Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Åtta minutklipp från Leksand

Torsdagar är ju minutklippsdagar den här månaden och nu har SVT lagt ut veckans åtta - de som tävlar i den tredje deltävlingen i Leksand nu på lördag!

Efter att ha tillbringat eftermiddagen och kvällen med att lyssna på minutrar på repeat lyder min dom att Loreen lär fortsätta sitta säkert på platsen som första vinnarkandidat ännu en vecka. Jag hade förhoppningar om en riktigt stark vecka låtmässigt, men att döma av minutklippen blir det inte riktigt så hög nivå som jag hoppats. Här finns en hel del jag tycker låter bra, läs främst Love Generation, Mattias Andréasson och Molly Sandén, men alla verkar lida brist på vinnarskalle att döma av sextiosekundersversionerna.

Andreas Johnson känns dock som en säker finalist, och rätt så för en gångs skull. Jag brukar inte vara något stort fan till hans mellobidrag, men den här gången går till och med jag igång och jag har svårt att se att inte tillräckligt stora delar av Sverige skulle göra det också. Molly Sandén får bli min andra finalist i det här skedet, men det grundar jag mest på en känsla av hur låten kan tänkas utvecklas i fullversion. Hur veckans snackis Björn Ranelid kommer att placera sig lär jag vilja värka på så länge jag får. Här är mina omdömen utifrån minutklippen:

1. Youngblood - Youngblood (Fredrik Kempe, David Krüger)
Jag hade vissa förväntningar på Youngblood efter att de släppt ifrån sig smakprovet Blame it on you före jul, en trallvänlig popditty med modernt sound. Därför vet jag inte om jag ska skratta eller gråta  när det nu visar sig att de tävlar med Manboy. Eller jo förresten. Jag tänker ta mig fan asgarva. I minutklippet är det svårt att undgå att göra associationen, och om känslan är den samma efter treminutersversionen på lördag är frågan om det här räcker någonstans alls. Hur lättköpta är folk - och kanske framför allt - vad är poängen?


2. Maria BenHajji - I mina drömmar (Nanna Svensdóttir, Thomas Cars)
Det vore så lätt att sparka på årets webjoker. I mina drömmar bidrar med precis intet nytt i tävlingen och ekot av För att du finns hörs väl tydligt - men med tidigare webjokrar i färskt minne är tycker jag inte det här är så illa. En väldigt traditionell schlagerballad framförd av en duktig sångerska lär inte få folk att kasta sig över telefonerna och rösta - men det är heller inget som någon inblandad behöver skämmas för.


3. Mattias Andréasson - Förlåt mig (Mattias Andréasson)
Modern r'n'b på svenska är en ny sida av Mattias, och efter den här minuten blir jag nyfiken på att höra mer av den. Det är tveksamt om här finns tillräckligt mycket av en hook för att lyfta låten till några högre höjder och även om stilen följer en trendlinje i svensk musik är det tveksamt om den genomsnittlige lördagstvtittaren är tillräckligt såld på den för att rösta här.


4. Love Generation - Just A Little Bit (RedOne Team)
Även från Love Generation verkar vi få höra en ny sida. Förra årets Dance Alone var ju stompig euroschlager i högt tempo - i Just a little bit sänks tempot och det låter mer brittisk tjejpop i samma skola som t.ex. Girls Aloud och the Saturdays. Båda dessa hör till de mest spelade hemma hos mig de senaste åren - men ingen av dem har lyckats slå ordentligt här i Sverige. Under den här minuten hör jag inget som tyder på annat än att mönstret kommer att upprepa sig: Jag får en ny favorit - och Just a little bit möts av en kall blågul hand.


5. Carolina Wallin-Perez - Sanningen (Michael Clauss, Martin Bjelke)
Carolina är förmodligen en ny bekantskap för de flesta. Själv älskade jag hennes tolkning av Kents Utan dina andetag häromåret (läge att upptäcka om du inte gjort det), vilken fanns med på ett helt album med just Kent-tolkningar. Därför känns det inte helt otippat att det här känns lite som en sådan  trots att det ju handlar om en helt ny låt. Även här saknas något som griper tag - och jag börjar så smått misströsta om veckans låtar.


6. Andreas Johnson - Lovelight (Andreas Johnson, Peter Kvint)
Förra året störde jag mig fördärvad på danska A Friend in Londons rätt skamlösa parafras på Andreas Sing for me - deras eurovisionlåt New tomorrow. Andreas verkar ha inspirerats av sättet att använda förebilder på och tävlar nu med Lovelight, som innehåller en helt gäng element hämtade från Suedes Beautiful Ones. Anklagelserna om plagiat lär definitivt eka över landet på lördag. Jag vill inte sträcka mig så långt - och tycker dessutom det här känns som fältets säkraste finalist.


7. Molly Sandén - Why Am I Crying (Molly Sandén, Aleena Gibson, Windy Wagner)
Jag hinner inte få något riktigt grepp om Why am I crying under den här minuten men konstaterar att det inte handlar om någon ny Så vill stjärnorna eller värre, I din himmel. Det här är en modernare variant på ballad där det som slår mig mest är att Molly känns så mycket vuxnare än förra varvet hon tävlade på. Jag ställer en försiktigt positiv prognos.


8. Björn Ranelid feat. Sara Li - Mirakel (Fredrik Andersson, Björn Ranelid)
Veckans och kanske hela melloårets mest omtalade låt startar sist. Björn Ranelid reciterar vad som enligt honom själv förmodligen definieras som guldkorn av vishet om miraklet kärleken till ett eurobeat och en tuggummirefräng. Han bidrar onekligen med något helt unikt, men frågan är om Svensson hemma i soffan verkligen tycker det är på ett positivt sätt. Vilken status har egentligen Ranelid i folkhemmen? Väldigt svårtippat - jag vet knappt vad jag själv tycker.


Läs även andra bloggares åsikter om
Åtta minutklipp från Leksand Reviewed by Pierre on 16:24:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Att Youngblood är favorit förvånar mig inte, med tanke på hur dålig resten av startfältet är. Ranelid är ju ett skämt, och Andreas Johnson sjunger samma låt varje år. Jag råkade vara på invigningen av Gothia Cup på Nya Ullevi i somras, och hörde Marcus från Youngblood sjunga.. Han har en fantastisk pipa, synd bara att deras låt är så kass, manboy wannabee. Men det är i linje med den tuggummipopen som är så populär i Sverige. jag håller på Youngblood i a f, lokalpatriot som jag är - Marcus bor i Mölndal. :-)

    SvaraRadera
  2. @Christian: Är glad att jag fick rätt i att de bommade finalen! Jag blir generad å deras vägnar när jag hör dem sjung den här smörjan och tycker det är riktigt trist att de inte fick något i stil med låten de släppte före jul i stället. Den hade jag röstat på!

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.