Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför deltävling två på Island

En inte särskilt trevlig lunginflammation gör att jag ligger steget efter med veckans eurovisionrapportering, men lagom till säsongens första stora nordiska kväll känner jag mig tillräckligt kurant för att ta igen skadan. Ikväll bjuds vi ju både på den första norska deltävlingen, den andra isländska - och den danska finalen.

Först tar vi en kik på den isländska deltävlingen, där fem nya bidrag gör upp om två finalplatser i Söngvakeppni Sjónvarpsins.

1. Guðrún Árný Karlsdóttir - Minningar (Valgeir Skagfjörð)
Guðrún tävlar ikväll i Söngvakeppni Sjónvarpsins för fjärde gången, den här gången med en ballad skriven av den isländske parlamentsledamoten(!) och mångsysslaren Valgeir Skagfjörð. Den här lågmälda balladen om minnen låter inte så lite Disney, och det är både vackert och välsjunget - men det räcker inte till när låten inte lyckas gripa tag och i någon mån finnas kvar i örat när tre minuter passerat.

2. Ellert Jóhannsson - Ég Kem Með ( Ellert H. Jóhannsson, Mikael Tamar Elíasson)
Ellert inledde sin musikaliska bana med ett trumset han fick i konfirmationspresent, men lämnade det snart för en bana som solist i bandet Von som bland annat tävlade i Söngvakeppni Sjónvarpsins för fyra år sedan. Nu satsar han dock på sin solokarriär vid sidan av sitt yrke som sjöman. Hans tävlingslåt är en glad, lättrallad och lättglömd upptempolåt som liksom aldrig riktigt kommer igång.

3. Regína Ósk Óskarsdóttir - Hjartað Brennur (María Björk Sverrisdóttir, Marcus Frenell, Fredrik Randquist, Anna Andersson, Kristján Hreinsson)
Den som förväntar sig en stompande euroschlager när nu Eurobands ena halva gör comeback i den isländska uttagningen lär bli gruvligt besviken. Det betyder dock inte alls att det här låter illa. Det delvis svenska teamet bakom låten är detsamma som låg bakom låten jag tycker skulle ha vunnit på Island förra året, Yohannas Nótt. Årets tävlingslåt är en medryckande midtempolåt med soulton och i mina öron tveklöst veckans starkaste - om än ingen slutlig vinnare.

4. Simbi & Hrútspungarnir - Hey (Magnús Hávarðarson)
Magnús Hávarðarson har trots en lång musikalisk karriär och åtskilliga försök nu för första gången fått med ett bidrag i Söngvakeppni Sjónvarpsins. Låt inte titeln Hey förleda dig att tro att det här handlar om en rapp modern poplåt, nej istället känns det snarare som om man förflyttas tusen år tillbaka till de skandinaviska vikingarna när man hör det här - om det inte vore för den där malplacerade rockgitarren. Helt ointressant för min del och jag tippar att det är för svagt för att lyckas fånga någon bredare publik.

5. Rósa Birgitta Ísfeld - Stund Með Þér (Sveinn Rúnar Sigurðsson, Þórunn Erna Clausen)
Trots att Rósa vanligtvis är sångerska i två olika band, Sometime och Feldberg, tävlar hon här på alldeles egen hand med en låt skriven av samma team som låg bakom Leyndarmál, en av låtarna som tävlade och bommade finalen förra vecka. Den här veckan är det dock genrebyte och vi får en soulig jazzhybrid utan refräng - trots genrebytet är risken överhängade att resultatet blir precis detsamma för låtskrivarteamet den här veckan.

Jag är inte alltför imponerad av nivån på de isländska låtarna den här veckan. Det låter inte direkt illa, men det verkar som om man helt glömt bort vilken scen låtarna tävlar om att så småningom framföras på. Regína Ósk Óskarsdóttir känns i alla fall som en given finalist den här veckan - medan jag känner mig otäckt ointresserad av vem som kniper den andra.

Sändningen kan ses över nätet här, med start kl. 21.30 ikväll.
Inför deltävling två på Island Reviewed by Pierre on 15:37:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.