Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför deltävling ett i Norge

Ikväll går startskottet för den norska eurovisionuttagningen Melodi Grand Prix med den första deltävlingen av tre. Tävlingen hör helt klart till de jag ser mest fram emot under eurovisionsäsongen, då vi brukar serveras en proffsig produktion och en överlag hög nivå på de tävlande låtarna. Förra året tycker jag dock att norrmännen hade en låtmässig dipp - men efter att ha pluggat årets låtar under veckan får jag konstatera att man nu är tillbaka på en högre nivå igen.

I år har man infört en rad förändringar i tävlingen. Antalet bidrag i deltävlingarna har utökats från sju till åtta och man har slopat Siste Sjansen-omgången helt. Istället går tre bidrag från varje deltävling direkt till final och finalfältet kommer sedan att utökas med ett sista wildcard valt bland de utslagna bidragen. Nåja, nu kollar vi in de åtta som tävlar i Ørland ikväll!

1. Irresistible feat. Carl PrittElevator (Anne Judith Wik, Nermin Harambasic, Ronny Svendsen, Robin Jenssen)
Först ut är tjejbandet Irresistible som först syntes i den norska upplagan av X-factor förra året. Här får de dessutom hjälp av den tyske rapparen Carl Pritt. Jag tippar dock att Saime Irén Mian, Lise Viktoria Hagen, Ingri Rønning och Hanne Rindal lär behöva rejält mycket mer hjälp än så för att lyfta den här hissen över marknivå ikväll. Elevator gör anspråk på att låta modernt men man verkar ha missat att det faktiskt hänt en hel del på de europeiska topplistorna även under de senaste sju åtta åren.

2. Kim André RysstadSå vidunderlig (Elin Nygård)
Näst ut är den prisbelönte folkmusikern Kim André Rysstad och en finstämd ballad som snarare för tankarna till country än norska folktoner. Låten står i bjärt kontrast till den kyligt blippande Elevator som intar scenen strax före, vilket säkert lär förstärka värmen den här låten förmedlar. Låten är en av få på norska i årets Melodi Grand Prix - och den enda i kvällens deltävling, vilket ytterligare får den att sticka ut i fältet. Det är inte riktigt min kaka, men ingen kan ta ifrån Rysstad att det här känns uppriktigt och äkta vilket kan räcka långt.

3. Reidun SætherHigh on love (Thomas G:son, Tommy Berre, Ovi)
Nej, det här är inte nyskapande på något sätt, och inte har det mycket att göra med den samtida musikscenen heller - men det skiter jag i. High on love är en klassisk schlagermacka med stark refräng, en grym sångerska och en fläskig tonartshöjning, nära nog urtypen för låtar som tävlingens belackare hävdar att den enbart består av - och samtidigt urtypen för låtar som en gång fick mig att börja älska tävlingen. Därför hoppas jag att den för en bredare publik okända musikalsångerskan Reidun Sæther lyckas övertyga norrmännen om att det finns plats för klassisk schlager i finalen - och att hon inte alls hör hemma på kvällens bottenplaceringar där dessvärre bettingföretagen placerar henne inför tävlingen.

4. Rudi MyntevikYou break it, you own it (Rune Berg, Asbjørn Ribe)
Rudi slog igenom för åtta år sedan och har sedan dess släppt fyra framgångsrika album vilket gjort honom ett namn i kristna kretsar. Hans musik har nämligen hittills uteslutande haft ett kristet budskap och detta får ses som ett första försök att nå en bredare publik. Jag har inte forskat i hur han  har låtit förut, men om hans försök att föra ut ett kristet budskap är lika kackigt som texten i hans Melodi Grand Prix-låt är det inte underligt att han inte nått utanför sin krets. Musikaliskt handlar det om singersongwriterpop - och en text där titeln syftar på hans hjärta som man ska akta sig för att peta på med en pinne.

5. Lisa StokkeWith love (Lisa Stokke, Johanna Demker, Anita Lixel, Tommy Berre)
Lisa har spelat Mamma Mia och Guys and dolls i London och är också känd för roller i tvserier hemma i Norge. En av de senare nådde också oss i Sverige. Realitysåpan Lisa goes to Hollywood där man kunde följa Lisas jakt på en skådespelarkarriär på andra sidan Atlanten sändes i SVT häromåret. Precis som i fallet High on love här ovan får vi nu en dos gammal-schlager, om än i en delvis annan skola. Visst får vi både en schysst refräng och en tonartshöjning - men det känns mossbelupet och ointressant. Chanslöst ikväll.

6. UnitedLittle Bobbi (John Lundvik, Philip Halloun, Thomas Felberg)
Betydligt mer nyskapande blir det i låt nummer sex - åtminstone på den här scenen. Till att börja med är redan konstellationen United udda, med de båda unga rapparna Sirius (Kristian Rønning) och Haji Saleem tillsammans med den välrutinerade sångerskan Benedicte Adrian. Den minnesgode eurovisionnörden minns kanske henne som ena halvan av Dollie de Luxe, duon som gjorde Norges eurovisionbidrag Lenge leve livet 1984? Här får vi rapbaserad drum and bass i fusion med österländska toner och det låter... inte så tokigt! Utan en tydligare hook lär det dock inte räcka långt här.

7. Nora Foss Al-JabriSomewhere beautiful (Christian Ingebrigtsen, Eivind Rølles)
Team Ingebrigtsen/Rølles har nu tre andraplatser i Melodi Grand Prix på sin meritlista - men ännu ingen seger. Skam den som ger sig, i år gör man ännu ett försök tillsammans med sextonåriga Nora Foss Al-Jabri - som redan synts för hela världen då hon gästade Oprah Winfrey när hon uppmärksammade världens mest talangfulla barn. När man hör Nora här är det inte svårt att förstå varför hon platsade i det programmet. Rösten är fantastisk och passar perfekt i den här tungt sockrade balladen som skulle platsa i vilken disneyprinsessa som helsts mun. Jag är en sucker för snyggt uppbyggda ballader av precis den här sorten och lär bli gruvligt besviken om den inte går till final ikväll.

8. The Carburetors - Don't touch the flame (Stian Krogh, Christopher Lindahl)
Sist ut är the Carburetors, ett rockband av den äldre skolan som tävlar med en låt som håller sig väl trogen sin genré. Så pass trogen den att man vet exakt vad som komma skall låten igenom. Historian säger att genren har sin publik i tävlingen, men frågan är om inte detta är väl förutsägbart? Jag tror trots det att det räcker. Rockpubliken saknar alternativ ikväll och jag tippar att tungan på vågen blir fördelen av att få starta sist och därmed vara högaktuella när tittarna bestämt sig för att rösta. Mig lämnar den dock helt oberörd.

Om jag får välja så blir det final för Nora Foss Al-Jabri, Reidun Sæther och Kim André Rysstad ikväll - och jag ser det inte som ett helt otänkbart scenario heller även om jag misstänker att the Carburetors snor åt sig en av platserna.

Vill du kolla tävlingen ikväll så sänds den live över nätet här med sändningsstart kl 19.55.
Inför deltävling ett i Norge Reviewed by Pierre on 17:30:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.