Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Lyssna på de norska låtarna!

På lördag drar den norska eurovisionuttagningen Melodi Grand Prix igång med den första semifinalen av tre. Redan igår släpptes samlingsalbumet med de 24 bidragen som gör upp om segern, men trots det är de norska bidragen i år mer svårtillgängliga än på länge, åtminstone för oss utanför Norge. Förhandlingarna mellan det arrangerande tvbolaget NRK och skivbolagens intresseorganisation IFPI har nämligen strandat vilket gör att NRK inte har rätt att publicera minsta lilla smakprov av låtarna innan det är tävlingsdags.

Jag har givetvis snokat rätt på låtarna i alla fall och spelat dem hårt under det senaste dygnet. Jag kommer i vanlig ordning att recensera och tippa deltävling för deltävling framöver, men jag kan redan säga att jag tycker norrmännen ryckt upp sig efter förra årets svaga tävling. Det låter modernare och här finns flera bidrag jag tror skulle kunna fungera i Baku.

Frågan är dock om norrmännen kommer att välja någon av dessa. Buzzet på nätet lyfter nämligen fram Plumbo som favorit till segern med tölp-etnolåten Ola Nordmann - trots att bandet ställde till skandal i landets motsvarighet till Grammisgalan förra veckan då sångaren slängde ur sig ett surt rasistskämt riktat mot prisutdelaren när de vann kategorin årets låt för Møkkamann. Går norrmännen på den linjen lär de få ställa in sig på ett andra år på raken utanför eurovisionfinal.

I fältet finns i vanlig ordning ett par låtar med svenska intressen, och båda hör i mitt tycke till de hetaste vinnarkandidaterna: Reidun Sæther tävlar med en redig schlagermacka signerad Thomas G:son - det är hört förut, men låter det så här bra kan jag köpa det en gång till. Peter och Figge Boström har skrivit Stay, en exotisk poplåt åt Saade-klonen Tooji. Mitt intresse fångades också till exempel av femtonåriga Nora Foss Al-Jabri som tävlar med en välsockrad och tillika välsjungen Disneyballad och, faktiskt, av den möjligen naiva men hjärtliga Sammen med lika unga Yaseen & Julie Maria som knyter an till årets dramatiska händelser i Norge.

Jag återkommer som sagt inför lördagens semi, till dess är det din tur att lyssna in dig på de norska låtarna:

Semifinal I - Ørland den 21 januari
1. Irresistable - Elevator
2. Kim André Rysstad - Så vidunderlig
3. Reidun Sæther - High on love
4. Rudi Myntevik - You break it, you own it
5. Lisa Stokke - With love
6. United - Little Bobbi
7. Nora Foss Al-Jabri - Somewhere beautiful
8. The Carburetors - Don't touch the flame

Semifinal II - Larvik den 28 januari
1. Cocktail Slippers - Keeps on dancing
2. Isabel Ødegård - I've got you
3. Tommy Fredvang - Make it better
4. Rikke Lie - Another heartache
5. Malin - Crush
6. Plumbo - Ola Nordmann
7. Minnie-Oh - You and I
8. Rikke Normann - Shapeshifter

Semifinal III - Florø den 4 februari
1. Tooji - Stay
2. Marthe Valle - Si
3. Bobby Bare & Petter Øien - Things change
4. Yaseen & Julie Maria - Sammen
5. Håvard Lothe Band - The greatest day
6. Silya Nymoen - Euphoria
7. The Canoes - Seemed like a good idea at the time
8. Lise Karlsnes - Sailors
Lyssna på de norska låtarna! Reviewed by Pierre on 19:09:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.