Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Nya regler i Melodifestivalen

Inte bara Melodifestivalens startordning avslöjades idag! SVT informerade också om en trio förändringar i årets upplaga av vår favorittävling.

Allt sedan deltävlingarna introducerades 2002 har rösträkneverken nollställts mellan de båda röstningsomgångarna i deltävlingarna - men så inte längre. Rösterna från den första omgången ligger i år kvar och fylls på i den andra.

Frågan är om den här förändringen får några större konsekvenser. Jag roade mig med att räkna lite på röstsiffror från 2011 och 2010. Då var ju respektive deltävlings etta inte med i den andra röstningsomgången, men om vi antar att ettan ändå skulle ta sig till final så blev det bara skillnad i resultatet på en enda punkt 2011 - och en trist sådan: Loreens My heart is refusing you hade slagits ut och blivit femma i Göteborg medan Christian Walz fått en plats i Andra Chansen. Även 2010 hade skillnaden blivit en enda; Kalle Moraeus & Orsa Spelemän hade gått direkt till final med sin Underbart på bekostnad av Andreas Johnson som tvingats till andra chansen med We can work it out.

En andra förändring är att man återgår till att utse två vinnare i respektive deltävling utan att avslöja deras inbördes ordning, istället för som prövats nu i två år, att peka ut en vinnare. Det tycker jag däremot är väldigt positivt! Att vinnaren har pekats ut har förstört en del av spänningen inför finalen. Givetvis har deltävlingarnas vinnare ett försprång.

En tredje förändring gäller Andra Chansen. Under de fem år som den har sett ut som den gör har bidragen som hamnat på tredje och fjärde plats i deltävlingarna efterhand plockats in ett cupträd där det på förhand är bestämt var vilket bidrag ska placeras. Nu kommer Andra Chansen istället att lottas. Vid lottningen kommer namnen på dem som har kommit trea att ligga i en urna och namnen på dem som kommit fyra i en annan - utan att man avslöjar vilken urna som innehåller treor och vilken som innehåller fyror. Man kan inte lottas mot ett bidrag man redan mött i sin deltävling. Därefter följer tävlingen samma struktur som förut.

Här är jag inte riktigt lika nöjd. I praktiken är den här förändringen i stort sett ingen förändring alls, förutom att SVT nu kan krysta in ett spänningsmoment till om man väljer att sända lottningen. Är det inte dags att göra något helt annat av Andra Chansen? Förra året var jag besviken på att alla mina favoriter hamnade på samma halva i cupträdet, men problemet var inte lottningen - utan att vi alls använder ett system med dueller.

Media: Expressen, DN, SvD.
Nya regler i Melodifestivalen Reviewed by Pierre on 14:08:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.