Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför deltävling två i Norge

Förra veckan hade årets upplaga av norska Melodi Grand Prix premiär med en riktigt stark första deltävling. När turnén ikväll drar vidare till Larvik tycker jag att nivån på de tävlande låtarna sjunker en bit, men här finns trots det ett par lysande undantag som om norrmännen väljer rätt skulle kunna förgylla den kommande finalen.

Så här tycker och tror jag om kvällens tävlande:

1. Cocktail Slippers - Keeps on dancing (Cocktail Slippers)
Först ut är det fem kvinnor starka tjejbandet Cocktail Slippers som sätter plattan i mattan direkt med en låt de skrivit själva. Det handlar om driven och energifylld poprock och en text om en vacker men farlig kvinna. Dessvärre är dock inte låten riktigt lika farlig som man hoppas den ska bli när man hör den första halvminuten. Låten hamnar nämligen på tomgång och lär behöva en fet scenshow för att ha en chans i kväll - vilket jag inte ser som en omöjlighet.

2. Isabel Ødegård - I've got you (Thomas Helland, Isabel Ødegård)
I låt nummer två skruvas tempot ner rejält när vi får en behagligt svävande ballad som inleds med en akustisk gitarr och sedan växer till symfoniska dimensioner under sina tre minuter. Om Isabel är känd hemma i Norge så är det inte i första hand som sångerska utan som fotomodell även om hon själv berättar att musiken alltid funnits där. Det senare tycker jag hörs här. Jag tippar att låten får svårt att hävda sig ikväll, även om det vore en trevlig överraskning om jag har fel.

3. Tommy Fredvang - Make it better (Tommy Fredvang, Hanne Sørvaag, Tommy Berre)
Tommy hör till alla dem som först syntes i tv i en talangshow. I hans fall handlade det om X-Factor för tre år sedan vilket i sin tur ledde till att han sedan fick synas för en ännu bredare publik i Let's Dance. Han omnämner själv Green Day som musikaliska förebilder och menar att han nu tävlar med en punkpoplåt i deras anda. Med lite god vilja kan jag höra vad han är ute efter, men det här är i så fall en väldigt välslipad och kalorifattig variant av musiken vi förknippar med det bandet.

4. Rikke Lie - Another heartache (Rikke Lie, Maria Marcus, Niclas Lundin)
Samma år som Tommy här ovan tävlade i X-Factor gjorde Rikke Lie detsamma då hon landade fyra platser bakom honom som nia. Det är dags att hissa svensk flagg, för låten har Rikke skrivit tillsammans med Maria Marcus och Niclas Lundin som vid sidan av andra meriter tävlar i Melodifestivalen i Göteborg om två veckor som upphovsmän till Andreas Lundstedts låt. Här handlar det om snyggt producerad melankolisk pop som jag gärna lyssnar på - men som förmodligen inte gör sig lika bra på en scen i det här sammanhanget.

5. Malin - Crush (Beyond51; Marcus Ulstad Nilsen, Andreas Sjo Engen, Kjetil Helgesen)
Som tioåring representerade Malin Norge i Junior Eurovision Song Contest med låten Sommer og skolefri som kom trea. Som sjuttonåring gör hon nu debut i MGP med hela sex album som alla sålt minst guld i ryggen. Låten hon tävlar med är skriven av de regerande mästarna i MGP, men den här gången handlar det inte om exotiska rytmer utan electropop i dagisvariant. Det här hade kunnat vara riktigt bra om man pillade lite... lade till en rejäl basgång... och en lite mindre gäll röst. Trots det tippar jag final - på omedelbarhet och gamla meriter.

6. Plumbo - Ola Nordmann (Lars Erik Blokkhus, Glenn Hauger)
Här är vi framme vid låten som blivit den stora snackisen hemma i Norge inför tävlingen, inte minst för skandalen häromveckan då sångaren uttalade sig rasistiskt om prisutdelaren i den norska motsvarigheten till Grammisgalan när de tog emot pris för Årets låt. Oddsen säger att det här blir Norges låt i Baku - men jag hoppas verkligen att norrmännen samlar sig och tänker om. Musikaliskt handlar det om bondsk folkpop med en text om Ola Nordmann, den norska motsvarigheten till Medelsvensson, närmast en parodi på de egenskaper omvärlden förknippar med stereotypen norrman. Det är catchy och möjligen internt kul - men inget jag hade velat visa upp för Europa om jag vore norrman. Jag rodnar generat å deras vägnar.

7. Minnie-Oh - You and I (Monica Johansen)
Minnie-Oh är artistnamnet för den färgstarka och mångfacetterade Monica Johansen som förutom att driva en modebutik gjort sig känd för sina spektakulära scenshower. You and I är låten som Malins Crush här ovan försöker vara. Det här känns betydligt mer genuint och äkta - men dessvärre inte lika omedelbart. Jag förstår inte hur MGP tänkt med låtarna i den här deltävlingen. Varför spela ut genre-grannar mot varandra? Detsamma gäller ju Isabel och Rikkes låtar här ovan. Minnie-Oh får det tufft ikväll, men jag håller tummarna.

8. Rikke Normann - Shapeshifter (Silya Nymoen, Rikke Normann)
Rikke tog sig till final i MGP förra året i duett med Åste Hunnes Sem i R&B-låten Not That Easy (Ah-Åh-Ah-Åh). När Rikke i år är tillbaka som soloartist blir det genre-byte. Shapeshifter är sofistikerad pop för dansgolvet vilket kommer att betonas på scenen där hon backas upp av dansgruppen Kings Wing Crew. Jag gillar ansatsen här men låten tar sig ingen annanstans än till tre monotona minuter på dansgolvet.

Den enda av kvällens låtar som kommer att ha något med slutstriden i Melodi Grand Prix är, dessvärre, Ola Nordmann som lär går till final utan svårigheter ikväll. Därefter tror jag, åter med ett litet beklagande, att Malin kniper en andra plats. Därutöver känns fältet väldigt jämnt och jag tror att framförandet live ikväll blir tungan på vågen för vem som gör Plumbo och Malin sällskap till finalen - jag tänker hoppas på Minnie-Oh!

Du kan se sändningen live över nätet här, med start kl 19.55.
Inför deltävling två i Norge Reviewed by Pierre on 17:20:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Svenskene ser ut til å vite bedre om MGP enn nordmenn selv :)

    SvaraRadera
  2. Plumbo vinner nok i kveld, men du har rett, ville jeg nok blush flau hvis de kommer til å gå til Baku

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.