Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför deltävling tre på Island

I morgon är det dags för den tredje och sista deltävlingen före finalen i den isländska uttagningen Söngvakeppni Sjónvarpsins. Jag har inte varit särskilt imponerad av nivån på låtarna i de två inledande delfinalerna, men vi har i alla fall fått med oss ett par schyssta finalister och den här veckan finns chans till ett par till om islänningarna väljer rätt. Nivån på bidragen är nämligen snäppet högre i lördagens fält än i de inledande två. Här har ni mina omdömen och tips inför morgondagen:

1. Herbert Guðmundsson - Eilíf ást (Herbert Guðmundsson, Svanur Herbertsson)
Först på plan är ett samarbete mellan far och son. Pappa Herbert står på scenen med en låt han skrivit tillsammans med sonen Svanur. Det är debut för de båda i tävlingen trots att Herbert har en lång musikkarriär hemma på Island. Låten om evig kärlek får nog sägas vara det närmaste vi kommer eurostompers som This is my life eller Je ne sais quoi i år, men trots att det är medryckande och lättillgängligt lyckas det inte riktigt fånga mig.

2. Magni Ásgeirsson - Hugarró (Sveinn Rúnar Sigurðsson, Thórunn Erna Clausen)
Näst ut är förra årets tvåa i den isländska uttagningen - Magnis ballad Eg Trúi Á Betra íf, en av mina favoriter i tävlingen, snubblade ju då på mållinjen bakom Sjonnis vänner. Skam den som ger sig, Magni är tillbaka med en låt som efter en första lyssning lät märkligt bekant. Jag insåg efter ett tag att det är Hall & Oates gamla klassiker Out of touch som, åtminstone i mina öron, gör sig påmind i den här rockiga balladen. Plagiat är det dock knappast - och sämre referenser kan man ha. Jag tippar att Magni slåss om slutsegern i år också.

3. Greta Salóme, Heiða & Guðrún Árný - Aldrei sleppir mér (Greta Salóme Stefánsdóttir)
Mitt i fältet återfinns Islands eget Kikki, Bettan och Lotta - eller kanske snarare Shirley, Sanna och Sonja. Det handlar i alla fall om ett samarbete mellan tre kvinnliga stjärnor i en poprockballad skriven av en av dem, Greta som ju redan har en finalplats tillsammans med Jónsi efter den första deltävlingen. Det kan mycket väl bli en till på lördag, för det här är snyggt uppbyggt och väl genomfört - även om jag saknar en riktig vinnaredge.

4. Svenni Þór - Augun þín (Hilmar Hlíðberg Gunnarsson, Þorsteinn Eggertsson)
Deltävlingens tredje manliga solist heter Sigursveinn Þór Árnason när han inte står på scenen. Helt ensam är han dock inte i på lördag. Han backas nämligen upp på scenen av ett av de två banden han vanligtvis är sångare i, Goðsögn. Vi bjuds på midtempoballad med lite queenskt drama och en överdos av titeln, Dina ögon. Trots den invändningen tycker jag det här är en de bättre låtarna i årets isländska uttagning.

5. Iris Lind Verudóttir - Aldrei segja aldrei (Pétur Arnar Kristinsson)
Man ska aldrig säga aldrig sjunger Iris, och ändå är det just det hon gör ett par dussin gånger i den här låten, skriven av hennes halvbror Pétur. Det här går bort helt för min del, och även om man, gah, aldrig ska säga aldrig så jag tippar att inte tillräckligt många islänningar säger emot mig i morgon.

Det är jämnt värre, men jag tippar att islänningarna håller med mig om att Magni är deltävlingens starkaste kort, och att han får med sig tjejtrion med rockballaden till final - men den enda jag räknar bort helt är Iris.

Nästa vecka är en mellanvecka på Island, då man tänker ha en genomgång av de sex finalisterna inför finalen som går av stapeln på lördag om två veckor.
Inför deltävling tre på Island Reviewed by Pierre on 09:00:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.