Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför deltävling ett på Island

Imorgon lördag drar den isländska uttagningen Söngvakeppni Sjónvarpsins igång med den första deltävlingen av tre. Fem bidrag tävlar då om två finalplatser, vilket så småningom kommer att leda fram till en final med sex bidrag den 11 februari.

Jag har självklart kikat närmare på de tävlande bidragen, tyckt till och tippat hur det går i morgon. Länkarna går till låtarna på tvbolaget RÚVs hemsida.

1. Íris HólmLeyndarmál (Sveinn Rúnar Sigurðsson, Þórunn Erna Clausen)
Íris är tillbaka i tävlingen igen efter att ha nått ända till final när hon debuterade som solist för två år sedan med balladen The One. Den här gången handlar det dock inte om en ballad utan singer/songwriterpop komponerad av Sveinn Rúnar Sigurðsson - som ju redan har två isländska eurovisionbidrag på sitt samvete (Heaven 2004 och Valentine Lost 2007) och text av Þórunn Erna Clausen som också skrev texten till förra årets isländska bidrag Coming Home. Jag tycker det här ligger skönt i örat och blir bara bättre efter ett par lyssningar - men är förmodligen väl ospännande som eurovisionbidrag.

2. Fatherz’n’SonzRýtingur (Gestur Guðnason, Hallvarður Ásgeirsson)
Härnäst väntar experimentell synthig pop med folkton. Möjligen en udda beskrivning, men så liknar inte heller Rýtingur något man hört innan. Låten är skriven av de båda gitarrlärarna Gestur Guðnason och Hallvarður Ásgeirsson och kommer att framföras av Fatherz'n'Sonz, en grupp med Islands musikaliska akademi som gemensam nämnare - som nu gör debut på en större scen. Vi befinner oss långt ifrån allsångsrefränger och tonartshöjningar, men låten är trots att den troligen är omöjlig i sammanhanget deltävlingens intressantaste.

3. Gréta Salóme and JónsiMundu eftir mér (Gréta Salome Stefánsdóttir)
Halvvägs in i deltävlingen får vi oss lite eurovisionstjärnglans till livs! Jónsi representerade ju Island 2004 med den i mitt tycke underskattade balladen Heaven, som fick nöja sig med en nittondeplats i Istanbul. I Mundu eftir mér får han sällskap på scenen av låtens kompositör, sångerskan och violinisten Gréta Salome Stefánsdóttir. Vi serveras dramatisk och taktfast etno, och för första gången i årets tävlingen börjar det lukta lite eurovision. En tydligare refräng och jag hade kunnat gå igång ordentligt här, men final om en månad tror jag vi kan räkna med i alla fall!

4. Blár ÓpalStattu upp (Ingólfur Þórarinsson, Axel Árnason)
Näst sist startar pojkbandet Blár Ópal med en låt av Ingó, killen som blev tvåa bakom Yohanna för tre år sedan med sin rätt udda Undir Regnbogann, en låt som gav honom ett rejält genombrott hemma på ön. Jag var inte förtjust i den - men det är inget emot aversionen jag känner inför Stattu upp. Vi får modern men illa producerad pop, karibiskt gung, en taskig rappare och en malplacerad manskör, allt nödtorftigt monterat på en enerverande basgång. Det blir sällan sämre än så här.

5. Heiða Ólafs – Við hjartarót mína (Árni Hjartarson)
Sist ut på scenen har vi Aðalheiður Ólafsdóttir som här uppträder under det klatschiga artistnamnet Heiða Ólafs. Heiða slog igenom när hon blev tvåa i en av de där tvsända talangshowerna för sex år sedan och har sedan dess etablerat sig både som musikal- och albumartist på Island. För två år sedan fick hon dessutom eurovisionrutin när hon körade bakom Hera Björk i hennes Je ne sais quoi. Här tävlar hon med en stämningsfull ballad med spännande ljudbild - som dessvärre passerar utan att lämna spår.

Jag tippar att Jónsi promenerar till final tillsammans med Gréta. Svårare att tippa vem som gör dem sällskap dit. Själv tycker jag att det borde vara Fatherz'n'Sonz, men jag tippar att det blir Íris Hólm som kniper platsen. Jag kan dock inte heller skaka av mig en otäck känsla av att det där pojkbandet kan ligga bra till med tanke på vad islänningarna brukar kunna falla för - men jag håller tummarna för att jag har fel på den punkten!
Inför deltävling ett på Island Reviewed by Pierre on 19:02:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.