium om vilket som ska få representera Danmark i Baku i maj.

I en första omröstningsomgång hjälps tittarna och en expertjury åt att skicka tre bidrag vidare till en superfinal. I superfinalen har tittarna fortsatt halva makten medan fyra femtedelar av juryn byts ut mot internationella jurygrupper från de fyra senaste vinnarländerna; Ryssland, Norge, Tyskland och Azerbajdzjan.

Den trogne Pierre's Schlager-läsaren vet att jag de senaste åren varit kritisk mot de danska Melodi Grand Prix-låtarna i allmänhet och vinnarlåtarna i synnerhet. Danskarna spelar fegt och satsar på säkra kort medan deras finaler är ungefär lika intressanta och spännande som en timme med Rix FM. Det betyder inte alls att låtarna är dåliga - de är bara så fantastiskt strömlinjeformade. Man lyssnar gärna, man tycker det låter trevligt, men man har glömt låten innan den tagit slut. Dessvärre verkar man inte tänka annorlunda i år utan går snarare in för att utveckla slätstrukenheten till en konstart. Så här lyder min dom över kvällens finalister:

1. Jesper Nohrstedt - Take out hearts (Morten Hampenberg, Engelina, Mads B. B. Krog)
Sjuttonårige Jesper syntes först i dansk tv när han blev trea i X-factor för två år sedan. När han nu tävlar i Melodi Grand Prix är det med låten som kommer att bli hans första release - och jag gissar att det kommer att gå riktigt bra. På radio. Vi inleder alltså med en låt är ett perfekt exempel på mina invändningar ovan - det är snyggt, välproducerat, välsjunget och ligger fint i örat men är så i avsaknad av hookar och vassa kanter att det nästan är absurt.

2. Aya - Best thing I got (John Gordon, Julie Frost)
Nästa låt inleds och avslutas med samma trumpetkaskad som vanligtvis signalerar att radiosändningen bryts för ett trafikmeddelande, men däremellan hör vi sprudlande soul á la Motown signerat låtskrivarteamet bakom Lena Meyer-Landruts eurovisionvinnare Satellite. Även Aya, som egentligen heter Yanne Friis, har dessutom en alldeles egen twist på rösten vilket gör en jämförelse med Lena oundviklig. En av fältets bättre låtar.

3. Kenneth Potempa - Reach the sky (Peter Bjørnskov, Lene Dissing, Sune Haansbæk)
Vi är bara inne på tredje låten och jag känner mig redan tråkig som tvingas driva strömlinjetemat vidare. Precis som i den första låten får vi här ett stycke riktigt schysst radioanpassad pop, den här gången skriven av bland annat Peter Bjørnskov som legat bakom de senaste två årens tvåor i Melodi Grand Prix (Breathing 2010 och Sleepless 2011), ett släktskap som hörs tydligt här. Jag lyssnar gärna, men nej, låten måtte vara teflonbelagd.

4. Ditte Marie - Overflow (Mike Eriksson, Johnny Sanchez, Hanif Sabzevari)
I låt nummer fyra vaknar jag till liv när Ditte Marie ger oss svensksignerad elektroblippande schlager. Även förra året tävlade hon i Melodi Grand Prix med ett svenskt bidrag men då som en av medlemmarna i Le Freak i eurovisionfanfavoriten 25 hours a day som tog sig ända till final. Där den var snarast övertydlig i sin schlagerkliché låter Overflow mer som en låt tänkt för samtida topplistor. Oddsen säger att Ditte Marie hamnar långt ner ikväll - men hos mig är hon en favorit.

5. Phillip Halloun & Emilia - Baby love me (Philip Halloun, Emilia)
Danskisraelen Phillip Halloun och den finska sångerskan Emilia är okända för den danska publiken när de ikväll kliver upp på scenen i Aalborg med en låt de skrivit själva. Det kan möjligen ligga dem i fatet, men jag hoppas danskarna inte bara går på stjärnstatus ikväll, för det här är en av fältets bästa låtar. Baby love me är en midtempoballad med något alldeles eget i mötet mellan Emilias mjuka, nästan sköra, röst och Phillips ruffigare och en hook i det väl upprepade baby.

6. Suriya - Forever I be young (Suriyatim Hoffmann, Thomas Hoffmann, Jakob Winge)
Kommer ni ihåg den danska duon S.O.A.P? De hade en hit, bland annat här i Sverige, 1998 med låten This is how we party. Duon bestod av de dansk-malaysiska systrarna Saseline och Suriyatim Sørensen. De splittrades som duo 2002 och har sedan dess utan större framgång fortsatt som soloartister. Vi hör moderna dansrytmer när Suriyatim här tävlar med Forever I be young. Det hade kunnat vara bra om det inte vore för refrängen som låter tonsatt tonårstrots - den får mig mest att skratta.

7. Karen Viuff - Universe (Lise Cabble, Boe Larsen, Simon Borch)
Lise Cabble har nu två femteplatser i Eurovision Song Contest på sin meritlista efter framgången för hennes A new tomorrow med A Friend in London i Düsseldorf förra året. Nu är hon tillbaka i Melodi Grand Prix för tolfte gången med en låt hon skrivit åt sjuttonåriga Karen Viuff, ett fynd låtskrivarna gjort på YouTube. Jag tror inte det blir en ny vinst - trots danskarnas faiblesse för välskriven anonym radiopop.

8. Soluna Samay - Should've known better (Remee, Chief 1, Isam B)
Soluna har en mångkulturell bakgrund med en schweizisk och en tysk förälder, en uppväxt i Guatemala och senare på danska Bornholm - och bilfärder världen runt på somrarna eftersom hennes föräldrar är gatumusikanter. Här tävlar hon med en lättillgänglig poplåt av välmeriterade danska låtskrivare. Här finns flera element jag gillar men återigen saknar jag det där som gör att en låt fastnar.

9. Christian Brøns och Patrik Isaksson - Venter (Christian Brøns, Patrik Isaksson, Rune Braager)
Sist ut är kvällens favorit till seger om man får tro på bettingbolagens förutsägelser - vilket ju är särskilt trevligt när bidraget i alla avseenden är halvsvenskt. Låten framförs ju av vår egen Patrik Isaksson i duett med Christian Brøns, den danske musikern som gick bakvägen och slog igenom med deltagande i Big Brother för tio år sedan. Jodå, jag tycker allt att det här är fältets starkaste kort och tippar att det också blir seger - för även om låten är outsägligt förutsäglig så är den inte desto mindre snyggt uppbyggd och sätter sig vare sig man vill eller inte.

Jag tror som synes på en jämn final där den halvsvenska duetten ligger närmast till hands för seger. Det känns dock närmast omöjligt att tippa vilka tre bidrag som gör Brøns/Isaksson sällskap i superfinal även om jag tänker hålla tummarna för Ditte Marie och Phillip Halloun & Emilia.

Vill du se finalen så går den live över nätet här med start kl 20.00!
Inför Danmarks final Reviewed by Pierre on 19:36:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.